Как се правят оакчени тавани за баня с пана и конструкция

В предишната статия от тази поредица, се запознахме с това, какво представляват растерните окачени тавани, защо те са една от най-предпочитаните системи за  баня  и какви са възможните варианти за позициониране на решетката. В тази Втора част ще изчислим (отново стъпка по стъпка), какви материали и консумативи са ни необходими за изпълнението на растерения окачен таван в една нормална баня.

Изчисленията ще правим на база  централно разположение на решетката с големи пана по периферията(Вариант1)  и размери на нашия растерен  окачен таван за баня, с размери от Част 1-ва.

Монтаж на окачени тавани за баня.Центриране на растерен окачен таван .

Позициониране на растерен окачен таван. Центриран с големи пана по перифериата.

Да започваме с профилите…

Профили за растерен окачен таван.

Растерният окачен таван най-често се състои от три вида Т-образни и един L-образен профил.

Порофили за окачени тавани тип Армстронг

Профили необходими за изграждането на растерен окачен таван тип Армстронг

 1. Главният носещ т-образен профил, както самото му име говори, носи основната тежест, той е подсилен,  допълнително оребрен и с по-голяма височина , като при нормални обстоятелства решетката на растерния окачен таван се прихваща към основния таван чрез окачвачи (шишове), монтирани само по него. Освен всичко това, главният носещ профил има отвори през 10 см или 15 см(в зависимост от производителя), които служат за подвеждане на решетката, но с това ще се запознаем по-късно в третата статия, където ще се спрем на монтажа. Важно да се отбележи тук е, че дължината на носещите профили при различните производители, е различна и варира в диапазона от 360см  до 375см
 2. Къс напречен т-образен профил на 600мм(т.н. шейсятка) – той е съставна част от вътрешната част на конструкцията.
 3. Дълъг напречен т-образен профил на 1200мм (т.н. стоидвайстка) – конструктивно е същия, като късия но по-дълъг.
 4. Периферен L-профил – това е профилът, който ще монтираме по периферията на банята и най-често се монтира върху фаянса. За разлика от някои други системи за окачени тавани, растерен окачен таван без периферен профил не може да се монтира. Продават се с дължина от 300-310 см . Важно за отбелязване е, че тъй като при растерния окачен таван, за разлика от системите с гипсокартон например, всички профили остават видими, поради тази причина снаждането на периферния профил от естетическа гледна точка не е желателно и е добре това да се има  предвид, когато изчисляваме неговия разход.

Нека изчислим по колко от различните видове профили ще са ни необходими. За целта ще оцветим профилите от първата схема за нашия окачен таван. При разпределението на профилите, също като при позиционирането на решетката, са възможни различни варианти. Ние ще се спрем само на два, които, по мое мнение, са най-подходящи за нашето помещение.

Първи вариант с един носещ профил по дългата страна.

Окачен таван за баня във Варна Бургас и София.

вариант 1 . Носещ профил по дългата страна

Както се вижда от схемата, при това разположение ще ни трябва следната конструкция  за растерен окачен таван:

 • носещ профил 1 бр.
 • къси напречни профили 7 бр.
 • дълги напречни профили 3 бр.
 • окрайчващ периферен профил – Както стана дума по-горе, за да изглежда добре окачения таван , когато изчисляваме  L-образния профил, се съобразяваме с това, че не може да го донаждаме по една дължина. В нашия случай имаме от един профил ( 300 см ) ще отрежем за двете дължини 130см и 160 см,от втори ще „излязат“ дължините 190см , 40см и 30 см и от трети най-дългата страна от 230 см. Общо 3 бр периферен профил.

Втори вариант с два къси носещи профила. 

окачен таван за баня - распределение на профилите.

Вариант 2 с два носещи профила по късата страна

При този вариант на конструкцията, са налице два носещи профила с дължина от по 160 см по късата дължина на банята, които обаче можем да отрежем от един цял с дължина от 360см или 375 см. Много важен момент тука обаче, е една подробност ……Ако късата дължина беше например 180см, няма да можем да изкараме от един закупен профил две дължини.Въпреки че 180+180 =360 (колкото е и минималната дължина с, която се продават носещите профили), има една много важна подробност, при  която носещия профил се реже от двете страни  за да може растерния окачен таван да бъде подведен(„тръгнат“) на определена дължина (в нашият случай 50 см) . С този момент обаче ще се занимаваме по-подробно в следващата трета статия .

