Гипсокартон . Какво представлява .
Плоскости от гипсокартон за окачени тавани , преградни стени и предстенни обшивки

Плоскости от гипсокартон

В днешно време едва ли има човек , който да не е виждал или поне чувал за този строителен материал. Все пак реших  да „драсна“ няколко реда за всеки случай.

Гипсокартон – това е строителен материал под формата на плоскост. Представлява два пласта специална хартия (картон) ,  между които в има сърцевина от гипс.

      1. Видове гипсокартон:

  • Обикновен(GKB) – използва се за сухи и закрити помещения и обикновенно е с бял цвят на листовете.
  • Влагоустойчив(GKI)  – използва се за влажни и мокри помещения, обикновенно е със зелен цвят .
  • Пожароустойчив(GKF) – използва се в помещения с повишени изисквания за пожароустойчивост обличане на камини и др.Обикновенно е с червен цвят на листовете картон.

       2. Размери на гипсокартонените платна:

  • Според дължина и ширина-Плоскостите се произвеждат винаги с една и съща ширина от 120 см  и различни дължини от 200 см  до 300 см. Най-разпространени в търговската мрежа са плоскости с дължина 200 см, 250 см и 260 см.
  • Според дебелината– плоскостите гипсокартон се произвеждат стандартно с няколко размери дебелина:

-12,5 мм -Това са стандартните и най-често използвани платна. Напълно подходящи за изграждането на всяка една сиситема за сухо строителство при климатичните  условия характерни за България.

-9 мм – Използват се предимно за изграждане на декоративни елементи или когато максималното отстояние от грубата основа е от изключително значение. Важно!Гипсокартонените плоскости с дебелина 9мм. не се използват за основа  направата окачени тавани, както масово се прави.

– 6 мм -Използват се за декоративни елементи с овална форма. Специалното армиране на сърцевината позволява плоскостите да се огъват без пречупване под много малък радиус.

– произвеждат се плоскости и с различна от по горните дебелини но те се използват при спезифични случаи и не се продават на пазара.

        3. Технически характеристики.

  • Топлопроводимост  – 0,21 W/mk . Като ориентир може да се спомене, че всички материали с топлопроводимост по ниска от 0,25 W/mk, се считат за топлоизолазионни.
  • Пожароустойчивост – Обикновенните плоскости имат пожарен клас А2 според изискванията на ЕС.
  • Средно тегло  – 9 кг. на кв.м, което означава, че един стандартен лист с размери 120/200 см. (2,4 кв.м. ) тежи 21,6 кг.

        4. Водещи фирми производители на гипсокартон:

  • „Кнауф“- Не случайно съм ги поставил на първо място. „Кнауф“ е фирма основана в Германия и към настоящия момент има представителства в над 40 държави по целия свят(вкл. и България). От няколко години „Кнауф“ откриха завод за гипсокартонени плоскости край гр.Пловдив, което спомага цената на продукта за България да държи една доста атрактивна цена.
  •  „Rigips“ -всъщност „Ригипс“ е марка на фирмата „Сен-Гобен „.

      5. Малко история.

За първи път технологията да се използва гипс и хартия за направата на строителен материал се използва в САЩ през далечната 1984 г.  Тогава за първи път американския предприемач Огюст Секет патентова материал , който представлява 5мм дебел лист съставен от 10листа хартия залепени помежду си с гипс .От там идва и името „гипсокартон“.

В началото на 20-ти век изобретението подобрява Сивън Кели. Той патентова лист, състоящ се от гипсова сърцевина, обвита в два пласта дебел картон.

Първият завод за гипсокартон е открит за първи път през 1917 г. в Англия . Съвсем скоро   започва да се произвежда и в Германия . През 1932 г. братята Алфонс и Карл Кнауф, основават своята световно известна фирма, която е родител на съвременните гипсокартонени плоскости с валцирани ръбове .