Системите за сухо строителство намират все по-голямо приложение в съвременното строителство. На практика, почти няма строителен обект в , който да не е използвана поне една от системите, било то в интериора или екстериора.

В тази статия ще се постараем да разясним , какво всъщност е сухо строителство . Какво представлява една система? Защо е важно да се спазват технологичните изисквания на производителите? Все неща , които надяваме се, ще ви бъдат полезни при изпълнението на вашия обект.И така…..

Какво е сухо строителство?

Сухо строителство Бургас София Варна

Системите за сухи подове са без алтернатива , когато трябва да се усвои под покривно пространство.

Когато стане дума за сухо строителство мнозинството асоциира тази индустрия основно с гипсокартон , което не е точно така . Въпреки ,че гипсокартона е основна част в голям процент от системите, той е само един компонент.

Сухо строителство е понятие , което обхваща определен дял от строителната индустрия, при  който не се извършват (или са сведени до минимум) мокри процеси при извършването на  строително- ремонтни дейности на терен (на самия обект).

Основните неща, които отличават  сухото строителство, на практика, се явяват и негови предимства. Бързината на изпълнение , прецизността , високият клас на пожароустойчивост и възможността за изпълнение на форми, с всякаква геометрия, са само част от предимствата, характерни за абсолютно всяка система .

Към днешна дата статистиката сочи , че сухото строителство в Германия заема 34% дал от целия строителен сектор и 78% когато става въпрос за интериор. Богатото и увеличаващо се  разнообразие от системи,  прави възможно изпълнението на едно жилище, изцяло без мокри процеси.

Какво е представлява и какви са основните видове  системи за сухо строителство?

Тъй като по горе в общи линии изяснихме какво представлява сухото строителство, тук ще наблегнем на думата „система“.

В общи линии,  една  система за сухо строителство,  представлява определен ред, по който са организирани отделни процеси , които трябва да бъдат изпълнени по определен начин и последователност, с подходящи за това материали ,консумативи и инструменти.

В този ред на мисли, разглеждайки различни сайтове на колеги, предлагащи услуги под гръмкото заглавие „монтаж на системи за сухо строителство“, с изненада прочитам например „преградна стена с CD профил 40 лева за кв.м.  “ (на едно място даже има и снимка). Интересното в случая е , че подобно изпълнение нито е по-лесно за изпълнение, нито пък е по-рентабилно. Да това най-вероятно пак е някаква система, измислена от „ПешоСтрой“, но във никакъв случай не е и утвърдена, защото преградни стени се правят с CW , UW профили.

Утвърдените системи, обикновено се разработват от големите производители , които имат капацитета да направят необходимите тестове и да предложат  най-добрите материали за тяхното изпълнение. Всеки един елемент от системата , макар и в различна степен, е важен . Понякога погрешното изпълнение на незначителни от пръв поглед процеси, води до сериозни щети в последствие , а използването на неподходящи материали, в най-добрия случай, се отразява само върху устойчивостта на системата във времето.

Водещи компании в сектора са:  Rigips която е  част от Saint-Gobain (системи за окачени тавани , и преградни стени с гипсокартон), Armstrong (системи за растерни окачени тавани), Hunter Douglas (алуминиеви и пвц системи за окачени тавани , фасади и др.) barrisol (опънати тавани), Knauf (ситеми за окачени тавани, растерни тавани , предстенни облицовки ,преградни стени, сухи подове).  Кнауф са, може би, единствената компания, която предлага за своите системи всички необходими компоненти и богата информация за начина на изпълнение,  подплатена с технически проспекти .

Системите за сухо строителство се развиват.

Трябва да се знае , че почти всяка една система се развива във времето или бива заменена от нова такава , която е със същото предназначение. Да вземем за пример окачените тавани с гипсокартон , които са едни от най-популярните и най-често използвани. През 90-те години , в зората на сухото строителство, имаше, може би, една или две системи за монтаж на гипсокартон

Сухо строителство Кнауф Cleaneo

Сравнително новата система на Кнауф с акустичен гипсокартон „Cleaneo“

на тавана (с конструкция на едно или две нива и гипсокартон 12,5 мм). Сега, освен че тези две системи са усъвършенствани , добавени са нови изисквания при монтажа , има нови крепежи , съвсем различни шпакловачни смеси( някои колеги все още шпакловат гипсокартона само с т.н. „Сатен“ , защото те с такъв материал били свикнали да работят) .Има и много нови подсистеми. Едни от тях са предназначени да изпълнят точно определени изисквания (за шумо изолация например) ,при други пък се използват нови продукти , като акустичния гипсокартон Клеанео на Кнауф  и др.

