Home » Uncategorized » За малките и големи фирми в сектора строителни и ремонтни услуги.

гипсокартон окачени таваниПредстоят ви ремонт на апартамента, семейната къща (вила) или цялостни довършителни дейности. Неминуемо пред вас възниква въпроса: “Кого да наема за да получа най-доброто съотношение между цена и качество?” . Най-вероятно за това сте на тази страница. Чували сте хиляди “страхотии” за некоректни фирми, майстори, които ще ви “одерат “кожата и т.н. Да,  имате основание да подходите внимателно – това ще ви спести много нерви и пари .

Всъщност, има много полезни неща, които може да свършите и доста други въпроси, на  които е добре да си отговорите преди да си “стиснете ръцете “ с някой. Да проучите какви са цените на пазара в момента, както на труда така и на материалите. Много важно е също да знаете  какво точно искате да постигнете, как точно да изглежда , какви точно показатели за топло, шумо и звуко изолация са ни необходими и куп други неща. На по важните от тях  ще се спра в следващи статии.

Тук ще се спра на различните видове субекти(фирми и не само) в така наречения сектор на услуги в строителството( т.е изпълнителите ) .Нека първо видим кои са те:

  – Големите строителни фирми. Това са големите “играчи” с много работници, строителна  и транспортна техника. Много често, те са и дистрибутори на една или повече фирми-производители на строителни материали (гипсокартон, изолации и др. под.).

  – Фирми от типа –“предприемач-посредник”. Най-общо при тях един или няколко човека притежават строителна фирма, луксозен автомобил и добро “дар-слово”,  договарят се с вас да  извършат някаква дейност за 10 лв. за кв.м., а след това въоръжени с много телефонни номера на знайни и незнайни майстори, се договарят с тях на 7лв. за 1кв.м. Сметките са прости, а печалбата е чиста. За съжаление огромна част от пазара на строителни услуги е залята именно от такива субекти.

  – Малки фирми. Това са фирми от няколко, а понякога дори и от един работник (собственика).Обикновено са специализирани в една или най-много няколко свързани дейности. Например ако говорим за сухо строителство, е нормално да извършват монтаж, шпакловка и боядисване на различните системи гипсокартон и др.

   Какви са предимствата и недостатъците на всеки един от тези субекти?

 На втория тип “предприемач –посредник “ ще се спра съвсем накратко, тъй като предимства няма, а за многото недостатъци е лесно да се досетим. Когато се губят не малко пари по веригата резултатите почти винаги са плачевни. На първо място добри майстори с много опит работят изключително рядко по такава “схема” , защото имат достатъчно работа на по–добра цена. Обикновено, основния принцип тук е, да се вземат парите (колкото повече толкова по -добре). Ситуацията става още по неприятна, ако е договорена цена за труд плюс материали. Избират се най- евтините варианти, спестява се от пропуски в отделни части на системата и т.н. Честно казано, срещат се  и хора с добри намерения, но резултатите не са много по-различни, защото принципите остават същите. Получава се голямо текучество на работници, тъй като не могат да им осигурят постоянна работа, мотивацията е изключително ниска, а от там пада и качеството, не им достигат ресурси за организация както и куп други проблеми .

  При големите строителни фирми има не малко предимства, но те важат основно когато става въпрос за големи жилищни или административни сгради, хотели, МОЛ-ове и др. Всъщност, те се ангажират сравнително рядко с по-малки обекти, тъй като не могат да извлекат максимума от големите си ресурси.,Основно предимство е големият обем работа, която могат да извършат за единица време.,Друго предимство е това, че обикновено ще свършат всички довършителни дейности, т.е договаряте се само с един субект. Ако ги сравним с “предприемачите”, при големите фирми персонала е сравнително постоянен и сравнително по-квалифициран, това се дължи на факта че те предлагат сигурност на своите работници. Недостатъците, като брой не са много, но те се подчиняват на една много важна липса прекият контакт и лична ангажираност. Винаги може да се скриеш зад фирмата, което предполага доста компромиси с качеството, които контрола (дори и да го има) не може да компенсира. В България понятието “Фирмена култура” не съществува (или поне в строителният сектор). Като пример мога да посоча следната ситуация: Всички знаят за така наречената “работа на частно” .Това общо взето е работа извън официалната, макар и по същата специалност. Получава се парадокса, че когато работника не работи във фирмата, качеството е по -добро. Защо? Ами защото, ако сте доволни ще му се обадите пак, ако не сте ще му държите сметка лично . Т.е не може да се скрие зад фирмата. Друг важен недостатък е липсата на гъвкавост . В процеса на работа възникват различни  непредвидени ситуации, които изискват да се вземе решение, което работниците нямат правомощия, а много често и компетенция да вземат. Получава се едно изчакване на техници и други ръководители, което изнервя всички .Изключително важен минус, който предполагам ви вълнува най-много е Цената!

За цената в сферата на строителните услуги, от кои фактори зависи, как се формира и много други, ще изясня по-подробно в друга статия .Тук ще се спра съвсем накратко и с  пример в конкретна област , а именно сферата на сухото строителство .При равни други условия, а именно….една и съща услуга (СМР), едно и също качество, няма как минималната цена на голямата фирма да е по ниска от тази на малка такава. Голямата фирма има много повече разходи, които влизат във функцията на цената. Разходи за администрация , логистика , контрол , реклама и др. Да, те са важни, ако строите голям обект, но са излишни, ако става дума за ремонт на семейното жилище. Подчертавам, че написаното по горе важи конкретно за сухото строителство (доставка и монтаж на гипсокартон , гипсофазер и др.), където цената за труда и материалите е приблизително равна. Ако говорим, на пример, за доставка и монтаж на климатична техника, нещата стоят доста по различно.

       Малките фирми. Общо взето недостатъците са единствено свързани с ресурсите и по малкият обем работа за единица време. Предимствата обаче, са доста повече, особено когато говорим за среден по обем работа (апартаменти, фамилни къщи вили и т.н.). Всеки уважаващ себе си майстор основно набира клиенти (дори и да не го осъзнава) по т.н. “метод на препоръчването” .За него е изключително важно вие да останете доволни защото ще го препоръчате на приятел , роднина или съсед .Друго важно предимство на малките фирми за разлика от големите е това , те не са обвързани с конкретен производител и ще ви препоръчат най- доброто на пазара в момента, ще обсъдите различни варианти за да изберете най-оптималния за вас .Не на последно място е прекият контакт между клиент и изпълнител.По- горе стана въпрос за Минимална Цена .Малките фирми могат да си позволят да работят на минимална цена, защото за тях фактора чиста печалба не е жизнено важен , в голямата си част тези фирми са създадени просто да осигуряват работа на своите собственици.

             Благодаря ви , че прочетохте тази публикация! И внимавайте на кого поверявате вашия ремонт!

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Google+ Plus Like On Facebook Subscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
гипсокартон Бургас Варна София Гипсокартон . Как да избегнем пукнатините ?
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1

Фейсбук

Google+

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениlogo 90x49 (2) copy

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037