Шпакловка на гипсокартон в Бургас и София

В днешно време , когато Сухото Строителство набира все по-голяма популярност, всеки знае , че след като сме извършили монтажа на нашите окачени тавани , предстенни обшивки или преградни стени от гипсокартон, то те трябва да се шпакловат. Трябва да армираме фугите и да подготвим повърхността на гипсокартона в подходящ естетически вид,  преди полагането на боя или друго финално покритие. И тук, по мои лични наблюдения, са големите притеснения на всеки не професионалист , който се е захванал да си изолира и изправи  с гипсокартон стените и таваните  в своя дом. На пръв поглед,  монтажът на гипсокартон, изглежда по-лесна процедура, от неговата шпакловкат. Почти всеки е работил с винтоверт, но не всеки е хващал шпакла . Всъщност, нещата стоят малко по-различно . Монтажът не е само навиване на рапидки , а за да шпакловаш правилно гипсокартон, не е нужно да си виртуоз с маламашка в ръка . Ако сте направили качествен монтаж, ще се справите и с шпакловката ! В тази статия, ще се опитам, да Ви запозная с  актуалните към днешна дата материали и консумативи , които ние използваме за шпакловка на гипсокартон. Няма как да пропусна обаче  основните етапи   и някои не преходни с времето (според нас)  правила  и закономерности, които се остнасят към самото изпълнение  .

Как се шпаклова гипсокартона ? 

Еднозначен отговор на този въпрос няма и именно това ще се опитам ,до колкото мога, да обясня в тази публикация . Гипсокартонът се шпаклова по различен начин , с различни материали и до различен етап, в зависипост от няколко основни параметри :

1. Естетически изисквания
 • Индивидуални естетически изисквания –  Всеки има индивидуални критерии, по отношение на това , кога една стена или таван са шпакловани добре . Това което сме установили в нашата практика е , че  повърхост шпакловна по един и същ начин, за едни е перфектна, а за други не чак толкова .
 • Естетически изисквания на финалното покритие -Както всеки знае , след като гипсокартонът се шпаклова, следва полагане на някакво финално покритие,  било то интериорна боя , декоративна мазилка , тапети или нещо друго . При всяко едно финално покритие, повърхостиите се обработват до различен етап, с различни материали . Дори различните видове интериорни бои, изискват специфична основа за да изглеждат добре .
 • Естетически изисквания обусловени от светлината –  Всички повърхности осветени от коса естествена ( от слънцето ) или изкуствена ( ЛЕД ленти , лунички , плафони и т.н. ) ,изискват перфектна обработка, за да изглеждат оптически добре . И обратно,  стаи с малки прозорци ,на ниските  етажи и семпло осветление, изглеждат отлично с шпакловка до по-ниско ниво на качество .
2. Технически изисквания
 • Технически изисквания на системата и производителя  – Тук е важно да се разбере смисълът на думата „система “ . Всички сериозни производители на ситеми за сухо строителство,  имат свои продукти за армиране и шпакловка на гипсокартон , които са изпитани и напълно съвместими, с всички другии елементи  .  Различните системи се опработват с различни материали и дори, в някои случаи, по различен начин . Много често чувам от клиенти , а и от колеги ….“Американците шпакловат така …“ , „Албанците иначе “ и т.н.  Американците работят по доста различни системи, с различни продукти , които са съобразени с техните климатични условия , монолитно строителство и куп дуги фактори . Водещи производители в Европа са Knauf  и Saint-Gobain със своите дъщерни фирми Rigips ,  British Gypsum и др.  Тази статия е съобразена основно, с техническите изисквания на Кнауф и Ригипс , чиито продукти и системи са сходни , може спокойно да се намерят на Българкия пазар и са подходяши за нашите условия . 
 • Технически изисквания, спрямо микро климата в помещението -Лесно е да се предположи , че не може да шпакловаме тавана в банята  и стените от гипсокартон в хола с едни и същи продукти .
 • Технически изисквания за пожаро безопастност и шумо изолация – При завишени изисквания за пожаро защитита , шумо изолация и акустика  в някой случаи се използват специални продукти съобразени с вида на плоскостите и изпълнението на отделни детайли от системата .
 • Технически изисвания, спрямо геометрията на помещението  и основите различни от гипсокартон. При големи помещения, някои елементи, задължително се армират малко по-специфично . При детайли , които предполагат по-дебел  слой  на шпакловката също може/не може, да се използват определени продукти . …..тук е и отговорът на най-задавания въпрос- “ С какво се шпаклова вътрешния ъгъл между  гипсокартон и измазана тухла / бетон „
3. Бюджет  

