Монтаж на таван от гипсокартон с конструкция на две нива

Монтиране на конструкцията.

Ако разделим изграждането на един таван от гипсокартон на три основни етапа, то те биха били:

 1. Пресмятане на необходимите материали.
 2. Монтаж на конструкцията и гипсокартонените плоскости.
 3. Шпакловка, шлайфане и боядисване.

След като в една от предишните статии в раздел „направи си сам“ се спрях на това , как да пресметнем необходимите ни материали за изграждането на окачен таван от гипсокартон с двойна скара, тук ще се спра на втория етап. И тъй  като е доста обширен, ще го разделя на две части. В тази ще се опитам да опиша подробно и последователно различните операции ( „стъпки“) при монтирането на конструкцията така, че всеки, който има елементарна техническа култура и достатъчно свободно време, да може да се справи сам, тъй  като в интернет има достатъчно информация по темата. За да е наистина полезна статията, ще акцентирам повече върху дребните подробности, които обикновено се оказват препъни камъка и не може да видите в един видео клип или технически проспект.

Преди да започнем са ни нужни инструменти  и минимум още  един човек като  помощник.

1.Необходими инструменти:

 • Винтоверт- най-добре със съединител но и обикновен акумулаторен ще свърши работа.
 • Перфоратор-по принцип може и с ударна бормашина, но рискувате да се предадете след еднодневно пробиване в бетона, така че горещо ви съветвам да потърсите от някой приятел перфоратор.
 • Две стълби.
 • Нивелир с око и дължина не по-малко от 180 см.
 • Лазарен нивелир или маркуч за водна нивелация.
 • Ножица за ламарина.
 • Ролетка.
 • Макетен нож.
 • Трионче.
 • Чертилка.
 • Чук.
 • Молив ; свредло 6мм ;накрайник PH2 който да сложите на винтоверта;клещи.

шпакловка на окачени тавани2.Определяне нивото на окачения таван.

Това е много важен момент, който много често се подценява.За да определим нивото на първо място трябва да знаем, на  какво отстояние от основния таван желаем да бъде окачения. При таван с двойна скара, минималното разстояние между долната част на конструкцията и основният таван е 6,5 см. Много важно е да се знае , че доста често основният таван е крив , не под нивел или и двете взети заедно . Така че минималното отстояние се замерва само от най -ниската точка на грубия таван до окачения такъв. Използвайки лазарният нивелир, на първо място замерваме основният таван и определяме най ниската му част и след  като вече я знаем от нея замерваме желаното от нас ниво (мин. 6,5 см) , което пак, използвайки нивелира, пренасяме и бележим във всички външни и вътрешни ъгли на помещението.
Доста често срещана грешка е замерването на основния таван само покрай стените , а в последствие се оказва че той е „увиснал“ по средата.

Монтаж на окачен таван .Разчертаване на нивата.3.Разчертаване линия за окрайчващия профил.

Тук няма нищо сложно. Просто свързваме нивата , които по рано отбелязахме по-всички ъгли с чертилка,така че нивото ни да опише цветна линия по цялата обиколка на помещението. По-късно, над тази линия ще монтираме окрайчващия UD профил. Нещо, за което трябва да се внимава е цветния конец да бъде добре изпънат, за да не се получава провисване.

4.Монтитане на UD профила.

Окрайчващия UD профил се монтира по-цялата обиколка на помещението. В зависимост от структурата  на стените, той се прихваща към тях със:

 • към тухлен зид с дюбел-пирони 6/60 мм. през 40-50 см.
 • към бетонни трегери или панели с дюбел-пирони 6/40 мм. през 50-60 см.
 • към зид от „Итонг“ с рапидни винтове 45 мм. през 15-20 см.
 • към гипсокартон с рапидни винтове 25 мм. през 15 -20 см.
 • към дърво с рапидни винтове 25 или 45 мм с едра стъпка.

Следват няколко стъпки за , които ще използваме следната схема:

окачен таван с двойна скара схема.

5.Разчертаване на окачвачите.

В зависимост от това, какво е падането на окачения таван, от основния трябва да монтираме директни или бързи окачвачи , на които по-късно ще окачим носещите CD профили. За целта, трябва да отбележим (използвайки чертилката)  по грубия таван  линии, разстоянието м/у  които  трябва да е не повече от метър. Те обозначават местоположението на всеки един от носещите профили. По продължение на тези линии през не повече от 90 см. отбелязваме и самите места, където ще бъдат окачвачите .

Монтиране на окачвачи за окачен таван6.Монтиране на окачвачите.

Като следваща стъпка можем да пристъпим към пробиване на отвори за дюбелите, които ще прихванат окачвачите към грубия таван. Използваме перфоратор със свредло 6 мм. като се стараем да държим машината перпендикулярно на тавана. Доста често се случва първоначално обозначеното място за пробиване да преминава арматура. В този случай местим отвора по-дължината на носещия профил а не в страни от него.

Окачвачите са закрепят към тавана с метален дюбел тип „клин“. Не използвайте за целта ПВЦ дюбел пирони!

7.Монтиране на носещите профили.

Двата края на всеки един носещ профил трябва да легнат в/у горната част на окрайчващия UD профил, в средата си те се захващат с окачвачи.

В зависимост от това дали използваме директни или бързи окачвачи прихващането на носещите профили към тях  се различава:

 • Директния окачвач се захваща към профила посредством винтове.
 • При бързия окачвач ( както е на схемата по-горе) профила се нанизва в него.

И в двата случая обаче прихващането върви ръка за ръка с нивелирането на профилите.

nivelirane na okachen tavan8.Нивелиране на носещите профили.

Профилите се нивелират , както по тяхната дължина, така и напречно. Общо взето това е етапа, който би ви затруднил. Ето няколко съвета:

 • Винаги използвайте верен нивелир с дължина не по малко от 180 см. Използването на магнитен нивелир е предимство, което може да ви улесни.
 • За изходна точка на нивелацията винаги вземаме някой от окрачващите UD профили.
 • За нивелацията са нужни двама .Единият държи нивелира другия прихваща профилите.
 • Окачен таван не се нивелира с „канап“ , както виждам на доста места в нета. Т.н. канап провисва и при най -малкото докосване.
 • При правилна нивелация тръгвайки да нивелираме от единия край на тавана то в противополжния край UD профила трябва да съвпадне точно под нивел с последния носещ.

9.Закрепване на монтажните профили.

Монтажните профили се подреждат през 50 см. напречно на носещите. В двата си края те влизат в окрайчващия профил.Тук често допускана грешка е прихващането на монтажните CD профили към UD профилът с винтове . Връзката между монтажните и носещите профили се осъществява посредством „анкер винкел“. След  като подредим всички профили, отново проверяваме нивелацията на окачения таван, тъй  като е възможно на настъпи леко разместване.

И така нашата двойна конструкция е готова.   Общо взето това е по-важната и трудоемка част. Остава по- лесното. Монтиране на гипсокартонените плоскости, което ще опиша в следващата публикация на раздела „Направи си сам“.

Видео с монтаж на конструкция на две нива .

Видео с подробни инструкции и насоки , как се монтира конструкция на две нива  за окачен таван от гипсокартон , може да намерите на нашия YouTube канал .