сухи подове - професионален монтаж на сухи подове във Варна Бургас и София. Сух под по технологиите на КнауфСухият тип под е един от най-бързите начини за изграждане на идеално равно покритие за повърхността под краката ви. Въпреки че, комплексната конструкция на сухия под изглежда много чуплива, тя идеално пасва дори за изграждането на под в гаража. Издръжливостта му на точково натоварване (колелца от офис столове и др. подобни) е впечатляваща . Но не това са всичките му предимства пред традиционните подови настилки. Така че, да разгледаме в детайли какво точно представлява този сух под.

Какво е сух под? Основни характеристики.

Комплексната конструкция за сух под представлява система от изравняващ повърхността засипан слой  суха посипка и гипсофазерни панели, и няколко допълнителени пласта, включващи останалите материали (уплътнителна лента , каменна вата , полиетилен  и др.).  Конструктивните концепции за сух под са подходящи за подове от бетон, железобетонни плочи с дебелина 140, 160 и 200 мм, а за изграждането на основна настилка над гредоред практически нямат алтернатива.

Основни елементи на сух под . Цени за сухи подове в Бургас София Варна

На снимката по горе може да видите схема  на  основните елементи на един сух под: 1. уплътнителна(окрайчваща лента, най-често от каменна вата), 2. Полиетилен(найлон) -тук може да бъде използвана и друг тип изолация, 3.Суха посипка, 4. Гипсофазерни плоскости за сухи подове Vidifloor Solo или Vidifloor Duo на Кнауф.

Малко повече за всеки един от елементите на сухия под :

 1. Уплътнителната лента  се поставя по цялата периферия на помещението. Най-често (и препоръчително) това са ивици от каменна вата с висока плътност. Уплътнителната лента спомага  за по-добра топло изолация, но основното и предназначение е да намали предаването на вибрации от пода към стените, с което понижава шума.
 2. Полиетиленът е най-долният слой на почти всички системи за сухи подове. Той не позволява на посипката да изтича при евентуални процепи. Друг вариант за този слой (който по наше мнение е по-добър) от системата е и вълнообразен(гофриран) картон.
 3. Сухата посипка служи за изравняване на основата, върху която ще бъдат монтирани гипсофазерните плоскости. Освен всичко друго, тя има и невероятни топло и шумо изолационни свойства. За  сухите посипки в т.ч. видове, нужни свойства и др., ще стане дума малко по-долу в тази статия.
 4. Плоскости от гипсофазер . Гипсофазерните плоскости са последният пласт от системите за сух под. Върху тях вече могат да се полагат и финалните покрития. Почти без алтернатива са специалните гипсофазерни плоскости за сухи подове на Кнауф Vidifloor (Duo и Solo) , които освен всичко останало се произвеждат в заводите на фирмата във Видин.

Основни етапи при монтажа на сухи подове.

Съвсем на кратко можем да разделим процеса по изграждането на един под на следните етапи:1.Поставяне на полиетиленово фолио върху грубата основа, 2. Полагане на уплътнителните ивици каменна вата по периферията, 3.Замерване на денивелацията на помещението  и определяне на нивото за сухия под, 4. Разстилане и нивелиране на сухата посипка, 5. Полагане на гипсофазерните панели и прихващането им един към друг с лепило и специални винтове, 6. Шпакловката на фугите е последния етап преди пода да е готов за финално покритие.

Основни етапи при изграждането на сухи подове.Как се прави сух под ?

Системи за изграждане на сух под .

В зависимост от спецификата на изработка и предназначението си, фирма  Кнауф е разработила четири основни системи за сухи подове, които към днешна дата се считат за най-ефективни.
сухи подове Бургас .Основни системи за изграждане на сух под.

 • Вариант 1 : Сухи подове с директен монтаж върху грубата основа. При тази система гипсофазерните панели се полагат директно върху грубия под. Важно условие тук е грубата основа да бъде предварително подготвена, като неравностите се отстраняват чрез шпакловка на циментова основа или фина замазка . Естествено, при този вариант, е налице най-ниска степен на шумо и топлоизолация, в сравнение с останалите три системи, но сравнявайки го с традиционна циментова замазка, показателите си остават все така в пъти по-високи.
 • Вариант 2: Тази система за сухи подове също е без посипка  но за разлика от Вариан1 е налице  един допълнителен слой от каменна вата, или фибран. Важно е да се отбележи, че условието за предварителна обработка на грубата основа както в първия вариант, остава.
 • Вариант 3: Това е класическата и най-често използвана система за сухи подове. Тук вече между грубия под и гипсофазера е налице  изравняващ и изолиращ слой от суха посипка .
 • Вариант 4:  Система за сухи подове се използвана най-често, когато, поради голяма денивелация на основата и други причини (по-голяма изолация, изравняване на нива м/у отделни помещения и т.н.), се налага нивото на сухия под да надхвърля максимално допустимите 5-6 см (за посипката). В този случай се налага монтаж на компенсиращ пласт гипсофазер (или гипсокартон), а между него и завършващите плоскости се полага каменна вата, фибран или отново посипка ( подходяща за сухи подове!).

Видове посипки за сух под .

Посипките са изключително важен  елемент от системите за сух под. Изборът на посипка е основен определящ фактор. Както вече стана дума по-горе, гипсофазерните панели за сухи подове на Кнауф, са без особена алтернатива. За разлика от тях, при избора на  посипка има няколко допустими варианти, за това нека им отделим малко по-специално внимание.

