Монтаж на растерни окачени тавани за баня първа част

  Както вече може би знаете, има няколко варианта за окачени тавани , подходящи за баня : От гипсокартон , ламелен(тип Хънтър Дъглас) и растерен (Армстронг,АМФ ). Естествено, освен окачен, в банята може да се монтира и опънат таван. Предимствата , недостатъците и техническите спецификации на всеки един вариант са описани подробно на други страници в сайта.

 В поредица от 3 статии  ще се опитам да обясня стъпка по стъпка , как да си направите един практичен растерен таван в банята сами. Според мен този тип окачен таван е най-лесен за изпълнение в банята от непрофесионалист и единствено това беше причината да го предпочета пред останалите.

Какво е растерен окачен таван?

profili za rasteren окачен таванПреди да започнем, добре е да сме наясно , какво точно представлява  растерния таван , какви са необходимите елементи (профили и пана), от които той се състои. Този тип окачени тавани се изграждат посредством Т и L -образни профили върху които лягат правоъгълни или квадратни пана с размери 60/60 см. или 60/120 см . Относно паната, мисля, няма какво толкова да се пояснява . В нашия случай, тъй като ще монтираме тавана в баня, са ни необходими пана с висок процент устойчивост на влага. На снимката в дясно може да видите и необходимите ни 4-ри вида профили . Важно е да се знае, също така, че всички Т-образни профили се свързват(закопчават) един към друг посредством т.н. „клик система“ която е уникална за всеки един производител , което (за разлика от таваните с гипсокартон например)  не позволява ползването на различни марки конструкции в направата на един таван.

До тук, може би, ви се струва много сложно и объркано? Не е точно така .В стъпките по-долу нещата постепенно ще се изяснят. И така, нека започваме по същество..

Оразмеряване на банята и позициониране на растерния окачен таван.

 Макар и начален, това е един от най-важните етапи . Изготвянето на скица с точното разположение на паната, ще ви помогне да пресметнете в последствие по-лесно необходимите материали. Всъщност, точно калкулиране на конструкция и пана (за което ще стана въпрос в част 2-ра) без план за позициониране, няма как да направим. За по-нагледно на Фиг.1, съм направил един чертеж  на стандартна правоъгълна баня с размери 160 см на 230 см , с една чупка за сервизен „щранг“. Разчертал съм 4-ри от най-често използваните варианти за позициониране на т.н. „решетка“.

Variant1 CGP1-ви Вариант .Центрирано разположение с големи пана по периферията.Този вариант се използва най-често и лично по мое мнение естетически изглежда най-добре . Това центриране на окачения таван има и няколко други предимства. По-големите пана по периферията биха прикрили евентуални отклонения от правоъгълната геометрия на банята и др. Освен всичко написано по-горе, този вариант   ще бъде и по-лесен за изпълнение от непрофесионалист, тъй като и да се допусне лека грешка в центрирането, то тя няма да се забелязва – пана с ширина 55 см и 52 см са видимо еднакви , докато разликата между 10 см и 13 см. се забелязва.

variant2 CMP2-ри Вариант .Центрирано разположение с малки пана по периферията . Както се вижда от снимката(вар.2), тук имаме повече на брой цели пана (5 цели и 1-но почти цяло) , за сметка на ,което окрайчващите пана по периферията са с по малък размер. Тук важно е да се отбележи , че не е желателно крайните пана да са с размер по малък от 10 см. Освен , че естетически не изглежда добре, малките пана не лягат добре върху профилите. В нашия случай имаме окрайчващи пана с размер не по-малък от 20 см, така  че е възможно изпълнение и в този вариант.

Variant3 ECGP3-ти Вриант . Едностранно центриран с големи пана по периферията. На лице е равномерно разпределени големи  правоъгълници по края, но само в едната посока . По-късата старана (най често срещу вратата) се започва с цели пана . Конкретно в нашия случай, това също е не лош вариант, но ако размерът на банята по дългата страна беше не 230 см, а примерно 245см това разпределение щеше да е крайно неподходящо, тъй като от едната къса страна биха останали парчета от по 5см. Този вариант може да се изпълни и с къси(не по малки от 20 см ) правоъгълници по дългите стени.

Variant4 NC4-ти Вариант. Изцяло не центриран. В този случай започваме  от единия ъгъл с цели пана и в двете посоки . Този вариант е най-икономичен, от гледна точка разхода на материали, но естетически не изглежда много добре(особено в случай , че се „получат“ пана с много малък размер в срещуположните стени)   и рядко се използва. Все пак от гледна точка на осветление и други интериорни аспекти, в определени случаи може да се откаже подходящ за изпълнение. Важно! Растерен окачен таван не се подвежда с цели пана, когато имаме тъп(>90%) или много остър(<90%) ъгъл .

  Естествено съществуват и други варианти на позициониране . На практика може да си въртим „решетката“ както пожелаем . Възможно е например и т.н.  изпълнение на ромб (с диагонално подвеждане на растера спрямо стените) което изглежда чудесно но е много трудно за изпълнение от непрофесионалисти и за това не съм се спрял на него тук.

Какво трябва да вземем под внимание при позиционирането на растерния окачен таван?

  1. На първо място трябва да се съобразим с разположението и броя на осветителните тела(най-често лунички). От естетическа гледна точка „луничките“ би трябвало да се монтират на цели или почти цели( с ширина над 50см) пана . Както виждате при първия вариант имаме само две цели пана , но почти всички окрайчващи са също достатъчно големи . При вариант две имаме 6 цели пана подходящи за монтаж на осветителни тела, но за сметка на това окрайчващите са прекалено малки .
  2. Друг фактор,  който е пряко свързан с позиционирането, това е разходът на материали(профили и пана). Както вече стана дума по-горе вариант 4-ри е най-икономичен в нашия( а и в почти всички) случай.
  3. Разположението може да бъде съобразено и с други елементи от интериора на банята(душ кабини окачени шкафове и т.н) , особено , когато се ползват по специфични конструкции и пана ( огледални , перфорирани , с разноцветни и т.н.)

Както вече споменах, лично аз  , а и на повечето от нашите клиенти, предпочитат центриране на „решетката“ от първия вариант. Поради тази причина и от гледна точка на по-лесното му изпълнение ще използваме него  като пример в следващите две части . Във част втора ще изчислим необходимите ни профили, пана и консумативи , а в третата ще стане дума за самия монтаж. Може, също така, да посетите нашия YоuTube канал където ще намерите видео, в което монтираме растерен окачен таван в баня с размери точно , като от примера тук.

 Във всяка една публикация от раздела „Направи си сам“, ние от екипа на ГипсокартонПро се стремим да ви предоставим максимално ясни обяснения   така, че те наистина да са ви от полза , а не просто да има нещо написано. Ако имате каквито и да било въпроси , забележки и уточнения по тази статия може да ползвате формата за коментари по-долу, за да бъдем полезни и на други посетители. Естествено, може да се свържете с нас и на посочените в сайта контакти.