Home » Направи си сам » Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част

Монтиране на конструкцията.

Ако разделим изграждането на един таван от гипсокартон на три основни етапа, то те биха били:

 1. Пресмятане на необходимите материали.
 2. Монтаж на конструкцията и гипсокартонените плоскости.
 3. Шпакловка, шлайфане и боядисване.

След като в една от предишните статии в раздел „направи си сам“ се спрях на това , как да пресметнем необходимите ни материали за изграждането на окачен таван от гипсокартон с двойна скара, тук ще се спра на втория етап. И тъй  като е доста обширен, ще го разделя на две части. В тази ще се опитам да опиша подробно и последователно различните операции ( „стъпки“) при монтирането на конструкцията така, че всеки, който има елементарна техническа култура и достатъчно свободно време, да може да се справи сам, тъй  като в интернет има достатъчно информация по темата. За да е наистина полезна статията, ще акцентирам повече върху дребните подробности, които обикновено се оказват препъни камъка и не може да видите в един видео клип или технически проспект.

Преди да започнем са ни нужни инструменти  и минимум още  един човек като  помощник.

1.Необходими инструменти:

 • Винтоверт- най-добре със съединител но и обикновен акумулаторен ще свърши работа.
 • Перфоратор-по принцип може и с ударна бормашина, но рискувате да се предадете след еднодневно пробиване в бетона, така че горещо ви съветвам да потърсите от някой приятел перфоратор.
 • Две стълби.
 • Нивелир с око и дължина не по-малко от 180 см.
 • Лазарен нивелир или маркуч за водна нивелация.
 • Ножица за ламарина.
 • Ролетка.
 • Макетен нож.
 • Трионче.
 • Чертилка.
 • Чук.
 • Молив ; свредло 6мм ;накрайник PH2 който да сложите на винтоверта;клещи.

шпакловка на окачени тавани2.Определяне нивото на окачения таван.

Това е много важен момент, който много често се подценява.За да определим нивото на първо място трябва да знаем, на  какво отстояние от основния таван желаем да бъде окачения. При таван с двойна скара, минималното разстояние между долната част на конструкцията и основният таван е 6,5 см. Много важно е да се знае , че доста често основният таван е крив , не под нивел или и двете взети заедно . Така че минималното отстояние се замерва само от най -ниската точка на грубия таван до окачения такъв. Използвайки лазарният нивелир, на първо място замерваме основният таван и определяме най ниската му част и след  като вече я знаем от нея замерваме желаното от нас ниво (мин. 6,5 см) , което пак, използвайки нивелира, пренасяме и бележим във всички външни и вътрешни ъгли на помещението.
Доста често срещана грешка е замерването на основния таван само покрай стените , а в последствие се оказва че той е „увиснал“ по средата.

Монтаж на окачен таван .Разчертаване на нивата.3.Разчертаване линия за окрайчващия профил.

Тук няма нищо сложно. Просто свързваме нивата , които по рано отбелязахме по-всички ъгли с чертилка,така че нивото ни да опише цветна линия по цялата обиколка на помещението. По-късно, над тази линия ще монтираме окрайчващия UD профил. Нещо, за което трябва да се внимава е цветния конец да бъде добре изпънат, за да не се получава провисване.

4.Монтитане на UD профила.

Окрайчващия UD профил се монтира по-цялата обиколка на помещението. В зависимост от структурата  на стените, той се прихваща към тях със:

 • към тухлен зид с дюбел-пирони 6/60 мм. през 40-50 см.
 • към бетонни трегери или панели с дюбел-пирони 6/40 мм. през 50-60 см.
 • към зид от „Итонг“ с рапидни винтове 45 мм. през 15-20 см.
 • към гипсокартон с рапидни винтове 25 мм. през 15 -20 см.
 • към дърво с рапидни винтове 25 или 45 мм с едра стъпка.

Следват няколко стъпки за , които ще използваме следната схема:

окачен таван с двойна скара схема.

5.Разчертаване на окачвачите.