Как може да се информираме относно определена система?

Точна информация най-лесно може да се получи естествено в официалните сайтове на различните производители. Повечето от тях разполагат с технически проспекти, в които подробно са описани отделните процеси и материалите , които трябва да се използват. Не ви съветвам да се доверявате особено много на консултант продавачи в строителните борси и сладкодумни майстори по всичко. Първите, дори и да имат необходимите познания (което макар и рядко се случва), обикновено ще ви препоръчат материалите, с  които разполагат , а вярвайте ми, малко са тези, които продават всичко необходимо. За вторите мисля е ясно . Виждал съм всякакви изпълнения обикновено по „германски“ и „английски“ образец , но да не се отклоняваме с това в тази статия.

Може би сега е момента да уточня . Далеч съм от мисълта , че реално може да се работи без никакви отклонения. Системите за сухо строителство не са всеобхватни и не могат да обхванат всички ситуации и изисквания от практиката. Понякога се налага да бъдат използвани алтернативни материали или промяна в начина на изпълнение. За това обаче е необходим сериозен опит , познания и актуална информация за предлаганите на пазара продукти. Несериозно е да се лепи гипсокартон с  каквото има на обекта, с по няколко „топки“ материал ,  колкото платното да стои изправено за момента, на отстояние 8-10 см от грубата стена  ……и после “ То лепенето не става здраво“ . Напротив системите за „сухи мазилки“ изпълнени както трябва с подходящите за целта материали в помещения с нормална влажност ( каквито баните в никакъв случай не са !)  се компрометират дори по-рядко от предстенни обшивки с метална конструкция.

Сухо строителство или класическите алтернативи?

Предимствата на системите за сухо строителство са десетки . Те ще внесат допълнителен комфорт във вашия дом. Ще ви спестят време! Повечето технически показатели са многократно по-добри в сравнение с класическите методи. В почти всеки фирмен сайт на

Сухо строителство Опънати тавани производство

Комбинация между гипсокартон и опънат таван – Новият хит в интериора.

строителна фирма, те прилежно са упоменати така , че не мисля да ги изброяваме отново и тук.  Съпоставяйки обаче сухото строителство  с другите алтернативи , често (може би поради незнание), се подминава въпроса за рентабилността , което води до абсолютно погрешната представа , че то е прекалено скъпо . Да, може би е по-евтино да измажем стените с вар, вместо да направим предстенна обшивка …..Но! Топло изолацията има цена, шумоизолацията има цена , външния вид има цена . Хайде това , че времето е пари няма да го калкулираме. Ще подминем и факта, че гипсът, като основна съставна част на гипсокартона е най-чистия от екологична гледна точка, строителен материал. То нали така и така пушим цигари и ядем ГМО.  Интересно е , че  системите за сухо строителство, се определят  като не толкова трайни във времето. Всичко в строителството има срок на експлоатация и вярвайте ми, ако се доверите на цифрите, а не на празни приказки ще видите , че това е един голям мит. Да не говорим , че алуминиевите тавани тип Хънтър Дъглас или опънати тавани, на практика при правилна експлоатация ще ви надживеят в първоначалия си вид.

В заключение можем да кажем , че системите за сухо строителство, изпълнени професионално са нещо съвсем различно от разлепения гипсокартон на комшията , който бай Иван фаянсаджията е залепил в банята за да „изпъне“ по-лесно плочките.Те са рентабилни , защото можем да си преградим апартамента за 40лв на квадратен метър само за два дни , като срещу тази цена получаваме повече шумо – топло изолация  , инсталираме по-лесно ЕЛ , ВИК и други системи, спестяваме време. Системите за сухо строителство създават уют и комфорт , защото едно елегантно  съчетание между опънат и окачен таван ще направи вашия дом уникален.