Опънати тавани и как те всаимодействат с изкуствено осветление

 Видове опънати тавани и тяхното взаимодействие със светлина от изкуствени източници

  Когато говорим за опънати тавани и тяхното безспорно предимство –  визуалният ефект, не може да подминем осветлението. Как то взаимодейства с различните видове ПВЦ-платна? И взимайки в предвид това –  Какво осветление да изберем? В тази публикация ще се спра на основните три типа опънат таван (матов , гланциран и полупрозрачен с фотопечат ) и как те взаимодействат с различни видове изкуствено осветление.  Ще използвам  визуализация на едно класическо и много често използвано интериорно решение за таван. Изпъкнала периферия – от окачен таван гипсокартон с вградени „лунички“ и скрито (индиректно) осветление и вдлъбната средна част, където е разположен опънатия таван. За по нагледно, в средата е монтиран полилей, с насочена само нагоре (към тавана) светлина. Написаното по-долу е по-скоро физична констатация, която да ви помогне да се ориентирате, а не препоръка за това какво осветление е най-подходящо, тъй като това е много субективно и зависи основно от вашите желания.

Матов опънат таван

Опънат таван мат взаимодействие със светлина   Както стана дума в предишни публикации този тип платна имитират идеално измазан и шпаклован таван. Макар и в много малка степен, те също отразяват светлината, както повечето повърхности. Обърнете внимание на по-тъмното петно в средата на стаята (Ако искате равномерно и добре осветено помещение насочено само към тавана тяло, както е в нашия случай, няма да ви свърши работа).  Характерното при тях е, че светлината по-скоро се „разлива“ по тавана. Това им свойство прави визуалният ефект от индиректното осветление по вътрешната периферия на гипсокартона най-силен, в сравнение с другите видове.

Гланциран (полуогледален) опънат таван

Гланцитан опънат таван . Взаимодействие със светлината .   Както се вижда и от заглавието те са полуогледални. Отразяват в доста по-голяма степен светлината. Тъмното петно е доста по-малко, в сравнение с първата снимка с матовия таван.  Т.н.  „разливане“ на светлината е по- слабо изразено. Това, както и огледалния ефект, прави скритото (декоративно) осветление не  толкова ефективно. Може би не точно по-темата, но важно за отбелязване е това, че гланцираните тавани не са абсолютно огледални и обектите се отразяват в цветовия нюанс на тавана. Макар и в по-малка степен това важи и за светлината. Отразената светлина придобива много лек нюанс в зависимост от цвета на платното.

Полупрозрачен опънат таван с фотопечат

Полупрозрачни опънати тавани с фотопечат .Взаимодействие със светлина.   Тук „нещата“ в сравнение с предходните два вида стоят доста по-различно. При този тип опънати тавани осветлението е монтирано над самото платно (т.е. между него и основния таван), което, както самото наименование „полупрозрачно“ говори, пропуска голяма част от светлината. Индиректно(скрито) осветление би имало почти нулев ефект.  Както се вижда от снимката при достатъчно силни вградени осветителни тела, самият таван пропуска необходимата  светлина. В този случай полилей не ни е нужен . Естествено това не е задължително. В нашия случай печата върху платното е „дневно небе с облаци“ но има хиляди други варианти. Един печат на нощно небе със звезди например, би могъл да се използва единствено за дискретна нощна светлина и тогава не са необходими вградени в тавана  мощни източници на светлина .