Как се прави окачен таван от гипсокартон .Необходими материали

Как точно да пресметнем необходимите материалите?

„Какви материали са ми необходими за Х кв.м окачен таван?“ , „Искам да си направя предстенна обшивка на лепене …колко лепило трябва да купя?“

В последно време получавам доста подобни запитвания на имейла. За това реших да направя серия от статии в които да опиша стъпка по стъпка , как лесно можем да изчислим ,какво точно ни е необходимо за си спестим излишни разходи.

В Интернет пространството има публикувани доста таблици и калкулатори.Някои от тях са смехотворни (копирани от хора , които си нямат идея от сухо строителство) . Други от тях, като тези на Кнауф например са добри .Те обаче имат два основни недостатъка:

 1. За хора , които не са специалисти са малко трудни за разгадаване.
 2. Вторият основен недостатък е това , че са ориентировъчни .Изчислявайки по- тях на практика се получава доста голяма грешка особено ,когато се касае за малки квадратури и помещения със специфични форми.

В тази статия ще се спра конкретно на най- популярната  система от сухото строителство.

  Таван от гипсокартон  монтиран върху двойна скара от профили-стъпка по стъпка.

1-ва стъпка-Какво ни е необходимо?
 • Аксесоари за монтаж на гипсокартон CD(Це-Де) -монтажни и носещи профили.Това са профилите върху част от , които ще монтираме гипсокартона(за долната скара) , а друга част от тях ще използваме като носещи на първите(горната скара).Широки са 6 см. и се продават най често с дължина 3 и 4 метра.
 • UD(У-Де) – окрайчващ профил.Тези профили се монтират на всички стени по обиколката на цялото помещение.Широки са 2,7 см. и се продават с дължина 3 и 4 метра.
 • Директни окачвачи или бързи окачвачи(котви) плюс тел с ухо(шиш)– в зависимост от това на , какво отстояние от грубия основен таван искаме да пада окачения .При отстояние по-голямо от 24 см. се използват бързи окачвачи , когато то е по -малко директни.
 • Анкервинкел(връзка за двойна скара).Това е метален елемент с , който свързваме носещите с монтажните профили във всяка една точка , където се пресичат.
 • Съединяващи връзки за CD профил.Както вече споменах в търговската мрежа тези профили се продават с дължина 3 или 4 метра и ако помещението ни е по широко се налага удължаване.
 • Рапидни винтове 25мм.
 • Копчета(винтове 12мм широка глава с конта )-за захващане на CD-профил към директен окачвач.
 • Гипсокартон .В зависимост от изискванията Обикновен , Влагоустойчив или Пожароустойчив .
2-ра стъпка-Изчисляване квадратурата на помещението и пресмятане на необходимия ни UD-профил.

За целта ще направим един елементарен чертеж , който ще ползваме и в следващите стъпки.

Окачен таван от гипсокартон разходни норми квадрати , цена

UD-профил квадратура

За пример съм начертал едно помещение със сравнително стандартни размери .UD профилът се изчислява елементарно , колкото е обиколката на помещението толкова линейни метра ни трябват.Не се притеснявайте от размерите на профила .Няма никакъв проблем да оползотворим всички всички остатъци след рязане.

В нашия случай ще са ни необходими 16,6 метра UD профил.И тъй като те са продават само с размери 3 и 4 метра ще ни трябват 4 бр. на 4 м. + 1бр на 3м  , или 6 бр. на 3 м.

3-тастъпка CD носещи профили.
CD носещи профили за окачен таван с двойна скара

CD носещи профили

Като начало трябва да решим в каква посока ще монтираме носещите профили .Това решение взимаме въз основа два фактора .На първо място разхода .И на второ но не по значение е , това да си улесним монтажа в последствие.

В нашия случай дали ще сложим профилите по дължина(както е на чертежа ) или на „късо“ има минимално значение за разхода, за това се концентрираме по втория въпрос .Съветът ми е винаги когато това няма да се отрази осезаемо на разходната час да подреждате носещите профили успоредно на по-дългата част от помещението защото това , ще ви улесни значително , когато дойде моментът за поставяне на плоскостите гипсокартон.Много по лесно и прецизно се подвеждат 3 вместо 5 реда платна.Друг важен момент е отстоянието между самите носещи профили , както и отстоянието им от стените на помещението.То не трябва да е по голямо от 1 метър!

Във нашия пример имаме дължина от 350 см. така че не може да „минем“ с два носещи профила тъй ,ще надвишим макар и с малко максимално допустимото отстояние (не! на правете компромиси) .И така необходими са ни 3 реда носещи профили .Не е грешка да се разпределят равномерно но , тъй като така и така ще са ни по на „гъсто“ , аз предпочитам да имам по-близо до стените ‘носещ“ и за това съм ги начертал така.

Сега лесно може да изчислите ,че  ще ни трабват 14,4 линейни метра CD за носещи профили.

