Какво е опънат таван по същество

В последно време, в довършителните ремонти все по-голяма популярност набират т.н. опънати тавани. В комбинация с окачени тавани(а и изпълнения по стени) от гипсокартон се получават изумително красиви интериорни решения, които внасят простор и лукс във вашия дом. В тази публикация съвсем накратко ще опиша  какво всъщност е това опънат таван, какви видове има и някои от по- важните  технологични параметри.

По същество, опънатия таван въпреки , че не е директно окачен за основния таван е причисляван към категорията на окачените , тъй като както всеки друг окачен таван той се монтира на известно разтояние по основния .

 Видове опънати тавани в зависимост от основния материал на платната.

  • ПВЦ(поливинилхлорид) – Това са най- масовите платна за опъване .Разликата в качеството при различните производители е сравнително малка, а начинът на опъване е сходен. Все пак , като лидер в производството на този тип платна се сочи френската фирма „Барисол“. Основно предимство на PVC опънатите тавани е визуалният ефект  и богатото разнообразие от материи и текстури.
  • Полиестерни платна – те са разработени от фирмата Clipso . Основно предимство на полиестерните тавани е, че са значително по здрави. Недостатъците обаче са значително повече. Не издържат на много високи температури –  около 40 градуса. Не могат да бъдат предварително боядисвани и др. Основен недостатък обаче си остава сравнително ограничените възможности за декоративни интериорни проекти, липсва зашеметяващия визуален ефект, който по принцип си е основното предимство, когато става дума за опънати тавани.

 Както по-горе стана въпрос с най-широко използваните платна са поливинилхлоридните. От тази гледна точка по долу става дума именно за тях.

Видове PVC  опънати тавани според визуалния ефект.

Опънати тавани за офис Бургас

ПВЦ платната позволяват доста свобода на въображението. Ако не  сте забелязали,  те присъстват в почти всеки съвременен интериорен проект. Богатата цветова гама, текстури(снимки отпечатани върху платната тип звездно небе и пр.) и визуални правят почти всеки таван уникален. Именно според визуалният ефект можем да ги обособим като два основни вида.

  • Матирани – матираните платна създават ефект на идеално равен боядисан таван . Те могат да бъдат както само в цвят така и с текстури.
  • Гланцирани – гланцираните платна имат както и  огледален ефект така и могат да отразяват цветовите нюанси на околните стени .Върху тях също могат да бъдат отпечатвани всякакви изображения.

Някои по- важни технически характеристики и изисквания при монтажа.

  • Минимално отстояние от основния таван без осветителни тела 4-5 см.
  • Опънатите тавани издържат около 100 килограма натоварване на квадратен метър.
  • При нормална експлоатация те са със сравнително дълъг живот 30-40 години.
  • Не позволяват образуването на конденз и са устойчиви на влага.

Малко история.

Хващайки се за опънатия таван , като определение за първи негови изобретатели  можем да определим древните Гърци , които опъвали плат по своите тавани с цел да скрият неравностите по тях. В по късен етап от историята Арменците имали система за направа на тавани, които доста се доближават до съвременните опънати.Те напоявали памучен плат в специален разтвор от вода, тебешир и др. който окачен на тавана след изсъхването си се опъвал допълнително.

Историята на съвременните опънати тавани започва от средата на миналия век. Има доста спекулации , кой и къде е създал първият такъв , няколко производителя дърпат конците към себе си но , като цяло надделява тезата ,че първи френската фирма NORMALU SA предлага за патент метод за използване на ПВЦ фолио за направата на таван .В последствие тези тавани набират голяма популярност в западна Европа и особено в Италия и Франция .Именно французи и италианци са носители на най-големите иновации .В България опънати тавани се правят от около десетилетие.