Home » Често задавани въпроси » Какво е гипсокартон?

Плоскости от гипсокартон за окачени тавани , преградни стени и предстенни обшивки

Плоскости от гипсокартон

В днешно време едва ли има човек , който да не е виждал или поне чувал за този строителен материал. Все пак реших  да „драсна“ няколко реда за всеки случай.

Гипсокартон – това е строителен материал под формата на плоскост. Представлява два пласта специална хартия (картон) ,  между които в има сърцевина от гипс.

      1. Видове гипсокартон:

 • Обикновен(GKB) – използва се за сухи и закрити помещения и обикновенно е с бял цвят на листовете.
 • Влагоустойчив(GKI)  – използва се за влажни и мокри помещения, обикновенно е със зелен цвят .
 • Пожароустойчив(GKF) – използва се в помещения с повишени изисквания за пожароустойчивост обличане на камини и др.Обикновенно е с червен цвят на листовете картон.

       2. Размери на гипсокартонените платна:

 • Според дължина и ширина-Плоскостите се произвеждат винаги с една и съща ширина от 120 см  и различни дължини от 200 см  до 300 см. Най-разпространени в търговската мрежа са плоскости с дължина 200 см, 250 см и 260 см.
 • Според дебелината– плоскостите гипсокартон се произвеждат стандартно с няколко размери дебелина:

-12,5 мм -Това са стандартните и най-често използвани платна. Напълно подходящи за изграждането на всяка една сиситема за сухо строителство при климатичните  условия характерни за България.

-9 мм – Използват се предимно за изграждане на декоративни елементи или когато максималното отстояние от грубата основа е от изключително значение. Важно!Гипсокартонените плоскости с дебелина 9мм. не се използват за основа  направата окачени тавани, както масово се прави.

– 6 мм -Използват се за декоративни елементи с овална форма. Специалното армиране на сърцевината позволява плоскостите да се огъват без пречупване под много малък радиус.

– произвеждат се плоскости и с различна от по горните дебелини но те се използват при спезифични случаи и не се продават на пазара.

        3. Технически характеристики.

 • Топлопроводимост  – 0,21 W/mk . Като ориентир може да се спомене, че всички материали с топлопроводимост по ниска от 0,25 W/mk, се считат за топлоизолазионни.
 • Пожароустойчивост – Обикновенните плоскости имат пожарен клас А2 според изискванията на ЕС.
 • Средно тегло  – 9 кг. на кв.м, което означава, че един стандартен лист с размери 120/200 см. (2,4 кв.м. ) тежи 21,6 кг.

        4. Водещи фирми производители на гипсокартон:

 • „Кнауф“- Не случайно съм ги поставил на първо място. „Кнауф“ е фирма основана в Германия и към настоящия момент има представителства в над 40 държави по целия свят(вкл. и България). От няколко години „Кнауф“ откриха завод за гипсокартонени плоскости край гр.Пловдив, което спомага цената на продукта за България да държи една доста атрактивна цена.
 •  „Rigips“ -всъщност „Ригипс“ е марка на фирмата „Сен-Гобен „.

      5. Малко история.

За първи път технологията да се използва гипс и хартия за направата на строителен материал се използва в САЩ през далечната 1984 г.  Тогава за първи път американския предприемач Огюст Секет патентова материал , който представлява 5мм дебел лист съставен от 10листа хартия залепени помежду си с гипс .От там идва и името „гипсокартон“.

В началото на 20-ти век изобретението подобрява Сивън Кели. Той патентова лист, състоящ се от гипсова сърцевина, обвита в два пласта дебел картон.

Първият завод за гипсокартон е открит за първи път през 1917 г. в Англия . Съвсем скоро   започва да се произвежда и в Германия . През 1932 г. братята Алфонс и Карл Кнауф, основават своята световно известна фирма, която е родител на съвременните гипсокартонени плоскости с валцирани ръбове .

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

4 thoughts on “Какво е гипсокартон?

 1. Анжелина Антова каза:

  Имам камина на която предната част е термоустойчив гипсокартон и върху него искам да налепя камъни за декорация ,въпраса ми е ще издържи ли тежеста??

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   не би трябвало да има проблем стига конструкцията на ,която е закрепен гипсокартона да е направена стабилно.По принцип върху гипсокартон може да се лепи всякакъв вид декоративен камък.

 2. никола каза:

  Здравейте.Имам камина и искам да намаля малко отвора на камината.Подходящ ли е пожароустойчивия гипсокартон /GKF/и с кой цвят да го монтирам към огъня?Благодаря.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Пожароустойчивия гипсокартон не е подходящ за монтаж в самото огнище на камина . За обличане от от вън да! Но за директно излагане на огън използвайте огнеупорни материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037