4-та стъпка – Пресмятане на CD-монтажни профили
Гипсокартон , окачен таван монтажни профили растояния

монтажни профили

Монтажните профили се подреждат напречно , към носещите.При стандартни изисквания за товаро-носимост те се разполагат на отстояние 50см един от друг.Внимание!Монтажните CD винаги трябва да са по ъгъл 90% със поне една от стените!Да кажем , че в нашия случай съм монтирал първият си профил под прав ъгъл спрямо стената 480 см .Ако примерно стената 320 см. и тази 480 см сключват тъп ъгъл по между си , то трябва да монтираме нашият първи профил така че най- голямото отстояние от него и стената да е не повече от 50см.  И така от чертежа се вижда че на нас са ни необходими 6 профила по 320 см и 3 профила по 350см , общо ще ни трябват 29,7 линейни метра CD профил за монтажните.

5-та стъпка – Преброяване на CD -връзките и окачвачите(директни или бързи) .
Гипсокартон , окачени , тавани , разходни норми

CD-съединители и окачвачи

Носещите профили се прихващат , към грубия таван  посредством окачвачи (директни или бързи) .Разстоянието между тях трябва да бъде не повече от 90см.В нашия случай през 80 см монтираме по 5 окачвача на един профил , тъй като с четири надхвърляме максимално допустимото отстояние.CD съединителите  служат за удължаване на профилите  .Както споменах по- горе в търговската мрежа се продават CD профили с дължина три и четири метра.Във нашия случай задължително ще се наложи да удължим носещите профили.За монтажните на е задължително но от гледна точка на фирата е добре да удължим 3 метрови профили вместо да режем от 4 метровите.Имаме 3 носещи и 9 монтажни профила , като за всеки ни трябва съединител .Общо ще ни трябват 15бр окачвачи и 12бр всъзки за CD.

6-та стъпка – Консумативи.

Платната гипсокартон се прихващат към профилите посредством рапидни винтове.Те се завиват на разстояние 25 см. един от друг по продължение на целия профил .В нашия случай имаме около 30м монтажни профили и около 7 метра UD профил към който също трябва да се прихващат листите(този във който не влизат монтажни профили) , като се има в предвид и че , на част от тях се прихващат по два реда рапиди(там където се свързват две платна) ще ни трябват около 250 бр винтове.

Окачвачите се монтират към носещия таван посредством метални анкерни пирони.Абсолютно е забранено да се използват пластмасови дюбел пирони !В нашия случай , ще ни трябват 15 анкерни пирони.

UD -профилите се захващат към стените посредством PVC дюбел пирони на разстояние около 50 см .Ще ни трябват около 40 бр дюбел пирони.

Връзката между носещите профили и директните окачвачи се осъществява с минимум 2 бр от  т.н. винтове тип „копче“.Ще ни трябват 30 бр „копчета“.

7-ма стъпка – Гипсокартон.
подреждане на платната гипсокартон последователност и монтаж

Гипсокартон

Платната гипсокартон са с ширина 120 см. и различни дължини от 200 см.  до 300 см. Когато ще монтираме платната върху скара за окачен таван тяхната дължина трябва да е винаги кратна на 50,  тоест са таван може да ползваме само платна с дължина 200 см и 250 см (тези от 3м се намират трудно , а и са много се тежки ).Аз ви съветвам да ползвате тези от 200 см , тъй като са по леки и се качват по- лесно по стълби асансьори и т.н.На схемата съм показал нагледно как да си подредим листите така , че да ни остане най малко фира .Тук сигурно ще се питате защо не монтираме първия лист гипсокартон плътно до стената .Причините са няколко: На първо място , ако стената, която върви успоредно по дългата част на платната е крива може да се получи така , че ще се наложи да режем платното или което е по лошият вариант то да не достига до нея .Получават се едни грозни и големи фуги които едно , че са трудни за обработка и второ са уязвимо място за напуквания.Друга причина е че ръбовете на платната по дължина са окантени с фаска(ако гипсокартона е 12,5 мм то дългите ръбове са окантени с тясна ивица с дебелина 12,2мм), която в последствие трябва да се напълни с фугопалнител много внимателно .Друго нещо което може да се спомене тук е , че по добрият вариант е да разминете платната с по 1 метър (или два профила) , естествено не е грешка и с 50 см но това е минимум.От схемата се вижда че в нашия случай ще ни трябват 7 бр листове гипсокартон с  дължина 2м и ширина 1,2 м(ширината винаги е 120см).

В заключение можем да обобщим какви материали са ни необходими за монтажа на нашия 15,8 кв.м. 15 окачен таван с двойна скара и един пласт гипсокартон.

 1. 14,4(за носещи)+29,7(за монтажни) = 44,1 линейни метра CD профил.
 2. 16,6 линейни метра UD профил.
 3. 15 бр. директни окачвачи или 15 бързи + 15 бр тел с ухо.
 4. 12 бр. съединители за CD профил.
 5. 250 бр. рапидни винтове на 25мм.
 6. 15 бр. анкерни пирони.
 7. 40 бр. PVC дюбел пирони
 8. 30 бр. винове тип „копче“ 12мм. Само , ако ползваме директни а не бързи окачвачи.
 9. Гипсокартон  7 бр. платна с дължина 200 см .(16,8 кв.м.)