Home » Видове опънати тавани предимства и недостатъци

Какво е опънат таван?

Цени за опънати тавани с фотопечат във Варна София и Бургас .Опънати тавани за детска стая.

комбинация между окачен и опънат таван в детска стая .Осветление лунички и вградени лед ленти.

В една от публикациите в сайта, на кратко съм описал,  какво представляват т.н. опънати тавани . Тук малко по-подробно ще се спрем на предимствата и недостатъците на тези тавани,  различните материи и какъв визуален ефект те придават на помещението като цяло.

 Опънатият таван (Всъщност, когато става дума  за харпунна система за опъване на PVC-филм, не е съвсем коректно да говорим само за тавани, тъй като платната могат да се опъват на същия принцип и по- стени)  представлява ПВЦ платно, опънато по стените на цялото помещение, с помощта на специални профили и харпун. Опъването става след предварително нагряване  на въздуха до температура от 60-65 градуса. Таванът придобива окончателен завършен вид след  като помещението изстине до обичайните температури.

Платната за опънати тавани са изработени от поливинилхлорид PVC . ПВЦ фолиото е с дебелина между о,15мм и 0,4 мм  и тежи между 170-350 грама на квадратен метър. Основно тяхно предимство от практична гледна точка е, че те са водонепромокаеми и не мухлясват.Платната се произвеждат по най -новите технологични формули за поливинилхлорид, не са токсични и не съдържат никакви вредни вещества, като етил, кадмий и др.  Обикновено фирмите производители им дават 10 години гаранция, но на практика, те са вечни. Технологично PVC филмът се произвежда във вид на руло, с ширина от 1,3м до към 3,2м . Именно това е едно от големите ограничения при монтажа, въпреки че платната могат да се снаждат чрез залепване , самият шев в последствие се вижда и не седи добре естетически. Естествено решения на проблема има и като че ли най-предпочитано и практично е разделянето или окрайчването на тавана с декоративни елементи от гипсокартон .

Профилите се монтират по-всички стени където опънатият таван завършва . Общо взето когато говорим за различни марки опънати тавани, основната разлика е не в платната а в профилите. При различните производители те са леко различни е се монтират по-малко по-специфичен начин . За да бъдат монтирани  технологично е необходимо около 3-4 см отстояние от основния таван ( това е при положение че няма вградено осветление).  Профилите на практика остават невидими, скрити над платното.След монтажа между профила и стената остава не голяма около 0,5см технологична фуга необходима за вкарването на харпуна .Тази фуга не е особен проблем тъй ,като  последствие се прикрива с декоративно гумено уплътнение.

Харпунът е огъващ се профил произведен от твърда пластмаса. Той се зашива по краищата на вече скроеното и готово платно специално по вашите размери. Посредством него ПВЦ фолиото се закрепя към профила, монтиран по стената или тавана.

Според визуалния ефект, могат да се обособят няколко вида опънати тавани.

Опънат таван гланц за кухня .Цени за гланцирани опънати тавани в Бургас и Варна.

Опънат таван бял гланциран лак в съчетание с окачен таван в кухня.

Видове опънати тавани.

 • Матов – имитира перфектно измазан шпаклован и боядисан таван.Той е решение за всички тези , които намират опънатите тавани за прекалено кичозни . Ще кажете ами защо тогава просто не си измажем тавана.Ами защото тук  акцента е на думата „ПЕРФЕКТНО“ измазан.
 • Сатенен– тук ефекта е почти същия както при матовите. Стои леко по гладък и по скоро имитира гипсокартон.
 • Гланциран лак– това са полуогледални платна. Придават обем на помещението  създава усещане за пространство.
 • Имитации на различни видове материали – имитации на дървесина , мрамор , велур , метал и много други.
 • Полупрозрачни – това са платна които пропускат светлина и могат да се използват за осветяване на помещението без допълнителни тела .Могат да бъдат в различни разцветки.
 • Артистични  – при тях платната могат да бъдат оцветени в различни рисунки.
 • Опънати тавани с фотопечат  –   на таваните  могат да бъдат отпечатвани различни текстури(снимки), за целта най- често се използват полупрозрачни платна, над  които се монтират светодиодни тела. Получават се поразителни ефекти като звездно небе, космос, градски пейзаж и хиляди други. Върху платната може да бъде отпечатана дори и снимка по ваш избор стига тя да има определена резолюция.

Предимства и недостатъци.

Когато говорим за предимства и недостатъци на един продукт коректно би било да го сравним със други сходни и алтернативни на него.В нашия случай това са всички видове окачени тавани, мазилки, шпакловки и др. Това, което чета за опънати тавани по различни сайтове в мрежата, са по скоро техни качества, някои от които доста ме озадачават. Опънатият таван нито изолира (особено на шум) повече от гипсокартона, а да не говорим за пожароустойчивост.  В сравнение с класическата мазилка изолират повече тъй като все пак между тях и основния таван има въздух , но да се говори за някаква висока пожароустойчивост , когато става дума за поливинилхлорид е просто смешно. Да, те отговарят на необходимите стандарти, но все пак не е удачно да опънем таван над камината в хола или в магазин за автомобилни гуми.

