Когато става въпрос за окачени тавани с декоративни елементи ( или т.н. фигури от гипсокартон ) запитванията, които получаваме по  електронната поща и телефона, се движат в две основни насоки:

 1. Разбираемо, на първо място ви интересува , каква  ще е цената .
 2. Какъв точно окачен , опънат или комбинация от двата тавана, би подхождал на вашия интериор .

Втората тема е много обширна. Нея ще разгледаме по обстойно на друго място . Може да разгледате също така нашите снимки с различни декорации по тавани и стени , както и галерията с 3Д проекти на окачени и опънати тавани.

На тази страница, за ваше улеснение, ще се опитам да обясня в общи линии, как ние правим ценообразуването за окачени тавани с разчупени форми , различни декорации , фигури , скрито осветление и интериорни ефекти с гипсокартон. Цените по-долу не изчерпват всички варианти , но обхващат основните и най често използвани детайли.

Основни детайли ( елементи от гипсокартон)

  Вече всеки знае, че с гипсокартон могат да се направят почти всякакви форми и в една  ценова листа  е невъзможно да се опишат всички варианти .По-долу са описани основните и най-често използвани елементи със съответните цени за линеен метър :

Прав вертикален преход към второ ниво
Окачени тавани с фигури от гипсокартон . Интериорни ефекти . Скрито осветление . Ниши от гипсокартон .

 19,5 лв. за л.м.

Овален вертикален преход към второ ниво
Художествени окачени тавани .Елемент овален вертикален преход към второ ниво от гипсокартон.

 26 лв. за л.м.

Прав джоб за скрито осветление с едно чело
Декоративни окачени тавани в Бургас и Варна .Прав борд за скрито осветление с едно чело.Фигури от гипсокартон

 28,6 лв. за л.м.

Прав джоб за скрито осветление с две чела
Декоративни окачени тавани със скрито осветление в Бургас софия и Варна от Гипсокартон Про.

38 лв. за л.м.

Овален джоб за скрито осветление с едно чело
Бургас - декоративни окачени тавани със скрито осветление .Триизмерни проекти на разчупени тавани.

 41 лв. за л.м.

Овален джоб за скрито осветление с две чела
Окачени тавани със скрито осветление и много други интериорни ефекти.

 45 лв. за л.м.

Цени за декоративни окачени тавани .Фигури от гипсокартон .Ниши от гипсокартон . Скрито осветление и лунички.
 • ВЪЗМОЖНИ КОРЕКЦИИ

 ! Цените за всички елементи по-горе са за изпълнение под основен окачен таван от гипсокартон. За изпълнение на декоративни елементи директно под бетон, цените се коригират със следните проценти (%):

За всички елементи с права геометрия  +10%
За всички елементи с овална геометрия + 20 %

!Цени за сложни изпълнения , като : куполи , преливане на елементи от гипсокартон в две равнини , специални заготовки (черупки) като тези и др. се определят след окончателно изясняване на проекта .

 • КАК СЕ ПРЕСМЯТА ЦЕНАТА ЗА ОКАЧЕН ТАВАН СЪС СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ И ДР. ДЕКОРАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ

Общата цена за направата на такъв таван се определя по следната формула. Замерване на целия окачен таван в кв.м ,  т.е от долу (вертикалните чела , скрития монтаж , както и дублирането на хоризонтални равнини не се калкулират) , като стойността се пресмята по нашите ценови листи за прав таван (в случай, че не сте прегледали може да намерите тук). Като втора стъпка се  замерват линейните метри на всеки  един използван елемент , които умножаваме по съответната стойност  от таблицата по горе .

Оферта за изработка на сложен окачен таван се прави след окончателно и точно  изясняване на проекта , което става по следните начини:

 • За окачени тавани с по-елементарна геометрия и избистрена идея от Ваша страна, може и на лист хартия.

 • По осигурен от Вас интериорен проект .

 • След изготвянето на нов и одобрен от Вас  проект, по ваша , наша или обща идея.

 • ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 1. Защо елементите с овална геометрия са по скъпи от тези с права? 

  На първо място овалните елементи са много по сложни за изпълнение от правите .Профилите се цепят (прерязват ) огъването на гипсокартона , било то сухо или мокро също изисква допълнително време. Разчертаването на тези елементи по самия таван в сравнение с правите, също е доста по- сложно , понякога е необходимо да се направят шаблони, които са допълнителен разход.Не на последно място при тях има по голям разход на консумативи.

 2. Защо , когато елемента е монтиран директно по бетона на основния таван той се оскъпява?

  Защото едно е да монтираш профил с рапидни винтове и съвсем друго е с дюбели (особено по овал) , най малкото защото вторите са доста по скъпи.

 3. Кога се налага джоб за скрито осветление с едно и кога с две чела?

  Преди на пазара да навлязат LED лентите тези ниши почти винаги се правеха с две чела , тъй като т.н. пури и светещи маркучи са с доста по голяма дебелина.Сега когато разполагаме с тънките ЛЕД ленти  на места , където трудно биха били видяни ( както в нашия пример по-горе, насочени близо до стена) не се налага второ чело. Естествено има и много други причини , които обаче са тема за друга публикация , второто чело насочва светлината остро към тавана ,а без второ чело тя се разлива в по голяма площ от окачения таван.