Няма как да пропуснем и този фактор . В повечето случаи, разходите за един ремонт се ограничават до определен бюджет . От една страна, различните производители, имат различни продукти на различни  цени , а от друга, и цената за труда на шпакловката е различна  в зависимост от това,  до какво ниво ще бъде изпълнена тя.  По въпроса за материалите, Кнауф дори са разделили продуктите си за шпакловка на гипсокартон в различни серии  „Класик “ , „Плюс “ и “ Топ “  . Не е казано обаче , че с продукти от най -ниския клас КЛАСИК , не може да постигнете , дори и по- добри резултати, от колкото, с тези, от най -високия клас  ТОП . Дори и да не сте профионалисти ,ако сте информирани , познавате техологията и знаете какво правите , може да постигнете много по-надеждни и стабилни резултати  от “ майстор “ ,който работи с най-скъпите продукти, без да знае за какво се използват те .

Армирането и шпакловката на повърхности от гипсокартон, е много обширна и динамична тема . Производителите на българкия пазар, в последните години, стават все повече . За да удовлятворят максимално изискванията на по голям брой клиенти, системите също се множат . Почти всеки месец излизат нови продукти . За да не разводняваме много темата и за да бъде статията актуална максимално във времето ,ще се придържаме основно , към това ….Как да шпакловаме правилно гипсокартон от гледна точка на естетическите изисквания, съобразени с основните технически параметри . 

Нива на качество на повърхността

За улеснение ,както на изпълнителите, така и на клиетите, фирма Кнауф въвежда Стандарти за Качество на Обработка на Повърхността на Гипсовите Плоскости ( Q1; Q2; Q3;Q4 ) .  Системата помага много при проектирането , планирарането и минимизира възможноста от разминаване между реално и очаквано изпълнение  . От известно време Стандарите за Качество набират популярност и зад океана . Най -популярната Американска компания в сухото строителство USG (United States Gypsum) ,също въвежда тези нива .

Подходящи смеси за шпакловка на гипсокартон 

Подходящи смеси за фугиране и шпакловка на гипсокартонПодбора на правилните продукти, е от изключтиелно значение за добър резултат . При всеки  един етап от шпакловката на гипсокартон, се изплзват различни шпакловачни смеси . Правилният подбор на шпакловките е, може би, с най -голяма тежет,  за постигане на добър резултат във всяко едно от нивата на качество . Дори  да не  боравите с маламашка и шпакла много добре  …..ще се забавите повече , ще се наложи да повторите на места , ще шлайфате повече . Но ! Все някак ще се справите прилично . С некачествени и особенно неподходящи за целта шпакловки, обаче, може да си докарате големи главоболия . Трудно отстарними дефекти , загуба на средства и време .

Когато говорим за шпакловачни смеси,, е много важно да се отбележи , че…. За шпакловка на гипсокартон се използват само продукти ,които са предназначени за армиране , фугиране и шпакловка на гипсови плоскости ! За предпочитане, от утвъдени и специализирани в сухото строителство производители .  Шпакловката не се подбира по това „Колко мазно върви “ , колко била здрава „Щото едвам я махам от маламашката , като изсъхне “  , или защото била на някой известен производител , който обаче е специализиран във фасадни системи .  Смесите за шпакловка на гипсокартон, са със завишени показатели за еластичност и  са съобразени с адхезията, конккретно, на този материал .

В момента на пазара се предлагат много продукти за шпакловка на гипсокартон на различни производители . Няма как да обхаванем всички . Не всичко сме ползвали . Идеята на статията е, да преразкаже препоръките на производителите на разбираем език , пречупени през призмата и опита на нас, изпълнителите . Изхождайки от това ,тук ще ви запознаем с едни от най -популярните продукти на българския пазар (предимно Кнауф, Ригипс и някои други ) , които ние ползваме към момента  и сме изпитали достатъчно във времето ,за може да си позволим някакво мнение .

Шакловачните смеси ,с които се обработва гипсокартон, могат да бъдат раделени основно по два критерия :

