Home » Направи си сам » Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

  Както вече може би знаете, има няколко варианта за окачени тавани , подходящи за баня : От гипсокартон , ламелен(тип Хънтър Дъглас) и растерен (Армстронг,АМФ ). Естествено, освен окачен, в банята може да се монтира и опънат таван. Предимствата , недостатъците и техническите спецификации на всеки един вариант са описани подробно на други страници в сайта.

 В поредица от 3 статии  ще се опитам да обясня стъпка по стъпка , как да си направите един практичен растерен таван в банята сами. Според мен този тип окачен таван е най-лесен за изпълнение в банята от непрофесионалист и единствено това беше причината да го предпочета пред останалите.

Какво е растерен окачен таван?

profili za rasteren окачен таванПреди да започнем, добре е да сме наясно , какво точно представлява  растерния таван , какви са необходимите елементи (профили и пана), от които той се състои. Този тип окачени тавани се изграждат посредством Т и L -образни профили върху които лягат правоъгълни или квадратни пана с размери 60/60 см. или 60/120 см . Относно паната, мисля, няма какво толкова да се пояснява . В нашия случай, тъй като ще монтираме тавана в баня, са ни необходими пана с висок процент устойчивост на влага. На снимката в дясно може да видите и необходимите ни 4-ри вида профили . Важно е да се знае, също така, че всички Т-образни профили се свързват(закопчават) един към друг посредством т.н. „клик система“ която е уникална за всеки един производител , което (за разлика от таваните с гипсокартон например)  не позволява ползването на различни марки конструкции в направата на един таван.

До тук, може би, ви се струва много сложно и объркано? Не е точно така .В стъпките по-долу нещата постепенно ще се изяснят. И така, нека започваме по същество..

Оразмеряване на банята и позициониране на растерния окачен таван.

 Макар и начален, това е един от най-важните етапи . Изготвянето на скица с точното разположение на паната, ще ви помогне да пресметнете в последствие по-лесно необходимите материали. Всъщност, точно калкулиране на конструкция и пана (за което ще стана въпрос в част 2-ра) без план за позициониране, няма как да направим. За по-нагледно на Фиг.1, съм направил един чертеж  на стандартна правоъгълна баня с размери 160 см на 230 см , с една чупка за сервизен „щранг“. Разчертал съм 4-ри от най-често използваните варианти за позициониране на т.н. „решетка“.

Variant1 CGP1-ви Вариант .Центрирано разположение с големи пана по периферията.Този вариант се използва най-често и лично по мое мнение естетически изглежда най-добре . Това центриране на окачения таван има и няколко други предимства. По-големите пана по периферията биха прикрили евентуални отклонения от правоъгълната геометрия на банята и др. Освен всичко написано по-горе, този вариант   ще бъде и по-лесен за изпълнение от непрофесионалист, тъй като и да се допусне лека грешка в центрирането, то тя няма да се забелязва – пана с ширина 55 см и 52 см са видимо еднакви , докато разликата между 10 см и 13 см. се забелязва.

variant2 CMP2-ри Вариант .Центрирано разположение с малки пана по периферията . Както се вижда от снимката(вар.2), тук имаме повече на брой цели пана (5 цели и 1-но почти цяло) , за сметка на ,което окрайчващите пана по периферията са с по малък размер. Тук важно е да се отбележи , че не е желателно крайните пана да са с размер по малък от 10 см. Освен , че естетически не изглежда добре, малките пана не лягат добре върху профилите. В нашия случай имаме окрайчващи пана с размер не по-малък от 20 см, така  че е възможно изпълнение и в този вариант.

Variant3 ECGP3-ти Вриант . Едностранно центриран с големи пана по периферията. На лице е равномерно разпределени големи  правоъгълници по края, но само в едната посока . По-късата старана (най често срещу вратата) се започва с цели пана . Конкретно в нашия случай, това също е не лош вариант, но ако размерът на банята по дългата страна беше не 230 см, а примерно 245см това разпределение щеше да е крайно неподходящо, тъй като от едната къса страна биха останали парчета от по 5см. Този вариант може да се изпълни и с къси(не по малки от 20 см ) правоъгълници по дългите стени.

Variant4 NC4-ти Вариант. Изцяло не центриран. В този случай започваме  от единия ъгъл с цели пана и в двете посоки . Този вариант е най-икономичен, от гледна точка разхода на материали, но естетически не изглежда много добре(особено в случай , че се „получат“ пана с много малък размер в срещуположните стени)   и рядко се използва. Все пак от гледна точка на осветление и други интериорни аспекти, в определени случаи може да се откаже подходящ за изпълнение. Важно! Растерен окачен таван не се подвежда с цели пана, когато имаме тъп(>90%) или много остър(<90%) ъгъл .

  Естествено съществуват и други варианти на позициониране . На практика може да си въртим „решетката“ както пожелаем . Възможно е например и т.н.  изпълнение на ромб (с диагонално подвеждане на растера спрямо стените) което изглежда чудесно но е много трудно за изпълнение от непрофесионалисти и за това не съм се спрял на него тук.

