Какво представляват окачените тавани тип“Хънтър Дъглас?

Хънтър дъглас

Окачен таван хънтър дъглас с алуминиеви ламели.

Това са ламелни (ламел е дълга и тясна лайсна) тавани , окачени на определено разстояние от грубия таван. Ламелите се произвеждат от различни материали , като най разпространени са PVC и алуминий. Те могат да бъдат с различна широчина и дължина. Тези тавани са изключително подходящи за обществени санитарни помещения , открити козирки , както, естествено, и за бани. Предпочитани са поради много дългия си „живот“. На практика, алуминиев окачен таван  може да надживее сградата. Ламелните системи за окачени тавани са по-познати като „Хънтър Дъглас “ от името на техния създател световно известната компания  Hunter Douglas.

Предимства на ламелните тавани.

  • Могат да бъдат почиствани с обилно количество вода.
  • Както и при повечето окачени тавани позволяват вграждането на осветителни , озвучителни , вентилационни и др. тела.
  • Бърз и чист монтаж без мокри процеси .
  • Дълъг живот.
  • Специфично само за алуминиевия Хънтър предимство е , че при монтиране на само няколко перфорирани ламела и наличие на достатъчно отстояние от основния таван е възможно монтирането на скрита над тавана вентилация .

Технология.

Въпреки , че основни елементи на  ПВЦ и Алуминиевия Хънтър Дъглас са ламелите , технологично те доста се различават.

  • Алуминиевия Хънтър Дъглас се монтира на уребрени метални носещи профили (наричани у нас „Гребен“). Самата връзка между носещия профил и ламелите се осъществява без допълнителни винтове . Друга особеност е , че при повечето системи за алуминиеви окачени тавани, между основните ламели се монтират и преходни лайсни ( т.н. „щипки“) които при системите с ПВЦ ламели липсват.
  • Хънтър Дъглас с ПВЦ се монтира под носеща конструкция от метални или дървени профили.Отделните ламели влизат една в друга на принципа „мъжко-женско“, като всеки отделен ламел се прихваща към конструкцията посредством винтове.

Във видеото по-долу може да видите монтаж на огледален алуминиев окачен таван Хънтър Дъглас в баня.