Скрито осветление LED окачен таван гипсокартон

Окачен таван от гипсокартон със скрито LED осветление

Когато говорим за окачени тавани от гипсокартон с вградено или скрито осветление през последните години старите луминесцентни шнурове и лампи с жици все повече се заменят от LED лентите и лед осветителни тела за вграждане. Те имат редица предимства, за които ще стане въпрос по-долу . Но  нека първо изясним с няколко изречения , какво е LED осветление:

При този вид осветление, електричеството протича през малки кристалчета и една част от неговата енергия се преобразува в светлина. Консумацията на  една лампа с 1W се равнява на 15 W обикновена ел.крушка.

Лед лампите посредством контролери могат да светят с богата гама различни цветове. Това ги прави  подходящи за атрактивно осветление , както в дома, така и за барове , дискотеки и други заведения с обществен характер.  Изключително красиво и стилно изглеждат окачени тавани със скрито (индиректно) осветление. При тях осветителното тяло ( най-често това са LED ленти) е поставено в предварително изградени от гипсокартон ниши или кухини в тавана. Вижда се само отразената светлина, която описва различни фигури.Естествено скритото осветление винаги може да се комбинира с вградени тела. Двата вида може да се свържат на отделни електрически “кръгове”  така, че в зависимост от нашите желания, можем да осветим помещението по коренно различен начин.

Важно предимство на лед осветлението е също така изключително дългият живот на телата – около 1000000 хиляди работни часа , което е много повече от обикновено осветление.

В заключение бих казал , че LED осветлението повишава неимоверно много естетическия ефект на един стилен окачен таван , ниши в стената , колони и други дизайнерски решения от гипсокартон. Дори една семпла фигура на тавана ще изглежда изключително атрактивна.