Някои факти за безвъздушните машини за боядисване

Машината за безвъздушно боядисване е помпа, която нагнетява боя под високо налягане (обикновено около 3300 psi /227 bar/) чрез маркуч за боя под високо налягане (стандартно дълъг около 15 m) към пистолет за пръскане. Когато спусъкът на пистолета се натисне, течността се освобождава през безвъздушна дюза, която разбива течността на малки капчици (пулверизиране) без използване на сгъстен въздух. Размерът на дюзата за безвъздушно боядисване ще определи потока на боята и ширината на струята на пръскане.

Безвъздушните машини за боядисване се дефинират главно в три основни категории:

1) Мембранни машини за безвъздушно боядисване Мембарнна машина за безвъздушно боядисван е

Мембранните безвъздушни машини за боядисване използват хидравлично бутало за изтегляне на хидравлична течност от картера и след това компресиране на хидравличната течност зад еластична мембрана. Мембраната пулсира напред назад, карайки смукателния клапан пред мембраната да се отваря и затваря, което създава достатъчно засмукване за изтегляне на боята през смукателния маркуч, като циркулира за да обезвъздуши системата през байпасен кран и маркуч. След като боята премине през смукателния клапан, тя влиза в изпускателния клапан, който обикновено се състои от сачма, легло и пружина. Това позволява на боята да излезе от изпускателния клапан и задържа налягането в маркуча за високо налягане за боя.

Мембранните безвъздушни машини за боядисване се управляват от клапан за регулиране на налягането, който регулира скоростта на хидравличната течност, която се освобождава от буталния цилиндър обратно в масления картер.

Мембранните безвъздушни спрей помпи могат да се задвижват от AC електрически или бензинови двигатели с обикновен ексцентричен лагер в края на коляновия вал. Лагерът избутва хидравличното бутало нагоре и надолу, компресирайки хидравличната течност под мембраната.

Мембранните безвъздушни помпи са по-често срещани в еропейските страни, които използват 220/240v мощност, както  Япония, Китай и Австралия. В страни, където електрическата мрежа е 110v, се използват мембранни машини за боядисване с малък дебит.

Мембранните безвъздушни машини за боядисване са прост механичен тип безвъздушна помпа, която няма електроника като платки и сензори. По отношение на употребата, те ще боядисват по същия начин като буталните безвъздушни машини за боядисване.

Различни мембранни машини безвъздушни машини за боядисване може да разгледате   тук .

2) Бутални машини за безвъздушно боядисванеБутална машина за безвъздушно боядисване

Буталната безвъздушна машина за боядисване използва помпа с двойно действие, за да изтегли боята от контейнер, като това двойно действие позволява на помпата да изтегля и пренася боя едновременно с помощта на смукателен клапан в долната част на помпата и изпускателен клапан в буталото.

Когато безвъздушната бутална помпа за боядисване работи, течността се прехвърля в непрекъснат поток през къс маркуч, обикновено към филтър за високо налягане, фиксиран или към помпата и двигателя, или към рамата на машината. Този филтър улавя почти всички малки частици от замърсяване или боклук в боята, които потенциално могат да запушат безвъздушната дюза.

Налягането на безвъздушната машина за боядисване се регулира от електронен сензор, който съобщава на двигателя кога да спира или стартира според налягането избрано от оператора, или според настройката за максимално налягане по подразбиране на електронното управление. В наши дни буталните безвъздушни помпи за боядисване имат сложни компютърни платки, които не само командват машината кога да спре или работи, но също така могат да регулират скоростта на двигателя в зависимост от размера на дюзата за пръскане, избрана от оператора в съответствие с типа боя.

Електрическите бутални безвъздушни машини за боядисване се задвижват от DC двигатели. Тези двигатели са леки и произвеждат висок въртящ момент. Те изискват повече компоненти от мембранните машини за боядисване катоелектронни платки, сензори за налягане (датчици за налягане) и електронен контрол на налягането. Буталните машини са много популярни в САЩ, тъй като използваните DC двигатели могат да произвеждат повече мощност в мрежа с по-ниско захранване – 110v, затова в страни с такова захранване не са удачни професионалните мембранни машини за боядисване, които работят добре на по-високо захранване 220-240V.