Какви свойства трябва да има пълнежа за сух под? Накратко, това е посипка, която:

 • има оптимален и еднороден зърнен състав, предоставящ минимално получаване на утайка под действието на статично (мебели) или динамично (танци, сутрешна тренировка) натоварване.
 • много пореста повърхност, която е  определяща за топлопроводимата и добрата шумоизолация.
 • добра насипност – за перфектно изравняване на повърхността.
 • ниска хигроскопичност – за да се избегне повишаването нивото на влага.
 • минерален състав – с цел устойчивост при пожари.
 • Много важно условие е елементите на фракцията да са с размери между 2-5мм и съдържание на влага около 1%.
 • Елементите трябва да са с почти еднакъв размер . Ако това условие се пренебрегне, то тогава в последствие по-малките гранули ще потънат между големите и пода ще улегне.

Взимайки  предвид условията по-горе, нашия съвет е, да не правите подобие на сух под с посипка от пясък , сгур и всякакви други фракции , които приличат на посипка само по това , че влизат в чувал!

Допустимите фракции , които се използват за направата на сух под са , Керамзит , Перлит и Вермикулит .

сухи подове Варна . Видове посипки за сух под .

 1. Най-използваната опция за посипка на сухи подове е Керамзитът. Това са просто едни добре изгорени глинени гранули, които имат пореста повърхност и ниско тегло. Когато ползваме тази фракция  е важно да знаем, че : оптималният размер на зърното, което ни трябва   е 5мм; керамзитът трабва да е без прах , пясък и други примеси т.е. да е чист; минималната дебелина на посипката , когато се използва керамзит е 3 см.
 2. Перлитът е  вулканичен тип фракция. За използването му в нашия случай( сух под), той трябва да е в насипен вид – т.е. получаван чрез топлинна обработка с удар от 1000 градуса по Целзий – което е и начин да отделим цялата влага от материала. Добре подбран перлитов пясък, също може да бъде използван за нашите цели.
 3. Вермикулита е естествен слоест материал. За да бъде използван в приготвянето на сух под, трябва да се загрее и от него да се получат пръчици в златни и сребърни нюанси, наподобяващи червеи. Оттам идва и името – vermiculus, което в превод от латински означава „червей“. Но за създаване на сух под, е подходящ експандиран вермикулит, тъй като по принцип стандартният има висок коефициент на водопоглъщане. Когато избирате посипка имайте  предвид , че Вермикулитът има най-ниско относително тегло около 160кг. на куб.м. , което свойство може да се окаже определящо, когато теглото е от решаващо значение. Оптималната дебелина на посипката с вермикулит е оклоло 5-7 см.
 4. сухи подове София - посипка за сух под Кнауф.От всички варианти за посипка при направата на сухи подове, безспорен лидер и с най -добър отзвук  е специално разработения продукт на керамзитена основа на Кнауф. AQUAPANEL- суха посипка  е специално тествана в лабораторни условия и е единствения официално сертифициран продукт , който се използва за посипка на сухи подове с гипсофазерни панели. При нея гранулите максимално се доближават до кълбовидната геометрия, разминаването в размерите е минимално, което обуславя висока плътност на фракцията.

Плоскости за сух под

За изграждането на сухи подове се ползват  гипсофазерни плоскости  за под. Трябва да се знае, че на нашия пазар има различни видове стандартен гипсофазер, но единствено Vidifloor на Кнауф са специално разработени за сух под. Както стана дума по-горе, тези плоскости се предлагат в два варианта:

VidifloorDuoса гипсофазерни платна с размери 150см/100см и дебелина 10мм или 12,5мм . При системите за сухи подове, в които се използва тази плоскост винаги се полагат два пласта, чиито фуги се разминават във всички посоки.

VidifloorSolo – е плоскост с размери 60см/90см и дебелина 18мм. Характерно при тези плоскости е, че те са фалцирани по цялата периферия и се полагат, застъпвайки се една с друга, посредством този си елемент. VidifloorSolo в повечето случаи се полагат в един слой.

Предимства и недостатъци на сухите подове

Предимствата на системите за сухи подове пред стандартните предфинални настилки, са почти по всички параметри. Въпреки че, Кнауф предлагат и система за  мокри помещения (с допълнителни изолации и т.н.), ние смятаме, че  не е препоръчително сух под да се полага в помещения, подложени на обилно мокрене (обилно мокрене не означава миене на фаянс със гъба) – гипсът по своята същност се явява добър абсорбатор, т.е. поглъща в себе си, но и отдава  всякакъв тип изпарения от въздуха и при минимални пропуски в хидроизолациите, е възможно да се компрометира. Е, това е и единственият недостатък на сухите подове.

Ето едно съвсем съкратено сравнение между сух под и циментова замазка.

сухи подове - предимства и недостатъци на сухия под .

И това не е всичко! Сухият под има много по-ниско тегло, в сравнение с всяка друга изравняваща  подова настилка при еднакви параметри за височина. Изграждането на различни видове подови отопления става много по лесно и ефекта от тях е с по-висок КПД. Според техническите проспекти на Кнауф  при сух под, изпълнен от един пласт VidifloorSolo и посипка от 4см предаването на шум се понижава с 20 децибела в сравнение с класическа замазка при същата височина.

 На видеото по-долу може да видеите , всички етапи при монтаж на сух под с плоскости Vidifoor Duo и около 4 см посипка Керамзит.

! Ако имате каквито и да било въпроси, във връзка със системите за сухи подове,  не се притеснявайте да ползвате формата за коментари по долу. Ще получите отговор до максимум 24 часа!Може също така, да се свържете с нас и чрез останалите форми за контакти тук.