1. Според състава 
 • Сухи смеси на гипсова основа – Основна съставка при тях  е природния гипс . Шпакловките на гипсова основа се втвърдяват,   в следствие на т.н. екзотермичен процес , при който при смесването на гипса с вода, се отделя енергия под формата на топлина . Обикновенно отвореното работно време при тях е окло 30-40 мин . Обърнете внимание , че тук става въпрос за втвърдяване , а не за съхнене . По=детайлно, ще се спрем на това по-долу в статията .
 • Смеси на полимерна или акрилна основаТе могат да бъдат , както готови пастообразни ( това което е по- популярно) , така и сухи които се разбъркват допълнително с вода .  Полимерните шпакловки се втвърдява,т  при взаимодействие със въздуха . В затворен съд те могат да се съхрняват , готови за употреба много дълго време .
2. Според  предназначението 
 • Фугопълнители – Това са шпакловки ,които се използват основно ,за армиране и пълнене на всички фуги , запълване на по – големи отвори , монтаж и пълнене на ъглохранителите , пъроначално запълване  главите на винтовете и т.н.  Общо взето всичко , което е под равнината на  плоскостите се пълни с тях . Фугопълнителите позволяват нанасяне на слой шпакловка повече от 1мм с минимално “ свиване “ и са достатъчно еластични за армиране .  При продуктите на Кнауф и Ригипс ще ги познаете по това , че задължително на опакавката има обозначенeие  Q1 . 
 • Смеси за финални покрития . Това са шпакловки с по фина структора предназначени за финалните покрития ( Q2 , Q3, Q4)  . С тях не се армира ! Не се пълнят фуги и ъгли !
Фугопълнители за гипсокартон
Knauf  „Uniflot“ (Q1;Q2)

Кнауф Унифлот - фугопълнител за гипсокартонКнауф Унифлот е прахообразна смес съставена от гипс , полимерни добавки и регулиращи вещества . Най-добрия фугопълнител за гипсови плоскости на Европейския пазар . Ако искате най -доброто на всяка цена ,това е варианта без алтернатива !

Плюсове – Най -добри показатели за устойчивост от напукване, в сравнение с всички останали продукти ! Изключително здрав и елстичен материал  ;  Минимално свиване след съхнене ; Сравнително лесен за работа  ; Стяга бързо ; Съхне бързо ; Позволява наннасяне на дебел слой шпакловка до 5мм ; Сравнително лесно почистване на инструменти и съдове , съпоставено с другите смеси на гипсова основа ;

Минуси – Висока цена . От три до пет  пъти по- скъп, в сравнение с продуктите от среден и бюджетен клас !

Особености – Отворено време за работо окло 30-40 мин ; Не се шкури много лесно ;  Бърка се ръчно в малки количества . Може и с бъркалка на бавни обороти , но пак в по-малки количества ; Материала е еластичен но не лепне много добре върху нераждаема стомана . Ако се ползва от хора без опит ,трябва да се работи малко по- внимателно, за да не пада и капе .

Knauf  „Fugenfüller“ (Q1;Q2) 

Кнауф Фюгенфюлер - фугопълнител за гипсокартонФюгенфюлер на Кнауф,  е прахообразен материал на гипсова основа с подобрители,минерални пълнители и добавки.
Това  е най- масовия фугопълнител за гипсокартон  не само у нас , но и в доста други Европейски страни . Ако искате  надеждни и стабилни резултати ,на приемлива цена ,с един  от най -старирите  ,и доказани във времето продукти на Кнауф .

Плюсове  Много добро съотношение между цена и качество ; Високи показатели за устойчивост от напукване ; Сравнително малко свиване след съхнене ( свива се една идея повече от Унифлот, обаче ) ; Стяга бързо ; Шкури се сравнително лесно ; Работи се сравнително лесно ;

Минуси-  Инструмети и съдове се мият по – трудно след употреба на Фюгенфюлер ; Не съхне толкова бързо , както Унифлот . Трябва да се изчака поне 12 часа за полагане на следващ слой , особено , ако той ще е с друг материал ;

Особености-  Отворено време за работа при стандартния вариант на продукта около 30-40 мин , но има и разновидност с отворено време от 90 мин ;  Разбърква се ръчно в по- малки количества ; Да се внимава за срока на годност и правилното съхранение . Точно този продук се компроментира много бързо след изтичане на годността ,или лошо съхранение .Разбърква по- трудно без буци и отвореното време рязко намалява ; Добре е, след разопаковане, да се ползва в рамките на няколко дена  ;

Rigips  „Super“  (Q1;Q2) 

Ригипс Супер - Фугопълнител за гипсокартонФугопълнител за гипсокартон на Ригипс, в средния клас .  Шпакловка на гипсова основа . Може да се приеме , като алтернатива на Кануф Фюгенфюлер , защото имат сходни показатели и са в един ценови диапазон . Качество от Ригипс на приемлива цена . 

Плюсове Много добро съотношение между цена и качество ; Високи показатели за устойчивост от напукване ; Работи се една идея по лесно в сравнение с Фюгенфюлер  ;

Минуси-  Същите , както при Фюгенфюлер.

Особености- Отворено време за работа  около 30-40 мин  ; Позволява нанасяне на слой с дебелина до 4 мм .