Какво трябва да вземем под внимание при позиционирането на растерния окачен таван?

 1. На първо място трябва да се съобразим с разположението и броя на осветителните тела(най-често лунички). От естетическа гледна точка „луничките“ би трябвало да се монтират на цели или почти цели( с ширина над 50см) пана . Както виждате при първия вариант имаме само две цели пана , но почти всички окрайчващи са също достатъчно големи . При вариант две имаме 6 цели пана подходящи за монтаж на осветителни тела, но за сметка на това окрайчващите са прекалено малки .
 2. Друг фактор,  който е пряко свързан с позиционирането, това е разходът на материали(профили и пана). Както вече стана дума по-горе вариант 4-ри е най-икономичен в нашия( а и в почти всички) случай.
 3. Разположението може да бъде съобразено и с други елементи от интериора на банята(душ кабини окачени шкафове и т.н) , особено , когато се ползват по специфични конструкции и пана ( огледални , перфорирани , с разноцветни и т.н.)

Както вече споменах, лично аз  , а и на повечето от нашите клиенти, предпочитат центриране на „решетката“ от първия вариант. Поради тази причина и от гледна точка на по-лесното му изпълнение ще използваме него  като пример в следващите две части . Във част втора ще изчислим необходимите ни профили, пана и консумативи , а в третата ще стане дума за самия монтаж. Може, също така, да посетите нашия YоuTube канал където ще намерите видео, в което монтираме растерен окачен таван в баня с размери точно , като от примера тук.

 Във всяка една публикация от раздела „Направи си сам“, ние от екипа на ГипсокартонПро се стремим да ви предоставим максимално ясни обяснения   така, че те наистина да са ви от полза , а не просто да има нещо написано. Ако имате каквито и да било въпроси , забележки и уточнения по тази статия може да ползвате формата за коментари по-долу, за да бъдем полезни и на други посетители. Естествено, може да се свържете с нас и на посочените в сайта контакти.

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

7 thoughts on “Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

 1. Веселин Паскалев каза:

  Здравейте,
  Имам въпрос. Разполагам с шпертплатови парчета с дебелина около 14 мм и размери 42 см х 43 см. Имат хубава повърхност и след тониране с подходящ лак изглеждат доста добре. Въпросът ми е: Мога ли да направя растерен таван, като използвам тези плоскости, и стандартните основни и напречни профили, които са с размер 60 и 120 см и се свързват по определен начин.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   В това , че плоскостите са шперплатови няма проблем.Ще окачиш тавана по-стабилно .
   Има проблем обаче в размера Няма как да направиш решетката за пана с размер 42/43 см.Защо?:
   1-Напречните Т-образни профили се закопчават един към друг посредством „щипки“ които при твоите размери ще трябва да изрежеш поне от едната страна
   2-Дори и да измислиш нещо тип“Направи си сам“ и да ги прихванеш един към друг (с винтове например) остава друг проблем .Профилите завършват във видимата си част с „фаска“ която спомага те да лежат точно в една равнина без да се застъпват един върху друг.В противен случай(със застъпване) става доста непрегледно естетически.
   Има вариант да направиш конструкцията на окачения таван за пана 30 на 30 см (да срежеш твоите плоскости). На някои производители(Армстронг например) растера е разкроен така че позволява решетка 30/30 .Проблема тук е , че трудно ще намериш дори и при дистрибуторите напречен профил на 30 см тъй като у нас рядко се ползва.

   1. Валентин Лозанов каза:

    Здравейте, колега съм имахме един такъв случай навремето. Прави се само с Т-60 профили. 😉 .
    Взимаш две 60-тки сглобяваш ги по единствения възможен начин и продължаваш с оплетката. Единственото условие е да имат по средата място за свързване както при 120-ките. Не е официална система, но става.

 2. Йордан каза:

  имам въпрос знаете ли колко излиза на квадрат окачен таван но с ПВЦ плоскости

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   За какъв по точно окачен таван питаш? ПВЦ Хънтър Дъглас (с ламели) или растерен( с ПВЦ пана)?

 3. антон каза:

  здравейте, може ли да се монтира растерен таван на скосен покрив

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Да няма проблем да се монтира растерен окачен таван под наклон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ PlusLike On FacebookSubscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Гипсокартон Бургас Варна Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Последно видео

Категории галерия

Окачени тавани галерия със снимки 2
Окачени тавани галерия със снимки 2
Опънати тавани галерия със снимки 1
Опънати тавани галерия 2 със снимки на опънати тавани
Ниши и рафтове от гипсокартон галерия със снимки 1
Окачени тавани за баня галерия със снимки 1
Сухи подове Кнауф галерия със снимки 1
Гипсокартон в процес на работа галерия снимки 1
Фигури от гипсокартон галерия със снимки 1
3D проекти на окачени тавани галерия със снимки 1

Google+

Фейсбук

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениMVV сгъваеми профили за гипсокартон

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037