Home » Декоративни окачени тавани – Цени

   Когато става въпрос за окачени тавани с декоративни елементи ( или т.н. фигури от гипсокартон ) запитванията, които получаваме по  електронната поща и телефона, се движат в две основни насоки:

 1. Разбираемо, на първо място ви интересува , каква  ще е цената .
 2. Какъв точно окачен , опънат или комбинация от двата тавана, би подхождал на вашия интериор .

Втората тема е много обширна. Нея ще разгледаме по обстойно на друго място . Може да разгледате също така нашите  снимки с различни декорации по тавани и стени , както и галерията с 3Д проекти на окачени и опънати тавани.

На тази страница, за ваше улеснение, ще се опитам да обясня в общи линии, как ние правим ценообразуването за окачени тавани с разчупени форми , различни декорации , фигури , скрито осветление и интериорни ефекти с гипсокартон. Цените по-долу не изчерпват всички варианти , но обхващат основните и най често използвани детайли.

 Основни детайли ( елементи от гипсокартон)

  Вече всеки знае, че с гипсокартон могат да се направят почти всякакви форми . И тъй , като в една  ценова листа  е невъзможно да се опишат всички варианти по-долу са описани основните и най-често използвани елементи :

Ценова листа за декоративни елементи по окачени тавани и стени.

Д Е Т А И ЛЦ Е Н А
ПРАВ ВЕРТИКАЛЕН ПРЕХОД КЪМ ВТОРО НИВО – ФИГ.114 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ВЕРТИКАЛЕН ПРЕХОД КЪМ ВТОРО НИВО – ФИГ.222 лв.за л.м.
ПРАВ ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ЕДНО ЧЕЛО – ФИГ.324 лв.за л.м.
ПРАВ ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ДВЕ ЧЕЛА – ФИГ.428 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ЕДНО ЧЕЛО – ФИГ.535 лв.за л.м.
ОВАЛЕН ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ДВЕ ЧЕЛА – ФИГ.638 лв.за л.м.

!Цените включват необходимите материали , консумативи и труд (монтаж , шпакловка , шлайфане и полагане на необходимите ъглохранители.

!Цените за всички елементи по-горе са за изпълнение под основен окачен таван от гипсокартон. За изпълнение на декоративни елементи директно под бетон, цените се коригират със следните проценти (%):

 • За всички елементи с права геометрия + 10%
 • За всички елементи с овална геометрия +20%

!Цени за сложни изпълнения , като : куполи , преливане на елементи от гипсокартон в две равнини , специални заготовки (черупки) като тези и др. се определят след окончателно изясняване на проекта . 

Цялостно пресмятане на  цена за окачени тавани с инериорни ефекти .

Общата цена за направата на такъв таван се определя по следната формула. Замерване на целия окачен таван в кв.м ,  т.е от долу (вертикалните чела , скрития монтаж , както и дублирането на хоризонтални равнини не се калкулират) , като стойността се пресмята по нашите ценови листи за прав таван (в случай, че не сте прегледали може да намерите тук). Като втора стъпка се  замерват линейните метри на всеки  един използван елемент , които умножаваме по съответната стойност  от таблицата по горе .

обща квадратура + елемент 1 в л.м.  + елемент 2 в л.м.  и т.н

Пример

Цени за декоративни окачени тавани .Фигури от гипсокартон .Ниши от гипсокартон . Скрито осветление и лунички.

За по-нагледно ще използвам един 3д проект на окачен таван в помещение от 17,5 кв.м.

Какво пресмятаме:

 1. Квадратура – 5 м. * 3,50 м = 17,5 кв.м. * 30 лв. за кв.м. = 525 лв.  ; !Квадратурата е изчислена с цена от нашите таблици за прав окачен таван на единична скара. В повечето случаи в помещения с нормална височина от 2,7 метра за нашите стандарти , когато правим окачен таван  с две и повече нива  използваме единична скара с цел минимално „падане“.
 2. Прав джоб за скрито осветление с едно чело по цялата периферия 15,8 л.м. * 24 лв за л.м. = 379 лв
 3. Овален вертикален преход 10,8 л.м. * 22 лв. за л.м. = 237 лв.
 4. Овален джоб за скрито осветление с две чела 3,4 л.м. * 38 лв. за л.м. = 129 лв.