В зависимост от това, какво е падането на окачения таван, от основния трябва да монтираме директни или бързи окачвачи , на които по-късно ще окачим носещите CD профили. За целта, трябва да отбележим (използвайки чертилката)  по грубия таван  линии, разстоянието м/у  които  трябва да е не повече от метър. Те обозначават местоположението на всеки един от носещите профили. По продължение на тези линии през не повече от 90 см. отбелязваме и самите места, където ще бъдат окачвачите .

Монтиране на окачвачи за окачен таван6.Монтиране на окачвачите.

Като следваща стъпка можем да пристъпим към пробиване на отвори за дюбелите, които ще прихванат окачвачите към грубия таван. Използваме перфоратор със свредло 6 мм. като се стараем да държим машината перпендикулярно на тавана. Доста често се случва първоначално обозначеното място за пробиване да преминава арматура. В този случай местим отвора по-дължината на носещия профил а не в страни от него.

Окачвачите са закрепят към тавана с метален дюбел тип „клин“. Не използвайте за целта ПВЦ дюбел пирони!

7.Монтиране на носещите профили.

Двата края на всеки един носещ профил трябва да легнат в/у горната част на окрайчващия UD профил, в средата си те се захващат с окачвачи.

В зависимост от това дали използваме директни или бързи окачвачи прихващането на носещите профили към тях  се различава:

 • Директния окачвач се захваща към профила посредством винтове.
 • При бързия окачвач ( както е на схемата по-горе) профила се нанизва в него.

И в двата случая обаче прихващането върви ръка за ръка с нивелирането на профилите.

nivelirane na okachen tavan8.Нивелиране на носещите профили.

Профилите се нивелират , както по тяхната дължина, така и напречно. Общо взето това е етапа, който би ви затруднил. Ето няколко съвета:

 • Винаги използвайте верен нивелир с дължина не по малко от 180 см. Използването на магнитен нивелир е предимство, което може да ви улесни.
 • За изходна точка на нивелацията винаги вземаме някой от окрачващите UD профили.
 • За нивелацията са нужни двама .Единият държи нивелира другия прихваща профилите.
 • Окачен таван не се нивелира с „канап“ , както виждам на доста места в нета. Т.н. канап провисва и при най -малкото докосване.
 • При правилна нивелация тръгвайки да нивелираме от единия край на тавана то в противополжния край UD профила трябва да съвпадне точно под нивел с последния носещ.

9.Закрепване на монтажните профили.

Монтажните профили се подреждат през 50 см. напречно на носещите. В двата си края те влизат в окрайчващия профил.Тук често допускана грешка е прихващането на монтажните CD профили към UD профилът с винтове . Връзката между монтажните и носещите профили се осъществява посредством „анкер винкел“. След  като подредим всички профили, отново проверяваме нивелацията на окачения таван, тъй  като е възможно на настъпи леко разместване.

И така нашата двойна конструкция е готова.   Общо взето това е по-важната и трудоемка част. Остава по- лесното. Монтиране на гипсокартонените плоскости, което ще опиша в следващата публикация на раздела „Направи си сам“.

 

Относно-

Здравейте , казвам се Станимир Иванов и пиша повечето неща в този сайт . Близо две десетилетия се занимавам професионално с монтаж на системи за сухо строителство (всички видове окачени тавани ,системи с гипсокартон , сухи подове ,опънати тавани и др. Притежавам сертификат на Кнауф , които са лидери в бранша.

22 thoughts on “Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част

 1. Димчо каза:

  разстоянието между монтажните профили (СD) е задължително 60 см!
  според схемата, картона е само 1 пласт! но това не е грешка
  но пак според схемата, фугата между два листа картон не съвпада със средата на монтажния профил (СD), да не говорим че е в напречна посока!