Knauf  „Fill & Finish“ (Q1;Q2;Q3;Q4) 

Кнауф Фил Финиш - фугопълнител за гипсокартонГотова смес за фугиране и шпакловка на гипсокартон на винилна основа . Ако искате да се справите по-лесно и бързо  

Плюсове-  Висока устойчивост от напукване, съизмерима с фугиращите смеси на гипсова основа ,от средния клас ( Кнауф Фюгенфюлер и Ригипс Супер ) ; Изключително лесен за работа . Сместта е готова и само се пребърква преди употреба . Добро сцепление с инструментите   ; Изключително лесно миене на инструменти и съдове . На пректика, може да работите цял ден без да ги миете ; Много добро сцепление с хартиени армиращи ленти ; Позволява както ръчно , така и механизирано армиране и фугиране на гипсокартона ; Лесно се шлайфа ;

Минуси-  Стяга и съхне доста по бавно от смесите на гипсова основа ; Шпакловката е капризна към вслажността на въздуха . В зимния период се работи много трудно с нея ; Минимална температура за полагане е 12-13 гадуса ; Свива се малко повече от гипсовите фугопълнители .

Особености-  Шпакловката може да се нанася в слой с дебелина до 2 мм . Не се препоръчва с нея да се пълнят ъглохранители ; Препорачително е, да не се разрежда с вода при пълнене на фуги . Ако се разрежда се свива повече .

Rigips  „Joint Filler“ (Q1;Q2)

Ригипс Джойт Филер - фугопълнител за гипсокартонСуха смес на гипсова основа . Бюджетен фугопълнител за гипсокартон ,с много добри показатели . Най- доброто в този клас . Добър вариант за обекти с ограничен бюджет .

Плюсове- Отлично съотношение между цена и качество . Добра устойчивост от напукване . Много по добра от други алтернативи в същия ценови диапазон ; Пълни много добре с минимално свиване .

Минуси- Работи се малко по-трудно с него . Казано на жаргон „обръща “ , ако се работи по- мудно . Не позволява многократно оформяне на един и същи участък ; Торбите са без ПВЦ протекция , което предполага , много всимателно съхранение и съкратен срок на годност .

Особености Отворено време за работа 30 мин ; За разлика от другите фугопълнители този трудно се бърка  на ръка . Желателно е, това да става механизирано . От там леко намалява и отвореното време .

Фугопълнители за мокри помещения 
Knauf  „Uniflot-imprägniert“ “(Q1;Q2)

Кнауф Унифлот фугопълнител за гипсокартон в за мокри помещенияKнауф Унифлот импрегниран е прахообразен материал съставен от гипс, полимерни добавки и регулиращи вещества. Унифлот импрегниран е оцветен в зелено , водоотблъскващ и е подходящ за импрегнирани гипсови плоскости . Зеленият Унифлот е най доброто решение за шпакловка на гипсокартон и гипсофазер в мокри помещения .

Плюсове – Най -добри показатели за устойчивост от напукване, в сравнение с всички останали продукти ! Изключително здрав и елстичен материал  ;  Минимално свиване след съхнене ; Сравнително лесен за работа  ; Стяга бързо ; Съхне бързо ; Позволява нанасяне на дебел слой шпакловка до 5мм ; Сравнително лесно почистване на инструменти и съдове .

Минуси – Висока цена .

Особености – Отворено време за работо окло 45 мин . ; Шлайфа се много трудно! По трудно от стандартния Унифлот  ;  Тъй като импрегнирания Унифлот съдържа полимерни и силиконови добавки ,се бъка малко по- специфично, в сравнение с другите продукти на гипсова основа . Времето за свързване с водата е малко по-голямо  и в началото плува отгоре . Трябва да се накисне малко по-дълго, преди да се бърка .

Knauf  „Fugenfüller-imprägniert  (Q1;Q2) 

Кнауф Фюгенфюлер фугопълнител за гипсокартон в за мокри помещенияФюгенфюлер Импрегниран   е прахообразен материал на гипсова основа , обогатена със специални подобрители, минерални пълнители и полимерни добавки .  Зеленият Фюгенфюлр е бюджетния вариант за шпакловка на гипсокартон в мокри помещения . 

Плюсове  Много добро съотношение между цена и качество ; Високи показатели за устойчивост от напукване ; Сравнително малко свиване след съхнене ; Стяга бързо ;  Работи се сравнително лесно ;

Минуси-  С него се работи малко по трудно от Зеления Унифлот и стяга малко по бързо ; Шкури се трудно ;

Особености-  Същите , както при Зеления Унифлот

Фини завършващи  шпакловки 
Knauf  „Super Finish (Q2;Q3;Q4)

Кнауф Супер Финиш ( зелен капак ) - фина шпакловка за гипсокартонKnauf Super Finish  е фина шпакловка на винилна основа, предварително смесена  с кремообразна  консистенция. След първоначалното отваряне материалът може да се ползва и съхранява в затворена кофа след месеци . Познат е на майсторите ,като    „Зеленя Капак “ , или „Зеления Шийтрок“ ( от името на своя предшественик ) .  Най- популярният и масово използван  у нас продукт на поломерна или винилна основа  . Може да бъде намерен в почти всяка железария . Това е магическата паста , за която най-вероятно сте чували , че може да се шпаклова всичко , много лесно , бързо и гладко . Не е точно така , особено за първото , но на това ще се спрем по- подробно в следващата публикация . Внимавайте много за какво  и при какви условия ползвате този продукт  !