Общо: 1270 лв

А ето и как ще изглежда окачения таван  от примера с осветление.

Това е в общи линии. Малко сложно изглежда, но се надявам сега ме разбирате защо , няма как да отговоря на обаждания от типа “ Искам окачен таван с някакви кръгове и скрито осветление . Колко долу-горе ще струва

Оферта за изработка на сложен окачен таван се прави след окончателно и точно  изясняване на проекта , което става по следните начини:

 1. За окачени тавани с по-елементарна геометрия и избистрена идея от ваша страна, може и на лист хартия.
 2. По ваш интериорен проект.
 3. След изготвянето на нов и одобрен от вас , проект по ваша , наша или обща идея.

! Само при нас получавате безплатна триизмерна визуализация, като тази в примера по-горе, за вашия окачен таван . 

Въпроси и отговори, свързани с декоративните окачени тавани.

 1. Защо елементите с овална геометрия са по скъпи от тези с права?-На първо място овалните елементи са много по сложни за изпълнение от правите .Профилите се цепят (прерязват ) огъването на гипсокартона , било то сухо или мокро също изисква допълнително време. Разчертаването на тези елементи по самия таван в сравнение с правите, също е доста по- сложно , понякога е необходимо да се направят шаблони, които са допълнителен разход.Не на последно място при тях има по голям разход на консумативи.
 2. Защо , когато елемента е монтиран директно по бетона на основния таван той се оскъпява?-Защото едно е да монтираш профил с рапидни винтове и съвсем друго е с дюбели (особено по овал) , най малкото защото вторите са доста по скъпи.
 3. Кога се налага джоб за скрито осветление с едно и кога с две чела?-Преди на пазара да навлязат LED лентите тези ниши почти винаги се правеха с две чела , тъй като т.н. пури и светещи маркучи са с доста по голяма дебелина.Сега когато разполагаме с тънките ЛЕД ленти  на места , където трудно биха били видяни ( както в нашия пример по-горе, насочени близо до стена) не се налага второ чело. Естествено има и много други причини , които обаче са тема за друга публикация , второто чело насочва светлината остро към тавана ,а без второ чело тя се разлива в по голяма площ от окачения таван.

Ако имате допълнителни , каквито и да било въпроси, не се колебайте да пишете във коментарите по долу или да се свържете с нас на посочените контакти . Те (посочените форми за контакт с нас) не са само за потенциални клиенти . Може да питате за всичко, свързано  със сухо строителство и окачени тавани , колкото и странен или неуместен да ви се струва въпроса .

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

16 thoughts on “Декоративни окачени тавани – Цени

 1. Елеонора Лилова каза:

  Здравейте ,

  Интересува ме колко време отнема за да бъде направен окачен таван например за помещение от 17.5 кв.м.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   Времето за изпълнение на окачен таван зависи основно от няколко фактора.
   1.За какъв точно вид окачен таван става въпрос? – В това отношение растерните тавани изискват много по-малко време (няма мокри процеси и т.н.)
   2. Геометрия на самия окачен таван – Тавани на няколко нива изискват повече време за монтаж. Овалната геометрия добавя допълнително време.
   3. Съчетанието между няколко системи също изисква повече технологично време.
   4. Специално за таваните от гипсокартон , тъй като има и мокри процеси(шпакловка)не без значение са и климатичните фактори.
   Конкретно за вашия случай!
   Ако става въпрос за 18 кв.м. прав( на едно ниво ) окачен таван от гипсокартон . Отговорът е 2-3 дена.
   1 Монтаж – макс. един работен ден(включва и доставка на необходимите материали)
   2 Шпаклковка(3 „ръце“) – на практика самата работа е за 2-3 часа но тъй като процесите са мокри се изпълнява в един работен ден.
   3 Шлайване – на третия ден за макс. 1 час. (Ако температурите позволяват шлайфането може да стане и на втория ден)

