Тавани от гипсокартон – общи положения

Едно от най-предпочитаните приложения на гипсокартона е в използването му за направата на окачени тавани . Причината е в това ,че тези тавани имат много предимства и почти никакви недостатъци. Окачените тавани от гипсокартон  могат да бъдат монтирани под всякакви груби основи , метални или дървени конструкции .Минималното отстояние от  основата в идеалният вариант (когато тя е перфектно нивелирана) е само 4,2см. , а за максималното граници няма . В днешно време  качествен монтаж на тавани с плоскости гипсокартон може да бъде осъществен по над двадесет сертифицирани системи , което позволява да бъдат постигнат почти всички желани параметри . Най- широко използваните варианти са системите d112 и d113 разработени от лидерите на пазара „Кнауф“ и една от системите на „Ригипс“ .

Окачен таван от гипсокартон с конструкция на едно ниво
Кнауф d113 –  окачен таван с плоскости гипсокартон и конструкция от метални профили на едно ниво.
Окачен таван от гипсокартон с конструкция на две нива
Кнауф d112 –  окачен таван с плоскости гипсокартон и конструкция от метални профили на две нива.

Предимства на окачените тавани от гипсокартон.

  • Постига се идеално гладка повърхност

  • Топло изолация .В съчетание с минерална вата се постига значително повишаване на изолацията от външната среда .

  • Шумо изолация . Едно от най-важните предимства на гипсокартона , което доста често е подценявано . В съчетание с каменна вата ще се отървете от неприятното тропане на съседите от горния етаж.

  • Възможност за вграждане на осветителни , озвучителни , вентилационни др. тела.

  • Възможност да се скрият различни видове водопроводни , електрически , климатични и др . инсталации .

  • Възможност за изпълнение на елементи с всякаква геометрия  . Гипсокартона Ви дава възможност да разгърнете изцяло вашата фантазия .

  • Едни от най -добрите показатели за устойчивост при пожар . Различните системи покриват всички съвременни изисквания за пожаро – безопасност .

  • Сравнително бърз и чист монтаж .