Плюсове –  Няма отворено време за работа . Съхне от въздуха ; Прилична устойчивост на пукнатини ; Изключително лесен за работа . Добро сцепление с инструментите . Позволява един участък да се повтаря многократно ; Лесно шлайфане ; Позволява както ръчно , така и машинно нанасяне ; Фабрично контролирано свиване .

Минуси – Съхне много бавно , особено при повишена влажност на въздуха ; Капризен  към влага и ниски температури .

Особености – Кнауф Супер Финиш позволява допълнително добавяне на вода . Имйте предвид ,обаче  , че колкото повече разреждате ,толкова повече сместа се свива след съхнене . В едни ситуации това е добре, в други не . Ако ще нанасяте много тънко , може да разредите за да се „изпъне“  допълнително  . Ако ще е по дебело, обаче, не разреждайте , защото ше ви свие много , ще се появят дупчици и др. дефекти  ; Шлайфа се, след  като изсъхне много добре . В противен случай провлачва от шкурката и се получават леки ,видими при по фини бои деруги .

Knauf  „Finitura“  (Q4) 

Кнауф Финитура - фина полимерна шпакловка за гипсокартонТова е готова шпакловка   на винилна основа, предварително смесена формула, с кремообразна и много фина консистенция .  Използва само за последен слой шпакловка ,при много високи отични изисквания към повърхноста (Q4) . Кнауф Финитура е удачен вариант за полседен слой на  на шпакловката , когато ще полагаме  висок клас гланцови или сатенени интериорни бои , гланцови  декоративни мазилки и др. 

Плюсове Създава идеално фина и гладка повърхност;Понижена абсорбция на боя . Позволява боядисване без полагане на грунд ; Без отворено работно време  ; Лесен за работа при нансяне на тънак слой .

Минуси-  С Финитурата се работи малко по- трудно , колкото със Супер Финиш . Трудно се нанася , качествено по дебел слой от веднъж ; Материалът не може да се използва във влажни помещения .

Особености-  Всички особености , които споменахме за Кнауф Супер финиш ,важат и за Финитура ; Шлайва се със шкурка минимум 220.

USG  „Boral“ (Q2;Q3;Q4) 

USG Борал - полимерна шпакловка за гипсокартонГотова фина  шпакловка на полимерна основа . USG  Boral е алтернатива на Knauf Super Finish . Според нас и доста други колеги, Борал е една идея  по-добър вариант в сравнение със Супер Финиш  . Свива се една идея по малко , Рони се по – малко при шлайфане . Позволява повече разреждане , което при положение , че са на една цена ,реално прави продукта малко по -икономичен .

Плюсове Всичко което важи за Кнауф Супер Финиш

Минуси-  Всичко което важи за Кнауф Супер Финиш ; Намира се по трудно в търговската мрежа . Не на всякъде и не винаги го има .

Особености- Всичко което важи за Кнауф Супер Финиш

Knauf „Gips Finish“ (Q2;Q3)

Кнауф Финиш - фина гипсова шпакловка за гипсокартонФина  шпакловка на гипсова основа .  Ако разполагате с по – малък бюджет ,или не искате да ползвате полимерни шпакловки Кнауф Гипс Финиш е много добър вариант . Позволява завършване до ниво на качество Q3 с не по лош резултат от полимерните шпакловки

Плюсове-  Стяга и съхне по- бързо от полимерните шпакловки ;  Не се свива много . Доста по-малко от полимерните ; Позволява да се изтегли до нула .

Минуси-  Работи се по- трудно от полимерните шпакловки ; Шкури се по- трудно от полимерните

Особености-  Отворено работно време 60 мин.  Да не се работи при температури под 5 гадуса ; Ако се нанася на няколко слоя , трябва да се вномава предходния слой да е добре изсъхнал

Rigips   „Saten“ (Q3)  

Ригипс Сатен - фина шпакловка за гипсокартон на гипсова основаФина шпакловка на гипсова основа .  Най -евтиния разумен вариант да подготвите прилично гипсокартона за боя . Ако бюджета е силно ограничен и ще ползваме финално покритие без големи оптични изисквания към повърхността . Сатена на Ригипс е може би най -качествената фина шпакловка в този ценови диапазон .