 2. Корнелия Георгиева каза:

  Здравейте,

  Много полезен, информативен и професионален сайт! Моят въпрос е: лично Вие – Станимир Иванов и Здравко Назъров ли поемате и изработвате поръчките (за окачен таван, гипскартон) или разчитате на наети от вас лица?

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   Да лично ние (нашата фирма) изпълняваме всички проекти.Естествено не сами.Лично ние двамата също работим физически по обектите.
   Не наемаме под-изпълнители било то други фирми, бригади и т.н.

 3. Юлиана каза:

  Това цените с материали ли са

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   Да ,както е отбелязано по-горе на таза страница това са цени с всички необходими материали и консумативи.

 4. Емилия Христова каза:

  Здравейте,
  Интересувам се едно цвете, колко ще струва?

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   Зависи , зависи какво ще бъде цветето. Ако дадете поне някакви параметри!?….:)

 5. Димитрър Терзиев каза:

  Здравейте,

  Интересувам се ПРАВ ДЖОБ(ниша) ЗА СКРИТО ОСВЕТЛЕНИЕ С ДВЕ ЧЕЛА – ФИГ.4 на какви стандартни размери ги правите като височина от тавана и широчина от стената. Също така за около 22 л.м от този тип цена + време за изпълнение. Благодаря предварително.

  1. Владо каза:

   1.61803 това е отговора ! Ако искаш да кажем куфара да ти е широк 30 см то делиш 30 см на това число докато ти хареса височината му .

 6. Даниела Дечева каза:

  Здравейте, интересувам се от окачен таван овал (1м на 2м) – отстрани рамка в средата празен, за скрито осветление по ръба и луни по краищата (лед лента – кабелите са пуснати за нея) в стая с размери 5м дължина на 3,40 м ширина. За монтаж в панелен блок – колко би излязло и за колко време става?

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте.
   От това , което сте написали не мога да ориентирам много добре ,особено що се отнася до първата част от коментара Ви. „Окачен таван овал 1м на 2“ ???? Ако приемем , че стаята ви е 5 на 3,4 метра и искате овален борд с с джоб за скрито осветление по периферията цената се образува по следния начин;
   1. Пресмятат квадратурата на да дъното на борда . Ако приемем че средно(понеже е овал) e на 40 сантиметра от стената имате 0,4 м * 15,2 или 6,8 кв.м. * 28 лв за квадратен метър или общо 190 лв .
   2 Пресмята се ,колко линейни метра е джобът ви за скрито осветление .Във вашия случай понеже ще е овален и без да знам , каква точно ви е идеята не мога да отгатна колко ще излезе но да кажем приблизително 16 линейни метра * 40,8 лв (34 лева овален джоб за скрито осветление плюс 20 % за това , че ще е директно от бетона предполагам ) . 16 * 40,8 прави още 652 лева .
   3 Общо тавана Ви излиза 842 лева без осветлението .
   Що се отнася до луничките и лед лентите цената се калкулира след уточняване на проекта . Лед лентите едноцветни ли ли ще са или RBG ? Какъв контролер ще се ползва ? Ще има ли димер ? И т.н……?

 7. Лилия Ташева каза:

  Здравейте,

  Каква ще бъде цената за изпълнение на следните декоративни елементи на таван, директно под бетон:
  – прав джоб за скрито осветление с едно чело за 4-те страни на тавана / размери на тавана: 5,3м и 3,2м/;
  – квадратна плоскост от гипсокартон със страна 1м, за скрито осветление, в центъра на тавана, и с отвор за полилей;
  – LED ленти- едноцветни, без димер;
  – LED лентите и полилеят да се включват с отделни ключове.

