Какво е опънат таван?

Цени за опънати тавани с фотопечат във Варна София и Бургас .Опънати тавани за детска стая.

комбинация между окачен и опънат таван в детска стая .Осветление лунички и вградени лед ленти.

В една от публикациите в сайта, на кратко съм описал,  какво представляват т.н. опънати тавани . Тук малко по-подробно ще се спрем на предимствата и недостатъците на тези тавани,  различните материи и какъв визуален ефект те придават на помещението като цяло.

 Опънатият таван (Всъщност, когато става дума  за харпунна система за опъване на PVC-филм, не е съвсем коректно да говорим само за тавани, тъй като платната могат да се опъват на същия принцип и по- стени)  представлява ПВЦ платно, опънато по стените на цялото помещение, с помощта на специални профили и харпун. Опъването става след предварително нагряване  на въздуха до температура от 60-65 градуса. Таванът придобива окончателен завършен вид след  като помещението изстине до обичайните температури.

Платната за опънати тавани са изработени от поливинилхлорид PVC . ПВЦ фолиото е с дебелина между о,15мм и 0,4 мм  и тежи между 170-350 грама на квадратен метър. Основно тяхно предимство от практична гледна точка е, че те са водонепромокаеми и не мухлясват.Платната се произвеждат по най -новите технологични формули за поливинилхлорид, не са токсични и не съдържат никакви вредни вещества, като етил, кадмий и др.  Обикновено фирмите производители им дават 10 години гаранция, но на практика, те са вечни. Технологично PVC филмът се произвежда във вид на руло, с ширина от 1,3м до към 3,2м . Именно това е едно от големите ограничения при монтажа, въпреки че платната могат да се снаждат чрез залепване , самият шев в последствие се вижда и не седи добре естетически. Естествено решения на проблема има и като че ли най-предпочитано и практично е разделянето или окрайчването на тавана с декоративни елементи от гипсокартон .

Профилите се монтират по-всички стени където опънатият таван завършва . Общо взето когато говорим за различни марки опънати тавани, основната разлика е не в платната а в профилите. При различните производители те са леко различни е се монтират по-малко по-специфичен начин . За да бъдат монтирани  технологично е необходимо около 3-4 см отстояние от основния таван ( това е при положение че няма вградено осветление).  Профилите на практика остават невидими, скрити над платното.След монтажа между профила и стената остава не голяма около 0,5см технологична фуга необходима за вкарването на харпуна .Тази фуга не е особен проблем тъй ,като  последствие се прикрива с декоративно гумено уплътнение.

Харпунът е огъващ се профил произведен от твърда пластмаса. Той се зашива по краищата на вече скроеното и готово платно специално по вашите размери. Посредством него ПВЦ фолиото се закрепя към профила, монтиран по стената или тавана.

Според визуалния ефект, могат да се обособят няколко вида опънати тавани.

Опънат таван гланц за кухня .Цени за гланцирани опънати тавани в Бургас и Варна.

Опънат таван бял гланциран лак в съчетание с окачен таван в кухня.

Видове опънати тавани.

  • Матов – имитира перфектно измазан шпаклован и боядисан таван.Той е решение за всички тези , които намират опънатите тавани за прекалено кичозни . Ще кажете ами защо тогава просто не си измажем тавана.Ами защото тук  акцента е на думата „ПЕРФЕКТНО“ измазан.
  • Сатенен– тук ефекта е почти същия както при матовите. Стои леко по гладък и по скоро имитира гипсокартон.
  • Гланциран лак– това са полуогледални платна. Придават обем на помещението  създава усещане за пространство.
  • Имитации на различни видове материали – имитации на дървесина , мрамор , велур , метал и много други.
  • Полупрозрачни – това са платна които пропускат светлина и могат да се използват за осветяване на помещението без допълнителни тела .Могат да бъдат в различни разцветки.
  • Артистични  – при тях платната могат да бъдат оцветени в различни рисунки.
  • Опънати тавани с фотопечат  –   на таваните  могат да бъдат отпечатвани различни текстури(снимки), за целта най- често се използват полупрозрачни платна, над  които се монтират светодиодни тела. Получават се поразителни ефекти като звездно небе, космос, градски пейзаж и хиляди други. Върху платната може да бъде отпечатана дори и снимка по ваш избор стига тя да има определена резолюция.

Предимства и недостатъци.

Когато говорим за предимства и недостатъци на един продукт коректно би било да го сравним със други сходни и алтернативни на него.В нашия случай това са всички видове окачени тавани, мазилки, шпакловки и др. Това, което чета за опънати тавани по различни сайтове в мрежата, са по скоро техни качества, някои от които доста ме озадачават. Опънатият таван нито изолира (особено на шум) повече от гипсокартона, а да не говорим за пожароустойчивост.  В сравнение с класическата мазилка изолират повече тъй като все пак между тях и основния таван има въздух , но да се говори за някаква висока пожароустойчивост , когато става дума за поливинилхлорид е просто смешно. Да, те отговарят на необходимите стандарти, но все пак не е удачно да опънем таван над камината в хола или в магазин за автомобилни гуми.

Основно предимство на тези тавани пред  различните видове окачени тавани , мазилки и т.н е поразяващия визуален ефект и възможността за изпълнението на различни форми (фигури). Майсторите с по-дългогодишен опит в сферата на сухото строителство, вероятно все още помнят , колко трудоемко е да пресъздадеш ефект на светещо звездно небе на тавана само с помощта на окачен таван от гипсокартон. Безброй малки лунички няколко нива , ралнични бои и какво ли още не. Сега това става само с отпечатването на снимка върху полупрозрачно  ПВЦ платно и диодно осветление над него, а ефекта е многократно по добър и реалистичен.

Друго предимство, което не е за подценяване, е изключително лесната поддръжка. Достатъчно е да забършем тавана с памучна кърпа и вода и той става като нов. При всички други алтернативи с изключение на ламелните тавани тип „Хънър Дъглас“ е необходимо доста по-трудоемко и скъпо освежаване на определен период от време. Било то боядисване подмяна на пана и т.н.

Опънатите тавани са непромокаеми и не позволяват образуването на конденз и мухъл. Това им качество ги прави изключително подходящи за бани и други мокри помещения.

Бърз и чист монтаж – няма по бързо и чисто решение за вашия таван. Строителните отпадъци са сведени до минимум а монтажа за едно стандартно помещение става да ден.

Както всеки продукт те както предимства имат и недостатъци. Като основен такъв може да се отбележи прекалено високата все още цена . Цената за квадратен метър опънати тавани варира от 50 до 200 (а и повече) лева , което ги прави минимум два пъти по- скъпи в сравнение с окачени тавани от гипсокартон например.

Нещо , което не може да определим , като недостатък, но все пак за да сме коректни трябва да се отбележи. Когато става въпрос за осветление вградено над полупрозрачните платна има извстно неудобство за клиентите тъй , като при нужда от подмяна на осветително тяло опънатия таван трябва да се разкачи , съответно това са  допълнителни разходи. Все пак на пазара вече има продукти с изключително дълъг живот .

Ами това е общо взето. Ако имате каквито и да било въпроси свързани с опънати тавани , независимо дали ще поръчвате или просто искате да попитате нещо не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти или просто да оставите коментар по-долу.

Видео с монтаж на опънат таван .

На нашия видео канал в YouTube  може да видите видео клипове с монтаж на различни видове опънати тавани . Конкретно на видеото по-долу може да проследите всички етапи от монтажа на един опънат таван с фотопечат .