Плюсове-  Ниска цена . Стяга и съхне сравнително бързо .

Минуси-  Работи се малко по трудно ; До ниво на качество Q3.

Особености Отворено време за работа 40-50 минути  ; Трябва да се работи малко по-чевръсто  без да се оставят пресъхнали участъци .

  Ленти за шпакловка на гипсокартон 

Хартиена лента за гипсокартон . Лепене с банджоОсвен подходяща шпакловачна смес , за шпкловка на всяка една ситема с плоскости гипсокартон , се използват различни видове ленти . Лентите служат основно  за армиране  на фугите между плоскостите  и армиране  или  обработка   на вътрешните ъгли  между разлилични равнини . С определени  ленти могат да бъдат армирани и външни ъгли , но ще стане въпрос по-долу , когато разгледаме ъглопротекторите . Тук ще разгледаме всички подходящи ленти за армиране на фабричните фуги със заводски кант ,  късите фуги без заводски кант и вътрешните ъгли между две равнини .

Подходящи ленти за армиране на гипсокартон 
Стъклофазерна армираща лента ( фабрични фуги | нефабрични фуги  )

Стъклофазерна лента за шпакловка на гипсокартонСтъклофазерната ( гласфазерна ) лента е подходяща за армиране на всички фуги със  заводски кантове и късите нефабрични фуги . Може да бъде използвана в съчетание с фугопълнители , както на гипсова , така и на полимерна основа . Арамиране на гипсокартон със стъклофазерана лента и гипсова шпакловка е класика в жанра …..Много добра протекция на фугите и ниска цена.  Подходяща както за сухи , така и за влажни помещения . Всички системи с повишени изисквания за пожаро защита се армират със стъклофазерна лента .

Със стъклофазерната лента се армира сравнително лесно . Нанася се шпакловка по фугата , лепи лентата след което върху нея се нанася още един слой .

Първия слой върху , който се лепи лентата трябва да е сравнително добре изтеглен , без големи наслоявания или почти сухи участъци . Работи се малко по нежно с инструментите, за да не се претърка или скъса

Хартиена армираща лента  ( фабрични фуги | нефабрични фуги | вътрешни ъгли )

Хартиена лента за гипсокартонХартиената лента може да бъде използвана за армиране на всички фуги , както и за вътрешните ъли между две равнини , когато те са гипсокартон- гипсокартон , гипсокартон – гипсова мазилка  . Може да да се армират и вътрешни ъгли между гипсокартон  и вароциментова мозилка , но ако върху нея има положена поне 1 мм гипсова шпакловка . Хартиената лента е един от най- надеждните варианти за армиране на вътрешни ъгли . С нея  може да се армират системи с гипсокартон, основно в помещения с нормална влажност .

Самото първоначално  лепене   на хартиена лента по фугите или вътрешните ъгли, се извършва само  с полимерерна шпакловка  ! Полагането може да стане  както ръчно , така и посредством автоматични или полуавтоматични уреди за армиране на гипсокартон ( базука , или банджо ) . При ръчния метод фугите или ъглите се обмазват предварително с полимерна шпакловка след което се лепи лентата само с притискане . Не се повтаря от горе преди да изсъхне хубаво . При автоматичния метод , лентата излиза от тейпъра готова обмазана от едната страна , след което отново се притиска със шпакла . Въпреки , че не е грешно ! Ние не препоръчваме да се използва хартиена лента за армиране на късите фуги без заводски кант с хартиена лента  . Издува много и се занулява трудно .

  Хартиена лента не може да се лепи качествено с фугопълнители на гипсова основа ! Получават се мехури и сцеплението към материала не е добро . Без автоматичен или полуавтоматичен тейпър ( т.е. ръчно )  армирането става доста по- трудно, в сравнение с другите варианти , особено от хора без опит . Фугите или ъглит,е трябва да се обмазват по- чевръсто  . Ако се нанася бавно ( особено на по дългите фуги ) има голяма вероятност лентата да не залепне добре на по- тънки и пресъхнали участъци .  Ако нямате голям опит  работете на затворени прозорци . Това ще ви даде още малко време .

