В продължение на темата за монтаж на растерен окачен таван в баня, идва ред и на последната 3-та част. В предходната статия изчислихме какви материали и консумативи ще са ни нужни за окачен таван в баня , с точно определени размери и централно позициониране на профилната решетка, което от своя страна беше застъпено в част първа . Тук ще се запознаем със самия монтаж (сглобяване) на конструкцията от профили и поставянето на паната (т.нар. запаняване) , като за база ще стъпим именно върху изчисленията, направени в първите две части от тази поредица, така  че, ако сте ги прескочили или попадате директно на тази публикация, е добре да прочетете първо тях . Както обикновено ще разгледаме различните етапи стъпка по стъпка  , като наблегнем на нещата , които според нас, биха ви затруднили .

И така ….След като вече знаем как точно ще разположим нашия растерен окачен таван в баня с размери 230 на 160 сантиметра и сме си набавили необходимите ни материали и консумативи, е време да пристъпим към монтажа . За целта, естествено, ще са ни необходими някои инструменти.

стъпка 1: Необходими инструменти .

 • Инструменти за окачен таван в баня , растерен Перфоратор . Перфораторът ще ни е нужен, за да пробием само една дупка за окачването, така  че ако не разполагате с такава машина, може да минете и с ударна дрелка.
 • Винтоверт, с който ще навием самонарезните винтове във фугите на фаянса.
 • Ножица за ламарина. Ножицата е основния инструмент, който ще ни бъде необходим . Когато монтираме окачен таван в баня с нормални размери, повече от половината носещи и всички периферни профили, се налага да бъдат скъсени на определен размер. Растерната конструкция се реже най-лесно и най-качествено с ножица за ламарина. Ако ще си купувате само за този таван няма нужда да е професионална, за по 5-6 лева има по-евтини варианти, които за прерязването на няколко профила ще ви свършат работа.
 • Нивелир. Един лазарен, макар и не професионален нивелир, ще ви улесни значително, но , ако не може да се сдобиете с такъв, може и стандартен .
 • Пистолет за силикон, с който ще нанесем моментното лепило  или санитарния силикон по окрайчващия L-профил
 • Макетен нож за рязане на паната.
 • Ролетка, естествено.
 • Клещи винаги са нужни.
 • Молив.

стъпка 2 : Фиксиране на нивото за окачен таван в баня

    След като вече сме си набавили необходимите инструменти, е време да пристъпим към същинската част . Като начало ще трябва да определим на какво ниво ще монтираме нашия  окачен таван. От много писма , които получаваме на  пощата, а и от преките контакти с клиенти в нашата практика, получаваме доста въпроси от типа „Колко най-малко може да падне  окачен таван в баня от грубата основа“ и „Може ли да бъде Как се прави окачен таван в баня. Необходимо падане от грубата основа.монтиран окачен таван над  плочките , че моите майстора ги остави на 20 см от тавана“.

По отношение на първия въпрос… практически растерния окачен таван може да бъде монтиран и на само 4 см от грубата основа . Монтаж на такова отстояние, обаче, има някои минуси . Самото изпълнение става доста сложно, тъй  като паната се поставят паралелно с конструкцията, което от непрофесионалист е почти невъзможно за изпълнение или поне не и без щети. Отделно от това по окачения таван   не могат да бъдат монтирани осветителни тела със стандартни размери. По отношение на втория ….. Технически монтажа може да стане и над фаянса, но вярвайте ми, няма да ви хареса . Растерните тавани са видима  конструкция и ако монтираме периферния профил на мазилката се сещате , че няма да изглежда много добре.   Оптимално окачен таван в баня се монтира на отстояние между 10 и 15 сантиметра от грубата основа върху фаянса (изключение е, когато се монтира гипоскартон).

   Важно за отбелязване тук е ,че за да окачим в последствие носещия профил със окачвач тип пружина показан в част 1-ва, са необходими поне 13 см. ако падането е по-малко, тогава се използва стоманизирана тел но за това ще стане дума по-долу. За сега приемаме, че фиксираме нашия окачен таван на 15 см отстояние от плочата . Отстояние 15см  ще улесни   както монтажа на тавана ,така и на осветителните тела .

  Как на практика се осъществява самото отбелязване на нивото? Най- лесно и точно това става с лазерен нивелир , като отбелязваме с молив точки по лъча през 20-тина сантиметра. Възможно е нивото да се вземе на размер от последната хоризонтална фуга на фаянса но за целта трябва предварително да се убедите , че плочките са налепени под нивел по цялата периферия и никъде не се разминават. Във всеки случай вторият вариант е за предпочитане пред това да завъртите цялата баня с малко 80 сантиметрово мастарче .  Ниво за окачен таван не се взема от грубия таван  или пода!

стъпка 3 : Монтаж на периферния L-образен профил за растерен окачен таван .