С напредването на технологиите вече има на пазара и бутални машини за безвъздушно боядисване с ограничено високо налягане до 110 bar, които използват дюзи до 110 bar (дюзи на ниско налягане HEA или FFLP тип). При избора на машина трябва да се има предвид, че не всички видове бои могат да бъдат разпръсквани под „ниско налягане“ 110 bar. Затова по-добрият избор е да купите машина под високо налягане до 227 bar, за да можете да разпръсквате всякакви бои като латекс, фасадни, емайли, блажни, алкидни, маслени, полиуретанови епоксидни и др, както със стандартни реверсивни дюзи под високо налягане до 227 bar, така и с дюзи за „ниско налягане“ до 110 bar.

Тук може да разгледате различни видове бутални машини за боядисване

3) Пневматични машини за боядисване Мошинно боядисване с пневматична машина Бургас

с въздушно задвижване от компресор/ безвъздушно боядисване

Пневматична машина за боядисване използва бутална помпа с двойно действие по същия начин като електрическите бутални безвъздушни машини за боядисване, но задвижващият агрегат е въздушно задвижван двигател. Двигателите с въздушно задвижване са обикновен бутален двигател, който работи върху основното съпротивление на налягането на въздуха в двигателя спрямо налягането в помпата за течност.

Пневматичната бутална безвъздушна машина обикновено се класифицира според съотношението на въздушното налягане, подавано във въздушния двигател на помпата, което определя налягането на флуида. За да дадем пример как това съотношение се прилага към характеристиките на помпата, вижте по-долу:

Пневматична безвъздушна машина за боядисване в съотношение 30:1

Налягане на флуида 30 bar за всеки 1 bar въздушно налягане, подавано във въздушния двигател. Ако входното налягане на въздушния двигател се регулира на 5 bar, налягането на течността в помпата ще бъде 150 bar (5 bar x 30 bar = 150 bar)

Пневматичните безвъздушни машини за боядисване се използват главно за покрития от промишлен тип, когато съществуват възможни електрически опасности, като например при производството на стомана или приложения, където електрическото захранване е ограничено или не е налично. Пневматичните машини за боядисване са полезни и за по-дебели индустриални покрития, които изискват по-високо налягане за пулверизиране. Електрическите бутални машини не надвишават 3300psi (227 bar), но пневматичните безвъздушни машини за боядисване могат да пръскат до 8000psi. (550 bar).

Как да изберем правилната машина за безвъздушно боядисване?

Машини за безвъздушно боядисване под високо налягане се предлагат в гама от модели от малки за любителски цели и домашно ползване – хоби до полупрофесионални и професионални  модели за големи проекти. 

Важно е да изберете този модел, който е най-подходящ за вашата работа. В зависимост от проектите, които изпълнявате (малки, средни или големи), както и видовете бои и покрития, коите ще нанасяте, изберете правилната машина за вашата дейност.

1) Размер на дюзата – Безвъздушните машини за боядисване имат спецификация за „Максимален размер на дюзата“. В техническите данни за всяка една машина за боядисване е упоменат най-големият размер на дюзата, който машината може да поддържа в нормално работно налягане. Ако трябва да поставите дюза по-голям от максималния размер, който е определен за безвъздушната машина за боядисване, ще откриете, че спадът на налягането, когато натиснете спусъка на ръчния пистолет, ще бъде много по-голям, отколкото машината може да се справи и финалът може да бъде разочароващ, защото няма да получите равномерно покритие, а ще се получат така наречените  удебелени „черти“ в горната и долната част на ивицата нанесена на повърхността.

2) Дебит – Измерва се в американски галони или литри в минута. Това е най-добрият начин да се определи коя безвъздушна машина за боядисване има най-голяма мощност. Колкото по-голям е дебитът, толкова по-лесно и плавно работи машината, така че купете безвъздушна машина с възможно по-голям дебит, ако бюджетът ви го позволява.

