За преградните стени най-общо.

Преградните стени от гипсокартон са едно много функционално и икономически ефективно решение за преграждане на помещения .Те имат много предимства пред класическите методи за преграждане (тухли, итонг, панели).

Основните две системи са :

 • Преградна стена с единична конструкция.

  Преградна стена от гипсокартон с единична конструкция Кнауф

  Преградна стена с единична конструкция.

 • Преградна стена с двойна конструкция.

  Преградна стена от гипсокартон с двойна конструкция и два пласта гипсокартонени платна

  Преградна стена с двойна конструкция.

Тези две системи са само основата , на базата на тях са изградени много други в зависимост от вида и пластовете гипсокартон и вата, които ще се монтират , вида на профилите и др. елементи.В зависимост от изискванията за влаго и пожаро устойчивост , за шумо изолация , топло изолация и др.  се използва най -подходящата система.Има специални системи , като бронирана стена и др.

Като цяло при преградните стени важи правилото „колкото повече , толкова повече“ .Естествено , че една стена с по 3 пласта гипсокартон от двете страни на двойна конструкция с 20мм. изолационна вата има много по добри показатели от , такава на единична конструкция с по един пласт гипсокартон.

По- долу ще се опитам да ви помогна да вземете икономически най- оптималното решение , като ще разгледам няколко примерни ситуации :

-Основна цел е да се прегради помещението визуално (съблекалня в магазин за дрехи например). В този случай е достатъчна , еднопластова стена на единична конструкция.

-Вътрешни стени(стени които преграждат обособен апартамент) .Минимум , два пласта гипсокартон , единична конструкция , 6мм минерална вата , обща дебелина на стената 12,5мм( профили 7,5).

-Външни стени(разделят два отделни апартамента или апартамент с общи части). Минимум , два пласта , единична конструкция , минерална вата 10мм или каменна 5мм , обща дебелина на стената 15мм(профили 10мм) .

-Сетени обособяващи бани и други мокри помещения.Минимум ,два пласта влагоустойчив гипсокартон от към банята , единична конструкция , 6мм минерална вата , обща дебелина 12,5мм(профил 7,5).

-Инсталационни прегради .Стени през които ще минават ВиК или други инсталации с голям диаметър  .Най често това се случва в бани и различни видове сервизни помещения .Тогава използваме двойна конструкция.

-Декоративни преградни стени.Стени с различни отвори , ниши , рафтове и т.н. е желателно да са с два пласта гипсокартонени плоскости.

В системите за сухо строителство всеки един елемент е от съществено значение , като при преградните стени това важи с особена сила.Точното изпълнение на отделните елементи , и подбор на материали е изключително важно.

Често срещани пропуски при монтажа:

-Не се слага звукоизолационна лента по окрайчващия профил.Тази лента е от съществено значение за шумо изолацията , намалява вибрациите и т.н.

-Минералната или каменна вата не е укрепена добре , което води в последствие да нейното свличане .

-Когато имаме два или повече пласта гипсокартон всеки един от тях се шпаклова по фугите независимо , че няма да се вижда.

-Грубо нарушаване цялостта на профилите.Всеки един производител на профили е оставил фабричен отвор с допустимите размери за преминаване на електрически и други инсталации , ако се налага преминаването инсталации с по- голям размер се изпълнява стена с двойна конструкция или допълнителни елементи по единичната конструкция.

-Както и много други по специфични ,с които няма да ви отегчавам.

Предимства на преградните стени от гипсокартон.

 • По- добра шумо изолация.Едно от най-важните предимства.Доста често чувам от клиенти „През тези стени от гипсокартон се чува много“ Не напротив „чува се“ много по малко , ако е изпълнена правилно подходящата система.
 • По добра топло изолация.
 • Изключително по леки, което позволява при проектирането на нови сгради да бъдат заложени по малко носещи конструкции , както и преграждането на помещения в стари сгради с нарушени конструкции и др.
 • По бързо изпълнение без мокри процеси.Представете си че имате хол , който вече ви се струва голям , или се налага да преградите по други съображения.Една седмица зидане , мазане , шпакловка ,боядисване и още 2-3 дена чистене след това .Със системите за преградни стени всичко това може да стане за 2 дни .
 • Възможност за изключително точно оразмеряване(отстояния , прави ъгли,нивелация ). Може да си направите банята , така че дори да не се налага рязане на плочките след това .
 • Възможност за декоративни елементи .Овални отвори , сводове , ниши , рафтове и изобщо , каквото пожелаете.
 • Улеснява значително изграждането на елекртически и ВиК инсталации.
 • Завършен вид .Една преградна стена след монтажа се нуждае само от шпакловка с нисък разход и е готова за последния процес(боядисване тапети и т.н. ). Класическия метод изисква зидане , мазилка и шпакловка поне 3 слоя . Смятайте добре?