  Както стана дума в предходната част ще монтираме периферният профил посредством лепило и самонарезни винтове . Естествено профилът може да се прихване и с дюбели, но както казахме, това е доста по-трудно за изпълнение и има риск от счупване на плочките. Освен всичко останало монтирайки L-профила чрез пробиване, вероятността  той да се нагърчи при евентуални неравности по фаянса е много по-голяма .

Какво лепило да използваме ?

  Този въпрос е засегнат и в част 2-ра, но понеже получаваме доста въпроси от типа “ Каква точно марка да използвам…“ и др. подобни ще засегна въпроса и тук. Експериментирали сме с почти всичко, което се предлага на нашия пазар и въз основа на това мога да ви препоръчам 3 варианта които са достатъчно надеждни за монтаж на растерен окачен таван в баня или друго мокро помещение .

 • Монтажен силикон . Нанася  се много лесно, но ако не го прихванем достатъчно добре с винтове трябва да се изчака поне 24часа преди да продължим с монтажа.
 • „Момент Фикс“ -моментно лепило на Хенкел . Лесно се нанася и след около 1-2 часа може да се сглобява останалата конструкция . Допълнителното фиксиране с винтове отново е задължително.
 • „Мамут“ . При лепене с него, може да минете и без винтове във фугите . След леко притискане на профила той не свлича . Може да се работи почти веднага след монтажа . Минус е , че се нанася по трудно и трябва по-сериозен пистолет , а не като този на снимката в началото.

Самото лепене става по следния начин :

 1. Замерваме дължината на профила , който ще монтираме . Меренето става на нивото за монтаж , а не като мерим до  където ни стигат ръцете за по-лесно. Тъй  като профилът остава видим, точността на замерване е желателно да бъде плюс/минус един до два милиметра. След като вече сме срязали необходимата ни дължина профил предварително го налагаме по стената за проверка . Ако не влиза леко го скъсяваме , ако е прекалено къс лошо ……проверяваме дали отсрещната стена не е с малко по- къса за да го вкараме там , ако не е го оставяме за монтаж по- късно така , че да легне върху двата съседни на него които надяваме се вече ще са точни.
 2. Почистете добре фаянса на мястото за монтаж със спирт . Използвайки пистолета за силикон нанасяме равномерно без прекъсване един, ако фаянса е по-крив на места и малко повече милиметра лепило. При повечето производители двете рамена на L- образния профил са с различна ширина. Нанесете лепилото в горния край  на рамото с по-голяма ширина така рискът да то при натискането към стената да излезе под тавана е по- малък. Ако все пак  това се случи забършете веднага със спирт или  на следващия ден изрежете с макетен нож.
 3. Залепете профила на фиксираното ниво , като първоначално го прилепите 1-2 милиметра по – високо и в последствие го приплъзнете до точното място.При тази операция е добре някой да ви помогне с цел да не нацапате случайно плочките.
 4. Фиксирайте профила със самонарезните винтове само във фугите, колкото да не мъдра докато стегне  лепилото.

  Важен момент при монтажа на периферния профил които може да ви затрудни е оформянето на външните ъгли . Възможни са два варианта показани на визуализациите по-долу. Оформяне под 45 или под 90 градуса.

Как се прави окачен таван в баня . Оформяне на външния ъгъл под 45 градуса .

Рязане под 45 градуса

Монтаж на растерни окачени тавани в баня . Оформяне на външен ъгъл под 90 градуса

Рязане под 90 градуса

  Лично аз ви съветвам да оформите външните ъгли под 90 градуса, тъй  като е значително по-лесно за изпълнение и визуално  изглежда не по -лошо от алтернативата . Ако все пак решите да прорежете външните си ъгли по 45 градуса  ще ви трябва професионална ножица и поне веднъж да го изтренирате с някакви остатъци от профилите защото не е много лесно.

След като сме готови с монтажа на периферния профил, може да се каже , че сме свършили най-трудната част. Преминаваме към сглобяването на носещата конструкция.

стъпка 4 : Монтаж на носещата Т- образна конструкция за растерен окачен таван.

Как се монтира растерен окачен таван в баня . Позициониране на основния носещ профил  Монтажът на конструкцията започва с разкрояване и позициониране  на основния носещ профил. Това доста важен момент и ще му обърнем специално внимание .

Носещ профил за растерен окачен таван.

  Основният носещ профил подвежда цялата конструкция и  ако не сме точни, може да се получи усукване или неправилно позициониране на решетка  която сме избрали за нашия растерен окачен таван в баня . Тук два са основните   моменти , които ще обясня, използвайки за пример позиционирането, което избрахме във 2-та част , а именно централно разположение, с един носещ профил.