Основно предимство на тези тавани пред  различните видове окачени тавани , мазилки и т.н е поразяващия визуален ефект и възможността за изпълнението на различни форми (фигури). Майсторите с по-дългогодишен опит в сферата на сухото строителство, вероятно все още помнят , колко трудоемко е да пресъздадеш ефект на светещо звездно небе на тавана само с помощта на окачен таван от гипсокартон. Безброй малки лунички няколко нива , ралнични бои и какво ли още не. Сега това става само с отпечатването на снимка върху полупрозрачно  ПВЦ платно и диодно осветление над него, а ефекта е многократно по добър и реалистичен.

Друго предимство, което не е за подценяване, е изключително лесната поддръжка. Достатъчно е да забършем тавана с памучна кърпа и вода и той става като нов. При всички други алтернативи с изключение на ламелните тавани тип „Хънър Дъглас“ е необходимо доста по-трудоемко и скъпо освежаване на определен период от време. Било то боядисване подмяна на пана и т.н.

Опънатите тавани са непромокаеми и не позволяват образуването на конденз и мухъл. Това им качество ги прави изключително подходящи за бани и други мокри помещения.

Бърз и чист монтаж – няма по бързо и чисто решение за вашия таван. Строителните отпадъци са сведени до минимум а монтажа за едно стандартно помещение става да ден.

Както всеки продукт те както предимства имат и недостатъци. Като основен такъв може да се отбележи прекалено високата все още цена . Цената за квадратен метър опънати тавани варира от 50 до 200 (а и повече) лева , което ги прави минимум два пъти по- скъпи в сравнение с окачени тавани от гипсокартон например.

Нещо , което не може да определим , като недостатък, но все пак за да сме коректни трябва да се отбележи. Когато става въпрос за осветление вградено над полупрозрачните платна има извстно неудобство за клиентите тъй , като при нужда от подмяна на осветително тяло опънатия таван трябва да се разкачи , съответно това са  допълнителни разходи. Все пак на пазара вече има продукти с изключително дълъг живот .

Ами това е общо взето. Ако имате каквито и да било въпроси свързани с опънати тавани , независимо дали ще поръчвате или просто искате да попитате нещо не се колебайте да се свържете с нас на посочените контакти или просто да оставите коментар по-долу.

 

 

 

 

 

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

10 thoughts on “Видове опънати тавани предимства и недостатъци

 1. Ясен каза:

  Здравейте,казвам се Ясен и се интересувам да ли има някъде курс за опънати тавани благодаря ви предварително.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   Не организираме курсове за монтаж на опънати тавани. За разлика от останалите колеги обаче никога не сме отказвали на някой , ако иска да гледа.

 2. Надя каза:

  Здравейте зя таван от 16 кв.м каква ще е цената на опънат таван с диодно осветление?

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   Може да разгледате нашите ценови листи за опънати тавани тук за вас цената ще е в графата над 15 кв.м. . По отношение на светодиодното осветление , то може да бъде изпълнено по-много различни начини в зависимост от това какъв ефек се иска да бъде постигнат(дали ще се ползва за основно осветление или само като сияещ ефект) , вида на платното и още доста други фактори(отстояние от основния таван и др.).

 3. Красимир каза:

  Здравейте,имам желание да присъствам на монтаж за опънат таван.

 4. петър петров каза:

  искам да попитам колко ще ми струва опънат таван грубо 20 м2 небе леко облачно за основно осветление;размери 3,55 м-5,85м. 0899661062 тел личен. благодаря

 5. Мария каза:

  Здравейте,искам да ви питам -Таванът в едната ми стая има по средата една пукнатина от край до край и от към шпакловка има какво да се желае т.е не е идеален.Какво бихте ме посъветвали да направя-1.Ако няма да имам светлинен ефект или картинка ,необходимо ли е да се прави опънат таван? 2. Гипсова шпакловка ли да направя? Комбинация между окачен таван от гипсокартон като в средата се сложи опънат таван,тапет или..и на гипсокартона се сложат лунички и лед лента или…

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Ако идеята е само да се скрие пукнатината , може да се направи и само окачен таван от гипсокартон . Ако вече искате да има и някакъв ефект варианти има много . …Да комбинация между опънат таван и гипсокартон е добро решение .

 6. Зорница Андреева каза:

  Здравейте! Впечатляващи са проектите Ви! Мечтая си за таван с ефект „звездно небе“в детска стая около 18кв. Видях ценовата листа, но не съм наясно в тази цена влиза ли гипсокартона или само поставянето на платната? Благодаря предварително и ..продължавайте на дерзаете! Получават Ви се невероятни неща!

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте.
   Окачен , опънат или комбинация от двата тавана с ефект на звездно небе може да се изпълни по няколко начина . Не знам точно какво звездно небе имате в предвид ? Нашите ценови листи са с включени всички материали и консумативи необходими за изпълнението на даден проект/система , така че ако имате в предвид гипсокартона , като материал .Да включен е ! Но например цената за опънат таван с печат не включва изпълнение на гипсокартон по периферията .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037