  Благодаря предварително!

 8. Лилия Ташева каза:

  Здравейте отново!

  Преди 2 дни написах тук запитване до Вас, но не получих отговор нито тук, нито на моя e-mail.

  Оставам с впечатлението, че избирателно отговаряте на запитванията…
  Хубав ден!

  Лилия

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   Съжаляваме за забавения отговор. Не отговаряме избирателно , а и вярвайте ми няма никаква причина да го правим . Отговори на запитвания било то тук или в на мейла пишем само аз и колегата Назъров , като се стараем това да става до 24 часа . Понякога обаче се случва така , че и двамата няма време да седнем на компютър и се получава леко забавяне.
   Преди да отговоря конкретно на вашия въпрос и искам да спомена , че цените на сайта са винаги актуални и имайки в предвид , че добре сте се справили с формулиране на заданието мисля , че и сама лесно бихте могли да пресметнете колко ще Ви струва .И все пак…

   1 „прав джоб за скрито осветление с едно чело за 4-те страни на тавана / размери на тавана: 5,3м и 3,2м/;“ . Цената за този елемент се определя от линейните метри на борда(джоба) умножени по единичната цена която в вашия случай е 20,5 лв плюс 10% (за това , че ще монтира директно под бетона) или 22,55 лв + квадратните метри на дъното на куфара * 28 лв . Тъй като не сте упоменали , колко широк желаете да бъде куфара приемам , че нещо стандартно от 25 см . И така по размерите които сте задала имаме 4 кв.м. дъно * 28 лв = 112 лв и 15,5 л.м. прав джоб за скрито осветеление с едно чело под бетон * 22,55 лв. = 349 лв или общо за това перо 461 лв.

   2 „квадратна плоскост от гипсокартон със страна 1м, за скрито осветление, в центъра на тавана, и с отвор за полилей;“ Тука няма да обяснявам принципа е същия и се смята оше по лесно . Имаме 1 квадрат дъно по 28 лв + 4 л.м. джоб с едно чело от бетон по 22.55 = 90,2 лв. или общо 118,2 лв

   3 По отношение на полилея … Монтажа на осветително( луничка , полилей или плафон) тяло, само труд + окабеляване е 8 лв за бр . Т.е за полилея 8 лв . Имайте в предвид обаче , че окончателният монтаж трябва стане след боядисването . Ако вече имате изведен кабел на мястото и искате само изваждане на кабела и подходящ отвор то това нещо е безплатно.

   4. За ЛЕД лентите ….Едноцветните (и не само) лед ленти могат да бъдат с различна мощност(ватове) , различна композиция на диодите(око) , различен брой диоди на метър и т.н. Съобразявайки се с това ,колко вата ЛЕД лента трябва да бъде захранена се монтират и различни трансформатори . Освен всичко това има много други фактори които влияят върху цената за монтаж на лед лентите поради което трудно да се фиксира предварително единична цена за л.м. . Примерно във вашия случай така от разстояние не може да обсъдим къде ще бъдат позиционирани трафовете тъй, като до , колкото разбирам няма да има лунички и възможността за монтиране на слим трафове през отворите за тях отпада . Възможно е и да останат скрити над гипсокартона без възможност да се обслужват но тогава слагаме по висок клас трансфотматори с по голям запас , което повишава цената .
   Съвсем условно конкретно за вашия случай , ако приемем че монтираме ЛЕД лента с око 5050 7,2 вата на метър цената ще е около 9-10 за линеен метър или за 19,5 л.м. около 190 лева .

   Общо цялото изпълнение с осветлението без стойността на полилея излиза 777 лв. , като…. Цената е до етап шпакловка и шлайфане и не включва финално покритие (боя , декоративна мазилка и др.).

 9. Севдалина каза:

  Здравейте! Колко струва „свалянето“ на окачен таван?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037