Армираща лента Курт   ( фабрични фуги | нефабрични фуги | вътрешни ъгли )

Кнауф Курт лента за шпакловка на гипсокартонКурт е специално разработена от Кнауф армираща лента за гипсокартон , която може да се използва в съчетание с фугопълнители на гипсова основа . Изработена е от специална силно устойчива на разкъсване хартия . По лентата има много фини влакна , които при взаймодействие с гипса ,се свързват много здраво  . Курт в съчестание с гипсов фугопълнител  от висок клас дава максимална протекция на фугите .  Лентата е може да се използва и с полимерни шпакловки , но е предназначена за работа основно с фугопълнители на гипсова основа . С тях дава и най-добри резултати

Курт се полага  на същия принцип , както ръчното полагане на обикновената хартиена лента . Разликата е , че позволява малко по спокойна работа .  С нея по- трудно може да се обърка нещо и може да се справите дори без много опит

  Трябва да се всеме под внимание , че Кнауф Курт не е хартиената лента на Кнауф , която основно се предлага на Българския пазар . Въпреки , че на пръв поглед много си приличат , са две съвсем различни ленти и  дори и професионалисти бъркат това .  Гледат се видеа на Кнауф ,в  които се армира с Курт и при опит да се изпълни с обикновена хартиена лента , резултатите се трагични .  Както при хартиената лента издува много по фугите без заводски кант .

Самозалепваща вармираща лента тип мрежа    ( фабрични фуги  )

Самозалепваща лента тип мрежа за шпакловка на гипсокартонВъпреки , че е категорично отхвъряна от едни и възхвалявана от други майстори „Мрежата “ има своето място в ситемите за сухо строителство . Самозалепващата лента тип мрежа не е отхвърлена или още по малко забранена от производителите ! Ако монтажа е качествен спокойно ,може да я позвате за армиране ,на по малки тавани ,или стени, които не са подложени на големи температурни инверсии . Тя е най лесния вариант за армиране на фугите със заводски кант .  Може да се ползва и в мокри помещения .  Не е подходяща за врмиране на късите фуги ! С нея не може да се армират качествено и вътрешни ъгли , както много често се практикува !

Армирането със самозалепваща лента е изключително лесно . Лепи се предварително по заводските фуги след което се пълни със шпакловачна смес

  Трябва да се изма в предвид , че армирането с „мрежа “ не дава толкова добра протекция . Не е препорачително  да се позва, при тавани с голямо допълнително натоварване ( фугури от гипсокартон , големи осветителни тела и т.н. ) , еднопластови стени изложени на повишен риск от удар /натиск ( коридори , сълбищни клетки и т.н.)

Армираща лента  Lavelline на Ригипс.   (вътрешни ъгли | външни ъгли )

Лента за шпакловка на вътрешен ъгъл на гипсокартон Ригипс Левел лайнLevelline композитна лента на Ригипс изработена от хартия + ПВЦ  по периферията и  кополимерно ядро в центъра . Може да се използва , както за вътрешни , така и за външни ъгли . При армиране  с такава лента, кополимерното ядро дава изключителна протекция   на вътрешните ъгли между две равнини . Включително и когато те се срещат по ъгъл различен от 90 градуса . Освен отличните показатели  на устойчивост при движения и вибрации, с Levelline се постигат перфекти естетически резултати . Вътрешните ъгли стават идеално прави и то не толкова трудно . Най -добрия вариант за армиране на вътрешни ъгли различни от 90 градуса ( стена към скатен таван и др. ) .

 Принципа на армиране с Levelline е същия , както при обикновнната хартиена лента и Курт .Вътрешния ъгъл се обмазва от двете страни , полага се лентата и чрез притискане се лепи към гипсокартона , като се изкарва излишния материал . Въпреки , че на ролка обаче , лентата трябва да се среже на необходимия рамер

  В ъглите , където се срещат два или три вътрешни ъгли лентата се зарязва под 45 градуса , така че две съседни да не се затъпват  . В противен случай издува неприятно по ъглите .

Разрелителна лента Кнауф-Tren-Fix  (вътрешни ъгли  )

Разделителна лента за шпакловка на гипсокартонРазделителната лента Кнауф Tren-Fix, служи за обработка  на вътрешни ъгли . Tren-Fix  не армира вътрешния ъгъл ! Както самото име на лентата подсказва, тя разделя  , като непозволява на шпакловката да се свърже в две съседни равнини . Тя е много подходящ вариант при свързване на стени или тавани от гипсокарон  към бетон ,  мазилка , ПВЦ или алуминиеви прфили и др. Всъщност производителя на тази лента Кнауф препоръчва  разделяне с нея дори и когато имаме гипсокартон/гипсокартон .

  Разделиелната лента се монтира преди конструкцията  за таван , предстенна обшивка или преградна стена да бъде общита с гипсовите плоскости . Лепи се плътно до периферните UD , UW  или CW профили преди да се монтира гипсокартон . След като прикличим окончателно с всички етапи от шпакловката, се изрязва

  Трябва да се има  предвид , че при обработка на вътрешните ъгли с Разделителна лента, в последствие се получава много тънка пукнатина , защото, както казахм,е тя не армира . За разлика обаче от пукнатините , които се получават след неправилно армиране , или дори правилно, но при обстоятелства , които не позволяват това , тук става въпрос за едвам забележима , равномерна  цепнатина  .