  Първото нещо, което трябва да направим, е  да фиксираме с молив точното място, където ще е позициониран профила. В нашия случай замерваме в двата края на късите страни по 50 см и отбелязваме. След като сме свършили това, следва по важната част,  при  която доста  често се бърка дори и от колеги, които с това си изкарват хляба.  В повечето случаи, когато правим окачен таван в баня, се налага носещият профил да бъде разкроен с прерязване от двете страни, тъй като рядко има баня с дължина по голяма от 360 см. Самото разкрояване става в две последователни стъпки, които може да видите на схемата по- долу. Монтаж на растерен окачен таван в баня . Разкрой на основния носещ профил

   Основният носещ профил, както разяснихме в предната част, в зависимост от производителя, се предлага с дължина 360 см или 375 см . В двата си края той завършва с щипки  за съединяване, които в нашия случай няма да трябват . По цялата дължина на профил,а най-често през 10 см, има продълговати отвори , които служат за закопчаване на останалата конструкция . За да се получи решетката за нашия окачен таван , както сме запланували, трябва да имаме такъв отвор на 55см от двете къси страни, следователно като първа стъпка прерязваме профила на необходимото ни разстояние  от най -близкия възможен отвор и чак след това, мерейки от прерязания край режем профила на нужната ни цяла дължина от 230 см.

След като сме разкроили  носещия профил го поставяме на местото му ,което предварително отбелязахме с молив. Сигурно забелязахте от схемата по- горе , че по дължината на носещия профил, до всеки продълговат отвор има по още два кръгли . Те служат за окачване на профила към тавана .

Окачване на тавана.

   Вижте кой отвор е най-близо до центъра, отбележете с молив точно над него, отместете носещия профил настрана, за да не ви пречи, пробийте необходимия ви отвор с перфоратора. Както споменахме по-горе ако имаме отстояние  до тавана поне 14- 15 см, окачваме с два шиша и пружина (по-добрият вариант) , ако разстоянието е по-малко  окачваме  като увиваме стоманизирана тел около дюбела.

Монтажна схема на профилите за растерен окачен таван в баня.

схема 1

И така, след като вече имаме носещ профил на тавана, остава да сглобим и останалата конструкция. Това става в последователност показани на схема 1 и 2 .

Монтаж на 60 и 120 сантиметровите профили .

Първо монтираме дългите  Т -образни профили. Два от тях прерязваме на 110 см, а единият е цял .  За да се подведе правилно конструкцията е необходимо, като следваща стъпка да бъде монтиран и един от късите профили, така  че да се оформят централните два квадрата от решетката. Важен момент тук е да се фиксират диагоналите, така че те да бъдат равни. Това е най-лесния и точен на практика начин решетката да бъде подведена под прав ъгъл и отворите да станат квадратни. Наместването става като местим(побутваме) в ляво или дясно единият от профилите на 110 см, като гледаме основният носещ профил да остане фиксиран на първоначалното място. След това монтираме и останалите профили в последователност, показана на схема 2  като периодично

Схема за монтаж на окачен таван в баня Конструкция

схема 2

проверяваме отново диагоналите, тъй като може да разместим нещо. Всички крайни профили лягат свободно върху периферния L -образен профил без да се закопчават или прихващат с винтове. Оптимално трябва да са срязани 1-2 мм по-къси, но и да допуснете леко отклонение, не е фатално. Профилите се закопчават един към друг в предвидените продълговати отвори  ( за които стана дума по-горе), като трябва да внимавате за следното: В зависимост от производителя на конструкцията, всички профили имат на закопчаващия механизъм щипка (оградения с червено елемент от схема 3 ) или „пъпка“ . За да се получи коректно закопчаване,  щипките на двата срещуположни профила, които закопчаваме, не трябва да са една срещу друга , а да са насочени навън. След  както сме сглобили и последния профил от конструкцията, отново проверяваме диагоналите. Ако са избягали ги коригираме преди да пристъпим към последния финален етап от монтажа .

Окачен таван за баня . Как се прави конструкцията.

схема 3

стъпка 5 : Полагане на паната ( запаняване на окачен таван в баня )

Монтаж на пана за растерен окачен таван

схема 4

  Почти сме на финала. Остава само да положим паната върху конструкцията. Както стана дума в предходната публикация от тази поредица, за окачен таван в баня или друго мокро помещение, са ни необходими пана с влаго устойчивост поне 80%. Самото полагане на паната, може да се каже, че е елементарно. Именно това е едно от основните предимства на растерния окачен таван. Лесен монтаж и демонтаж на основното покритие, което предполага по-лесно обслужване на различни инсталации и ремонт , ако се наложи .

  И така, като начало си измийте добре ръцете за да не цапате паната излишно!  Запаняването става в последователност, която може да видите на схема 3 .  Самите пана се качват над профилите с въртеливо движение . Първо вкарваме единия ъгъл  и завъртаме паното така , че да влезе и следващия. Паната се режат на необходимия размер, посредством макетен нож . Важно! Прорязаната страна на паното винаги трябва да е към стената т.е  да ляга върху периферния L профил .

Ами това е . Нашият окачен таван в баня е готов !

 Ако нещо не ви е ясно, имате някакви забележки , а и за  каквото и да било по темата,  може да ползвате формата за коментари по-долу . Благодарим за всички въпроси и коментари  в предходните статии. Те ни помагат да разберем , какво точно ви затруднява . Нашата цел е, материалите, в раздела „Направи си сам“, да са наистина полезни .