Иначе разхода на профили при вариант две е следният:

 • носещ профил 1 бр
 • къс напречен профил 7 бр.
 • дълъг напречен профил 2 бр.
 • Периферният си остава 3бр

Както забелязвате, дългите напречни профили, в сравнение с първият вариант, са с един по малко. За сметка на това обаче, както ще стане дума по-долу, тъй като имаме два носещи профила ще се наложи да монтираме и два окачвача.

Пана за растерен окачен таван

Растерен окачен таван Влагоустойчиви пана за баня.

Пана за растерен окачен таван.

Освен конструкция, за растерния окачен таван, са необходими и пана. Те могат да бъдат квадратни или правоъгълни. В нашия случай сме се спрели на по-използваният вариант с квадратни пана. Мисля, че след като сме си начертали схема, като нашата по горе, не е много трудно да преброим , че ще са ни необходими 12 бр. пана и тъй като нашия окачен таван ще е за баня, ще трябва те да са влагоустойчиви. В днешно време на пазара има десетки производители и стотици модели на пана за растерни окачени тавани. По принцип паната с марките  на  „Армстронг“ и „АМФ“ се считат за най-добри, но има и Китайски със същите показатели на доста по-ниска цена. Какви  ще изберете е въпрос на личен вкус и напасване с останалия интериор в банята. Важно е паната за окачен таван в баня да са с поне 75% влагоустойчивост.

Необходими консумативи и крепежи

Окачен таван за баня - необходими консумативи и крепежи

След като пресметнахме необходимите ни пана и конструкция, за да имаме всичко необходимо преди монтажа на растерен окачен таван за баня, остава да добавим някои консумативи и крепежни елементи, с  които ще окачим носещия профил към основния таван и монтираме периферния към фаянса в банята. Какво ни е необходимо?:

 • окачвач за растерен окачен таван в баня.

  Сглобяване на окачвач

  Тел с ухо или т.н. шишове – с тях ще окачим носещия профил  към основния таван. Носещия профил се окачва през не повече от 120 см  и тъй като нашата дължина при вариант едно е 230 см ще ни трябва един окачвач , който обаче ще направим посредством два шиша (виж снимката в дясно). Важно за отбелязване тук е , че окачване посредством шишове и удължителна пружина е възможно само ако разстоянието между окачен таван и основа е не по-малко от 10 см. При по-малко отстояние на окачения от основния таван, се ползва стоманизирана тел.

 • Удължителна пружина  1 бр. – Имайте в предвид , че този детайл се подвизава под много различни наименования (пружина , пеперуда , двоен клипс и какво ли още не) в различните строителни борси, така че е добре да запомните от снимката, какво представлява.Сигурно се питате защо просто не използваме само един шиш за да окачим тавана …Причината е ,че посредством пружината много по-лесно и точно ще фиксираме нивото на нашия окачен таван. Но за това по-подробно отново в третата част .
 • Анкерен дюбел пирон 1бр  за връзка на окачвача с основния таван .
 • Моментно лепило 1бр с което ще залепим периферния L-образен профил към фаянса на банята. Трябва да се отбележи, че периферният профил може да се монтира към стените и посредством ПВЦ дюбел пирони. Всъщност преди години се монтираше предимно така. Сега обаче на пазара има много добри моментни лепила. Монтажа на периферния профил чрез лепене не бих казал , че е по лесен от този с ПВЦ дюбели но основното му предимство е ,че премахва изцяло риска от счупени плочки при пробиване с перфоратор. Съветвам ви , ако нямате достатъчно опит да не се захващате с пробиване, растерният окачен таван е изключително лек и едно добро моментно лепило е абсолютно достатъчно.
 • Самонарезни винтове около 20-тина бр. с ,които ще прихванем допълнително периферния профил във фугите между „плочките“ . На практика лепилото е достатъчно но ,като допълнителна „застраховка“  и най-вече, за да не се налага да придържаме профила към стената, докато лепилото стегне с макс. 25мм самонарезни винтове прихващаме L-a , като се „целим“ само във фугите на фаянса.

И така вече знаем какви конструкции, пана и консумативи ще са ни необходими за нашия растерен окачен таван в баня. В следващата статия от тази поредица ще преминем към същинската част. Ще опишем стъпка по стъпка как да извършите монтажа така, че вашият окачен таван да изглежда , като на снимките от нашата галерия .

Ако имате, каквито и да било въпроси свързани с монтажа на растерните окачени тавани може да ги зададете като ползвате формата за коментари по -долу на тази страница.