  Ъглопротектори за външни ъгли 

Освен  фугите  и вътрешните  ъгли при шпакловка на гипсокартон почти винаги се налага да защитим и амираме всички външни ъгли .   За целта могат да бъдат иползвани различни по структура и предназаначение ъглопротектори .  По-горе споменахме, че те могат да бъдат ,както под формата на композитни ленти  , така и различни по вид ,отделни профили . Външните ъгли  в повечето случаи, са изложени на повишен риск от нараняване  и армирането им с подходящи ъглопротектори, е  от ключово значение.

Ъглопротектори подходящи за шпакловка на гипсокартон
Алуминиев ъгъл   (външен ъгъл 90% )

Алуминиев ъгъл за шпакловка на гипсокартон Алуминиевия перфориран ъглопротектор е най -разпространения начин  за обработка на външен ъгъл между две равнини от гипсокартон . Той е най-евтиния  вариант и се намира във всички желазарии . Ъгли от този тип има на десетки производители .Монтира се сравнително лесно .

  Алуминиевите ъгли могат да се монтират , както с такер , така и чрез предварително обмазване на ъгъла . И в двата случая обаче е препоръчително допълнително да се армират с гласфазерна лента и по двете равнини.

  Трябва да се има  предвид , че с този тип ъгли, може да се армират само външни ъгли под 90% или такива, които са с много малки отклонения от правия ъгъл

Композитен ( хартия -метал ) ъглопротектор  Кнауф Далас    (външен ъгъл 90% )

Кнауф Далас . Външен ъгъл за шпакловка на гипсокартон . Метал- хартияКнауф Далас е композитен профил за протекция на външни ъгли . Изработен е от високо качествена хартия с перфорация и метални шини с дебелина 0,6 мм . Ригипс, също, имат аналог със същите показатели .  Този вид ъгли, дават най-голяма протекция от удар . На практика, понасят дори лек удар с чук, без да се деформират . Въпреки по- високата им цена, си заслужава да се ползват  в коридори , стълбишни клетки , детски стаи  и др. В общи линии тези ъгли са подходящи за всички външни ъгли,  с повишен риск от нараняване  . Недостатък при  тях е , че „издуват“ малко повече и изискват повече работа за да се „занулят“ добре .

  Композитните ъглопротектори Кнауф Далас първоначално се лепят към външния ъгъл със шпакловка , без да се нанася веднага материал и от горе . Чак след , като изсъхнат добре може да се обработват допълнително , колкото „ръце “ е нужно .

  Препоручително е първоначалното лепене, да се извърши с полимерна смес . Може да се извърши и със шпакловка на гипсова основа , но трябва да се действа малко по- бързо , за да може спойката , между хартията и гипсокартона да стане качествено преди да е започнал процеса на съхнене.

Композитна лента  ( хартия -метал )   Кнауф ALUX    (външен ъгъл под всякакъв градус  )

Лента за шпакловка на вънпни ъгли на гипсокартон Кнауф АлуксКомпозитната лента Кнауф Alux е изработена от две отделни метални шини , които са обвити и свързани по между си  със специална хартия . С композитна лента от този тип може да се обработват външни ъгли под всякакъв градус . Лесна е за транспортиране . За разлика от всички ъглопротекторни профили , с лента може да се обработват ъгли с всякаква дължина без прекъсване . Т.е не се налага да се прави снаждане , което винаги изисква повече внимание . Като недостатък при нея може да се отбележи , че не позволява  корекции , ако са направени  дори и леки компромиси в монтажа .

  Композитната лента се монтира и обработва на същия принцип , както Кнауф Далас

  При многократно обработване „повтаряне „,  хартията започва леко да се протрива . Добре е всяка ръка шпакловка, да се нанася, с възможно най-малко движения на инструмента по ъгъла .

ПВЦ ъгъл за свод   ( овални ъгли )

ПВС ъгъл за шпакловка на овални форми от гипсокартонКакто самото му наименование говори,  ПВЦ ъгълът за свод, се използва за обработка и протекция на външни ъгли между овал и равнина . Не е удачен вариант обаче за обработка на ъгли между две равнини

  Монтажът се извърша , като най -често ъгълът се прихваща към гипсокартона ,посредством такер и в последствие се обработва със шпакловка .

  На пазара се предлагат множество ъгли за свод от различни производители . Някои се добри, други не чак толкова . При полагането на този тип ъгли, най- честия проблем е , че някои от перата по наразаната част на ъгъла „стърчат “ много и шпакловката не може да ги покрие . Проблема обикновено е , че или ъгълът не е качествен , или че между равнината и овала правият ъгъл „бяга “ с много , или в двете .