Home » Направи си сам » Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.2-ра част

Монтиране на гипсокартонените плоскости към конструкцията на окачения таван .

След като вече знаем как да  пресметнем необходимите материали и да направим конструкцията, идва ред на последния етап по монтажа на нашия окачен таван от гипсокартон. Монтиране на гипсокартона към конструкцията или т.н.  „затваряне“ на тавана.

Като за начало нека се запознаем с това, какво точно представлява едно платно гипсокартон, какви са размерите, как се обработва и съхранява.

1.Обработка и съхранение на платната(листите) гипсокартон.

 • Размери– платната са винаги с ширина от 120 см., а дължината варира от 200 см. до 300 см. Тъй като , както вече знаем, монтажните профили са на отстояние 50 см. един от друг , когато става въпрос за монтиране върху скара за окачен таван, използваме само листи с дължина 200 см. или 250 см. Лично аз ви препоръчвам да използвате двуметрови листи, тъй  като са по-леки и ще ви е по-лесно да ги вдигате  на тавана, а от там и да ги намествате по-прецизно. По отношение на дебелината платната биват 9мм. 12,5мм(най -популярните) и 15мм . Тук много често допускана грешка е да се монтират 9мм платана. Дори много колеги казват, че те са само за тавани.Това не отговаря на истината,   9мм листи(девятка) гипсокартон не се използват за направата на окачени тавани или поне не в класическия му вариант(еднопластово на 50см. монтажна скара). За конструкцията(скарата ) която разгледахме в предната публикация ни трябва 12,5 милиметрови платана.
 • Обработка – Гипсокартон се реже с макетен нож . Когато правим отвори или се налага рязане на ъгли използваме и трион.Получилите се неравности по рязаната повърхност се обработват с ренде.
 • Транспортиране и съхранение-Транспортирането на листите става в легнало положение. При пренасяне по стълби и др. тесни места, особено уязвими на счупване  са ъглите на платната. Гипсокартона се съхранява на сухо място, най- добре в легнало положение. Груба грешка е  поставяне на платната директно върху скоро направени замазки или мазилки.

И така вече може да пристъпим към „затварянето“ на нашия окачен таван.  Първо, основно и много важно условие , което трябва да изпълним е ………

shema za montirane na gipsokarton vurhu gotowa skara2 Разчет на  геометрията на помещението и подвеждане на първите листи гипсокартон.

Преди да пристъпим към същинския монтаж на гипсокартона към скарата, трябва да преценим от коя част на тавана да започнем( къде да бъде монтиран първият лист). Ако приемем, че помещението е идеален правоъгълник (т.е. има идеални прави ъгли и идеално гладки стени ), то тогава би било лесно просто монтираме първият лист в някой от от ъглите. На практика обаче това почти никога не е така.На схемата в дясно съм разгледал един класически случай в , който е на лице „разчупено“  помещение. Както се вижда,  помещението е  без прави ъгли. В такъв случай нашата конструкция е перпендикулярна на една от дългите стени (това, както споменахме в предните публикации се прави с цел по-малко изрезки „фира“). Основно и водещо правило при монтирането на първия лист гипсокартон  е, че той винаги трябва да бъде перпендикулярен на монтажните профили. За наше улеснение започваме монтажа от първия монтажен профил а не от стената.Много по лесно и точно може да замерим „парче“ от колкото цял лист. По дължина също е добре да не прилепваме платното плътно тъй като дори и най -малката неравност по стената ще ни попречи да монтираме следващите правилно.

монтаж на гипсокартон овал3.Последователност при монтажа на платната основни правила.

От схемата по-горе става ясен основният принцип на последователност. На тази част съм се спрял подробно още в първата статия, в която пресмятахме необходимите материали така, че няма да задълбаваме отново. Тук ще добавя само няколко основни правила:

 • Гипсокартонените платна трябва да прилепват сравнително плътно, както едно към друго, така и към стените на помещението. Желателно е да се избягват фуги по големи от 5мм.
 • Фугите се разминават през минимум 50см т.е минимум през един монтажен профил.
 • Там където листите се срещат по ширина се прави  V-образен фрез. Целта е при шпакловката  да проникне гипс , които ще заздрави фугата.
 • Гипсокартона се прихваща с рапидни винтове 25мм през не повече от 20см. „Главата“ на винта не трябва да е проникнала прекалено дълбоко в плоскоста но не трябва и да стърчи.

Ами общо взето това е по „затварянето“. Както споменах и в предната публикация, това е по-лекия етап в изграждането на един окачен таван. Ако все пак има нещо неясно, по която и да било публикация в раздела „направи си сам“ , не се колебайте да се свържете с мен на посочените контакти или просто оставете коментар по долу.

 

 

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

2 thoughts on “Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.2-ра част

 1. Димитър Йорданов каза:

  Аз съм класически представител на „направи сам“. Сега вече „опрях“ и до гипсокартона. Считам, че това което прочетох тук е професионално подплатено и ще ми е много полезно. Благодаря!
  Имам няколко въпроса към този момент:
  1. Преграждам банята от мокрото помещение с профили 50 мм и двойна плоскост 12.5 мм. Ползвам по-тънки профили, не са на Кнауф. UW-то поддава при завиване на външния винт. Засега монтирам плоскостите от едната страна на стената. Май ще имам проблем при затварянето от другата страна, защото няма да може да се подлага.
  2. Как да се укрепи конструкцията около вратата, за да е по-стабилна?

  С поздрав: Д. Йорданов

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Най – добрия вариант за изпълнение на отвор за врата в преградна стена е с UA профили + съответните „пети“(планки) за тях .Доста по скъпи са обаче от СW-тата и , ако сте от някое по -малко населено място може и да не ги намерите в търговската мрежа . Втори вариант е да усилите вратата , като „пъхнете“ един в друг CW и UW профил един в друг.По отношение на проблема Ви със завиването на 35мм винтовете за втори пласт ;1 Използваите по-качествени винтове .Тези , които ги продават в кафеви кутийки без никакви надписи могат да ти изкарат нервите . Качествените рапиди са с остър връх и влизат с по малко натиск. 2 Използвайте по -високо оборотен винтоверт и завивайте с по малко натиск. 3 Може да извикате някой да подпира профила от другата страна , ако чак толкова се затруднявате . Между другото ми стана интересно 🙂 …Как по-точно „подлагате“ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037