За предстенните обшивки най-общо

Предстенните обшивки от гипсокартон са неизменна част от сухото строителство.Посредством различните плоскости гипсокартон ,те могат да бъдат монтирани във всякакви помещения , включително и открити такива , както и в бани.На тях, чрез различни способи могат да бъдат монтирани всякакви тежки тела , като кухненски шкафове , бойлери и др.Статистиката сочи , че ако преди 15г. предстенните обшивки са използвани в строителството, едва  10%  то днес този процент е нарастнал до 37%.

Съществуват три основни системи за изграждането на обшивки от гипсокартон:

  • Суха мазилка (или така нареченото лепене на гипсокартон).Най-бързият и евтин начин за облицоване на груба стена с идеално гладка повърхност.leprne na gipsokarton
  • Предстенна обшивка на метална конструкция , захваната директно за грубата  посредством директни окачвачи.Ефективен начин за вътрешна топло и шумо изолация . predstenna obchivka
  • Щендерна предстенна обшивка .Това е обшивка която не е прихваната към грубата стена , а само към тавана и пода .Изключитенло подходяща , когато имаме не здрава основа или се налага по-голямо отстояние .  obchivka s uw

 Каква предстенна обшивка да изберем?

Отговорът на този въпрос се влияе от различни фактори .Тук ще се опитам да ви помогна , като напиша най-общо какви са предимствата на дадена система спрямо другите такива и съответно нейните недостатъци.

  • Сухата мазилка..Както по горе написах тя е най -бързият и евтин вариант.Друго основно предимство е това че позволява да бъде изпълнена на най-малко отсояние .Профилът , който се използва за монтаж на обшивка с конструкция е 3см. , а тук ни е необходимо около 0,5см. отстояние за лепило така че винаги сте с 2,5см. „напред“. Естествено си има и своите недостатъци.Поради това че не можем да поставим допълнителна изолация между обшивката и основната стена ,топло и шумо- изолацията значително намалява.Не се прилага в мокри помещения!Сухата мазилка е изключително „капризна“ на неправилен монтаж!Така , че ви трябва добър майстор.

Моят съвет е да използвате суха мазилка(лепене), когато :

-Имате външна изолация(важи за външните стени)

-При вътрешни стени когато не се налага шумо изолация .Стени разделящи отделни апартаменти е желателно да се шумо изолират.

-Когато грубата основа(стената която ще се обшива) е здрава .При рехави основи се налага допълнителна обработка , която най-малкото оскъпява обшивката.

-Минималното отстояние е от изключителна важност.

  • Предстенна обшивка с метална конструкция и окачвачи..Позволява монтирането на допълнителна изолация , което значително повишава топло и шумо изолацията.Може да бъде изпълнена с два или три пласта гипсокартон.В съчетание с валгоустойчив гипсокартон се прилага в мокри помещения , което улеснява изпълнението и повишава качеството на фаянса.Дава много по добра възможност за изпълнението на декоративни елементи по стената(рафтове , низши и т.н.) , както и елементи с овални форми(сводове , арки и др.)Позволява да бъде монтиритана върху дървени и др. основи където лепенето е невъзможно.Естествено недостатъците са обрани на някои от предимствата на сухата мазилка , като по голямото отстояние от основната стена.

Моят съвет е да използвате тази обшивка когато:

-Винаги когато се нуждаете от шумо изолация.Предстенна обшивка в съчетание с подходяща вата (вата с висок клас на шумоизолация) е най- доброто решение за избавяне от неприятния шум.

-Когато се нуждаете от топло изолация.

-Когато имаме изключително криви основни стени.При много криви основи лепенето на гипсокартон не може да бъде изпълнено достатъчно качествено нито да е достатъчно здраво , отделно разходът на лепило ще ви доближи до цената за обшивка с конструкция.

-Винаги , когато става въпрос за мокри помещения , или такива с висок риск от проникване на влага.

  • Щендерната предстенна обшивка…Позволява голямо отстояние от основната стена , което дава възможност за  скриването на тръби , въздуховоди , ел. инсталации и други не естетически тела .При паянтови основи е изключително подходяща , тъй като няма директна връзка със основната стена.

Моят съвет е да използвате щендерна предстенна обшивка когато:

-На първо място ви съветвам да ползвате тази обшивка предимно във вариант с два пласта гипсокартон .

-Когато изпълнението на първите две системи е невъзможно.. т.е имаме паянтова основа или се налага голямо отстояние от основната стена.