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей колега(предполагам)
   „разстоянието между монтажните профили (СD) е задължително 60 см!“
   Абсолютмо грешно! Основното разстояние между монтажните профили за системи с 1пласт 12,5мм гипсокартон (описана в тази статия) и 2 по 12,5мм включително са точно 500 мм..Уважаваме всяко мнение но сме детайлно запознати със системите на Кнауф за монтаж на на окачени тавани от гипсокартон и смея да твърдя че такава
   „според схемата, картона е само 1 пласт!“
   Да според схемата гипсокартона е един пласт , защото статията е за еднопластова система , която се използва най-често у нас.
   „но пак според схемата, фугата между два листа картон не съвпада със средата на монтажния профил“
   Напротив късата фуга между два листа съвпада точно със средата на монтажните ЦД профили.
   „(СD), да не говорим че е в напречна посока!“
   Това вече не мога да го разбера много добре.Всъщност когато става въпрос за окачен таван монтажните ЦД профили се монтират напречно по дължината на гипсокартона.
   Уважаваме всяко мнение но сме детайлно запознати със системите за монтаж на окачени тавани от гипсокартон на Кнауф ( а от части и на други Производители) и смея да твърдя че такава описана от теб по горе не съм срещал .Ще се радвам ако ти имаш някаква друга информация подкрепена с технически проспект да я споделиш.

 2. Nikolay каза:

  Здравейте решил съм да си направя окачен таван с вата. Но ми изникна въпрос как да поставя УД профила като помощението ми има три стени, а горните прагове към другото помещение са много малки.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   Не съм сигурен дали те разбрах точно какво имаш в предвид но…
   Ако имаш три стени и разделящ две помещения трегер (праг както го наричаш) чиято долна част остава над нивото на тавана имаш два варианта .Да монтираш вертикален преход (т.н. „пола“) преди или след трегера .Това накратко става , чрез прихващане на UD профил по тавана на, който монтираме вертикално ивица гипсокартон ….следва изрязване на ивицата по -желаното от нас ниво и монтиране вече на UD профила който ще е за самия окачен таван.
   Ако аз не съм се ориентирал правилно ,какво точно имаш в предвид или нещо не ти е ясно от написаното по горе ще постна и чертежче , ако трябва.

 3. Nikolay каза:

  Аз ви разбрах, но ще се опитам да обясня по- подробно. Искам дан направя окачен таван на хол. Той е отворен, няма цяла стена,а има две големи празни пространства вместо врати. Tрегерът както вие казахте е височина около 3-4см от тавана. Тъй като ще слагам вата 5см разстоянието между УД и тавана трябва да е 5 см, поради това е невъзможно закрепването на УД към трегера. И от там идва въпросът ми ,как да го направя. Извинявам се за моята некомпетентност, благодаря за помощта.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей отново ,
   Начертал съм ти набързо две решения , които може да видиш на този линк…. но все пак и да обясня.
   Има доста варианти за справяне с този проблем , но така от разстояние мога да ти предложа следното…като мисля , че е и най лесно за изпълнение….
   Ако няма възможност за „пола“ зад трегера(т.е. в другото обособено помещение в ,което няма да има окачен таван) остават две възможности .Или прихващане на пола по самия трегер , което ще свали тавана с още поне 7-8 см, или завършване на окачени таван без UD профил което от своя страна може да стане по два начина : с монтиране успореден на трегера и отстоящ от него на около 5см CD профил , или с завършващи само на окачвачи перпендикулярни на трегера CD . И в двата случая при „затварянето“ пускаме гипсокартона да мине под трегера като го подлепяме с лепило за гипсокартон .На практика нашия окачен таван ще мине под трегера на лепене като разтоянието от 1,2 см между горната част на гипсокартона и гредата се пълни също със лепило и се обработва с алуминиев ъглохранител и задължително гласфазерна лента.

 4. Севдалина Иванова каза:

  Здравейте 🙂
  Не е много по темата, но може ли да ми препоръчате майстор за Варна за окачен таван.

 5. Михаил каза:

  Здравейте,

  Ел.инсталацията по стените ни е пусната в целия диапазон от 5-20см отстояние от тавана. Какви са опциите за захващане на обкрайчващия профил? Означава ли това че окаченият таван трябва да е на 20+ см надолу?

  Благодаря предварително!

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравейте,
   За съжаление няма други надеждни опции за монтиране на окрайчващия пртофил към стандартни стени (тухла+ мазилка или панел) освен с дюбели.Има обаче варианти вашия окачен таван да не падне толкова много , ако може да монтирате окрайчващ UD профил на поне една от стените(за да подведете нивото) ,а към останалите стени да завърши само на CD профил окачен естествено много близо до стената.Този вариант обаче е доста по сложен за изпълнение от стандартния особено ако ще правите тавана на единична скара.

