Home » Често задавани въпроси » ОПЪНАТИ ТАВАНИ – взаимодействие с изкуствено осветление

 Видове опънати тавани и тяхното взаимодействие със светлина от изкуствени източници

  Когато говорим за опънати тавани и тяхното безспорно предимство –  визуалният ефект, не може да подминем осветлението. Как то взаимодейства с различните видове ПВЦ-платна? И взимайки в предвид това –  Какво осветление да изберем? В тази публикация ще се спра на основните три типа опънат таван (матов , гланциран и полупрозрачен с фотопечат ) и как те взаимодействат с различни видове изкуствено осветление.  Ще използвам  визуализация на едно класическо и много често използвано интериорно решение за таван. Изпъкнала периферия – от окачен таван гипсокартон с вградени „лунички“ и скрито (индиректно) осветление и вдлъбната средна част, където е разположен опънатия таван. За по нагледно, в средата е монтиран полилей, с насочена само нагоре (към тавана) светлина. Написаното по-долу е по-скоро физична констатация, която да ви помогне да се ориентирате, а не препоръка за това какво осветление е най-подходящо, тъй като това е много субективно и зависи основно от вашите желания.

Матов опънат таван

Опънат таван мат взаимодействие със светлина   Както стана дума в предишни публикации този тип платна имитират идеално измазан и шпаклован таван. Макар и в много малка степен, те също отразяват светлината, както повечето повърхности. Обърнете внимание на по-тъмното петно в средата на стаята (Ако искате равномерно и добре осветено помещение насочено само към тавана тяло, както е в нашия случай, няма да ви свърши работа).  Характерното при тях е, че светлината по-скоро се „разлива“ по тавана. Това им свойство прави визуалният ефект от индиректното осветление по вътрешната периферия на гипсокартона най-силен, в сравнение с другите видове.

Гланциран (полуогледален) опънат таван

Гланцитан опънат таван . Взаимодействие със светлината .   Както се вижда и от заглавието те са полуогледални. Отразяват в доста по-голяма степен светлината. Тъмното петно е доста по-малко, в сравнение с първата снимка с матовия таван.  Т.н.  „разливане“ на светлината е по- слабо изразено. Това, както и огледалния ефект, прави скритото (декоративно) осветление не  толкова ефективно. Може би не точно по-темата, но важно за отбелязване е това, че гланцираните тавани не са абсолютно огледални и обектите се отразяват в цветовия нюанс на тавана. Макар и в по-малка степен това важи и за светлината. Отразената светлина придобива много лек нюанс в зависимост от цвета на платното.

Полупрозрачен опънат таван с фотопечат

Полупрозрачни опънати тавани с фотопечат .Взаимодействие със светлина.   Тук „нещата“ в сравнение с предходните два вида стоят доста по-различно. При този тип опънати тавани осветлението е монтирано над самото платно (т.е. между него и основния таван), което, както самото наименование „полупрозрачно“ говори, пропуска голяма част от светлината. Индиректно(скрито) осветление би имало почти нулев ефект.  Както се вижда от снимката при достатъчно силни вградени осветителни тела, самият таван пропуска необходимата  светлина. В този случай полилей не ни е нужен . Естествено това не е задължително. В нашия случай печата върху платното е „дневно небе с облаци“ но има хиляди други варианти. Един печат на нощно небе със звезди например, би могъл да се използва единствено за дискретна нощна светлина и тогава не са необходими вградени в тавана  мощни източници на светлина .

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

3 thoughts on “ОПЪНАТИ ТАВАНИ – взаимодействие с изкуствено осветление

 1. Петя каза:

  Като осветлението се слага между тавана и платното няма ли опасност да се получат сенки от кабели и някакви носещи конструкции?

 2. Владимир Димитров каза:

  Какво се прави, за да се сменят осветителните тела, монтирани над опънатия таван?

  1. Stanimir Ivanov каза:

   В повечето случаи (когато това е възможно) монтираме част от ел . компонентите(трансформатори , контролери и др. , които между другото дефектират най-често) на място с достъп . Това се отнася ,както за опънати тавани така и за окачени от гипсокартон. При повреда на компоненти до ,които е невъзможно да се осигури пряк достъп се демонтира опънатия таван .След отстраняване на повредата той отново се монтира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037