Когато става въпрос за окачени тавани с декоративни елементи ( или т.н. фигури от гипсокартон ) запитванията, които получаваме по  електронната поща и телефона, се движат в две основни насоки:

 1. Разбираемо, на първо място ви интересува , каква  ще е цената .
 2. Какъв точно окачен , опънат или комбинация от двата тавана, би подхождал на вашия интериор .

Втората тема е много обширна. Нея ще разгледаме по обстойно на друго място . Може да разгледате също така нашите снимки с различни декорации по тавани и стени , както и галерията с 3Д проекти на окачени и опънати тавани.

На тази страница, за ваше улеснение, ще се опитам да обясня в общи линии, как ние правим ценообразуването за окачени тавани с разчупени форми , различни декорации , фигури , скрито осветление и интериорни ефекти с гипсокартон. Цените по-долу не изчерпват всички варианти , но обхващат основните и най често използвани детайли.

 Основни детайли ( елементи от гипсокартон)

  Вече всеки знае, че с гипсокартон могат да се направят почти всякакви форми . И тъй , като в една  ценова листа  е невъзможно да се опишат всички варианти по-долу са описани основните и най-често използвани елементи :

Ценова листа за декоративни елементи по окачени тавани и стени.

Д Е Т А И ЛЦ Е Н А
ПРАВ ВЕРТИКАЛЕН ПРЕХОД КЪМ ВТОРО НИВО – ФИГ.114 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ВЕРТИКАЛЕН ПРЕХОД КЪМ ВТОРО НИВО – ФИГ.222 лв.за л.м.
ПРАВ ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ЕДНО ЧЕЛО – ФИГ.324 лв.за л.м.
ПРАВ ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ДВЕ ЧЕЛА – ФИГ.428 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ЕДНО ЧЕЛО – ФИГ.535 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ДВЕ ЧЕЛА – ФИГ.638 лв.за л.м.

!Цените включват необходимите материали , консумативи и труд (монтаж , шпакловка , шлайфане и полагане на необходимите ъглохранители.

!Цените за всички елементи по-горе са за изпълнение под основен окачен таван от гипсокартон. За изпълнение на декоративни елементи директно под бетон, цените се коригират със следните проценти (%):

 • За всички елементи с права геометрия + 10%
 • За всички елементи с овална геометрия +20%

!Цени за сложни изпълнения , като : куполи , преливане на елементи от гипсокартон в две равнини , специални заготовки (черупки) като тези и др. се определят след окончателно изясняване на проекта . 

Цялостно пресмятане на  цена за окачени тавани с инериорни ефекти .

Общата цена за направата на такъв таван се определя по следната формула. Замерване на целия окачен таван в кв.м ,  т.е от долу (вертикалните чела , скрития монтаж , както и дублирането на хоризонтални равнини не се калкулират) , като стойността се пресмята по нашите ценови листи за прав таван (в случай, че не сте прегледали може да намерите тук). Като втора стъпка се  замерват линейните метри на всеки  един използван елемент , които умножаваме по съответната стойност  от таблицата по горе .

обща квадратура + елемент 1 в л.м.  + елемент 2 в л.м.  и т.н

Пример

Цени за декоративни окачени тавани .Фигури от гипсокартон .Ниши от гипсокартон . Скрито осветление и лунички.

За по-нагледно ще използвам един 3д проект на окачен таван в помещение от 17,5 кв.м.

Какво пресмятаме:

 1. Квадратура – 5 м. * 3,50 м = 17,5 кв.м. * 30 лв. за кв.м. = 525 лв.  ; !Квадратурата е изчислена с цена от нашите таблици за прав окачен таван на единична скара. В повечето случаи в помещения с нормална височина от 2,7 метра за нашите стандарти , когато правим окачен таван  с две и повече нива  използваме единична скара с цел минимално „падане“.
 2. Прав джоб за скрито осветление с едно чело по цялата периферия 15,8 л.м. * 24 лв за л.м. = 379 лв
 3. Овален вертикален преход 10,8 л.м. * 22 лв. за л.м. = 237 лв.
 4. Овален джоб за скрито осветление с две чела 3,4 л.м. * 38 лв. за л.м. = 129 лв.

Общо: 1270 лв

А ето и как ще изглежда окачения таван  от примера с осветление.

Това е в общи линии. Малко сложно изглежда, но се надявам сега ме разбирате защо , няма как да отговоря на обаждания от типа “ Искам окачен таван с някакви кръгове и скрито осветление . Колко долу-горе ще струва

Оферта за изработка на сложен окачен таван се прави след окончателно и точно  изясняване на проекта , което става по следните начини:

 1. За окачени тавани с по-елементарна геометрия и избистрена идея от ваша страна, може и на лист хартия.
 2. По ваш интериорен проект.
 3. След изготвянето на нов и одобрен от вас , проект по ваша , наша или обща идея.

! Само при нас получавате безплатна триизмерна визуализация, като тази в примера по-горе, за вашия окачен таван . 

Въпроси и отговори, свързани с декоративните окачени тавани.

 1. Защо елементите с овална геометрия са по скъпи от тези с права?-На първо място овалните елементи са много по сложни за изпълнение от правите .Профилите се цепят (прерязват ) огъването на гипсокартона , било то сухо или мокро също изисква допълнително време. Разчертаването на тези елементи по самия таван в сравнение с правите, също е доста по- сложно , понякога е необходимо да се направят шаблони, които са допълнителен разход.Не на последно място при тях има по голям разход на консумативи.
 2. Защо , когато елемента е монтиран директно по бетона на основния таван той се оскъпява?-Защото едно е да монтираш профил с рапидни винтове и съвсем друго е с дюбели (особено по овал) , най малкото защото вторите са доста по скъпи.
 3. Кога се налага джоб за скрито осветление с едно и кога с две чела?-Преди на пазара да навлязат LED лентите тези ниши почти винаги се правеха с две чела , тъй като т.н. пури и светещи маркучи са с доста по голяма дебелина.Сега когато разполагаме с тънките ЛЕД ленти  на места , където трудно биха били видяни ( както в нашия пример по-горе, насочени близо до стена) не се налага второ чело. Естествено има и много други причини , които обаче са тема за друга публикация , второто чело насочва светлината остро към тавана ,а без второ чело тя се разлива в по голяма площ от окачения таван.

Ако имате допълнителни , каквито и да било въпроси, не се колебайте да пишете във коментарите по долу или да се свържете с нас на посочените контакти . Те (посочените форми за контакт с нас) не са само за потенциални клиенти . Може да питате за всичко, свързано  със сухо строителство и окачени тавани , колкото и странен или неуместен да ви се струва въпроса .