3) Мощността на двигателя – Преценката за безвъздушната машина по мощността на двигателя не е главният фактор за определяне коя безвъздушна машина е най-добра. При буталните електрически безвъздушни пръскачки, новите DC двигатели са напреднали значително от старите дни.  Малките двигатели произвеждат висок въртящ момент и с безчетковите DC двигатели те се предлагат във всякакви форми и размери. Но е важно да се отбележи, че DC двигателите с по-голяма мощност работят с по-малко натоварване и позволяват работа с маркучи с по-малко сечение, докато по-маломощните двигатели изискват машината да бъде оборудвана с маркучи с по-голям диаметър, което от своя страна затруднява работата на оператора (бояджията).

Затова най-добрият метод за идентифициране на безвъздушната машина за боядисване, която да отговаря на вашите изисквания, е да вземете предвид максималния размер на дюзата, дебита /скоростта на потока/ и мощността на двигателя.

Предимства при използване на машина за безвъздушно боядисване:

Безвъздушните машини осигуряват лесен и икономичен начин за нанасяне на покрития. Професионалните изпълнители предпочитат да използват машини за безвъздушно боядисване по много причини, като най-популярните са:

1) Скорост – безвъздушното боядисване е по-бързо, като по този начин повече задачи могат да бъдат завършени за по-малко време, като се използва по-малко труд. Безвъздушното боядисване е до 4 пъти по-бързо от четка или валяк.

2) Качество – безвъздушните машини за боядисване произвеждат равномерен слой боя върху всички видове повърхности, оставяйки висококачествено покритие.

3) Универсалност – машините за безвъздушно боядисване могат да се използват за широка гама материали за покритие, включително вътрешни и външни работи, и могат лесно да се транспортират от една работна площадка до друга.

 Често задавани въпроси относно безвъздушните пръскачки:

1) Въпрос – Може ли безвъздушна машина да се използва за боядисване на автомобил?

Отговор – Не, безвъздушните машини за боядисване не са подходящи за автомобилни приложения, потокът от боя е твърде висок и покритието не би било задоволително. Автомобилното боядисване със спрей се извършва най-добре с въздушен компресор и пистолет за боядисване HVLP или LVLP.

2) Въпрос – Може ли безвъздушна машина за боядисване да се използва като водоструйка (воден бластер) с почистващ препарат под високо налягане за почистване на алеи и т.н.?

Отговор – Безвъздушната машина за боядисване би била НЕподходяща за използване като водоструйка под високо налягане, тъй като няма да има достатъчно воден дебит, за да бъде ефективно почистването с препарат. Използването на безвъздушна машина за боядисване като воден бластер, би довело до преждевременно износване на уплътненията и компонентите.

3) Въпрос – Трябва ли да разредя боята за безвъздушно боядисване?

Отговор – Като цяло да, освен ако в техническите данни на боята не е упоменато изрично, че не трябва да се разрежда, защото има опасност от влошаване свойствата на продукта. Всеки един уважаващ се производител на боя трябва да е написал в необходимата спецификация на продукта си, колко процента разреждане ще е необходимо за валяк, четка или за безвъздушно боядисване.

4) Въпрос – Колко по-бързо е нанасянето на боя с безвъздушно пръскане срещу четка и валяк?

Отговор – В общи линии нанасянето на боя с безвъздушна машина се счита приблизително за „четири пъти по-бързо“, но това не означава, че няма да е необходимо да използвате на места четка или валяк. Нанасянето на покрития с безвъздушна машина обикновено се използва в началото на проекта, за нанасяне на грундове и основни слоеве бои, като завършването на някои области с четка и валяк все още ще бъде задължително.

5) Въпрос – Колко дълго ще издържи дюзата на безвъздушната машина, преди да се носи?

Отговор – Животът на дюзата ще варира между покритията, но се счита, че безвъздушната реверсивна дюза издържа между 500-1000 литра боя, преди да бъде износена до степен, че трябва да бъде сменена.

Автор

Серафимов Системс ООД