 6. Недялко Стоянов каза:

  Здравейте… бихте ли споделили добър майстор на гипсокартон в Бургас. Благодаря Ви предварително.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей , ние не ти вдъхваме доверие ли :)))))

 7. Милко Маринож каза:

  Здравейте,искам на си направя тавана сам,но не знам къде да открия нужните материали.Искам да работя с материали на british gypsum или khauf,но не от тези които се ползват в България,а от тези с които се работи в Англия.От къде мога да ги поръчам,ако можете да ми дадете линк към каталог.Благодаря.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей.Не мисля , че ще е рентабилно да си поръчаш гипсокартон от чужбина.Иначе профилите на Кнауф ,които продават в България по-нищо не отстъпват на тези в чужбина .Изпълняваме обекти в Германия , Белгия и др. и , като изключим размерите и т.н. готови фаски не виждам особена разлика дори и в гипсокартона.Честно казано вместо да инвестираш докарването на Германски гипсокартон по-добре си направи тавана на два пласта, резултата ще е в пъти по- добър.

 8. Станимир Михайлов каза:

  Здравейте, първо благодаря за полезната информация. Реших да си правя сам таван от гипскартон на една баня с размери 3,60/1,50. Плочките на банята са положени почти до тавана и има достатъчна височина над 260 см, проблем ли е да закрепя UD профилите през теракота? Да не се спукат плочките при набиване на пирон дюбела? В сайта на knauf.bg намерих указание, че носещите CD профили се разполагат на 15 см от стената. При спазване на това условие и разполагане на носещите CD успоредно на дългата страна на банята (това ми се струва по логично), се получават два носещи профила на разстояние 120 см един от друг. Ще използвам бързи окачвачи ( първия на 30 см от стената) и още 4 през 75 см – общо 360 см дължина на банята. Как да разположа монтажните? Ако са през 50 см се получава, че двата крайни са на 6 см от късите стени. И още един въпрос, гипскартонените плоскости закрепват ли се към UD профилите с рапидните винтове на късите страни? (За дългите страни явно не се прави, защото това значи и закрепване на CD към UD профилите)

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей, ще отговоря на въпросите ти по-реда в , който си ги задал.
   1 Да има вероятност с спукаш плочките особено ,ако не са залепени плътно с лепило. Трябва да се внимава с перфоратора .Има варианрт обаче УД профилите да се залепят с полиоретанова пяна и само във фугите за се прихванат със самонарезни винтове.
   2.Да правилно си прочел в сайта на Кнауф но според мен за баня 3,6 на 1,5 няма нужда да се прави двойна скара. Имай в предвид ,че така ,както ще правиш тавана след плочките , при всички случай фугата по периферията ще се спука така или иначе . Вариантите са 3 : первази(най добрия вариант) , силикон , който обаче след време пожълтява или да не и обръщаш внимание 🙂
   3.По принцип най-добре да се сложи монтажен плътно до късата страна и там също да не се прихваща към UD-то но няма да е фатално , ако прихванеш само в тези УД-та

   1. Станимир Михайлов каза:

    Благодаря за бързия отговор!С плочките ще се оправя ми се струва, опитах се с винтоверта и свредло за плочки на ниски обороти да направя дупка и се получава. За фугата ще мина с варианта с лайсна, виждал съм го направено по-скъпи хотели ;-). Ако не правя двойна скара какъв е другия вариант? Може ли изпълня конструкцията само с монтажни CD профили закрепени директно за тавана с окачвачи?

    1. Stanimir Ivanov каза:

     Да няма никакви проблеми да се изпълни единична скара с директни окачвачи.

 9. Таньо каза:

  Здравейте, искам да направя окачен таван с гипсокартон на около 6-7 см от таван + каменна вата. Планирам в пространството межди ГК и тавана да пусна ел.кабели. Има ли начин да се остави ивица( 15-20cm) в края на ГК така че да може да се сваля и да се работи с кабелите ако е нужно т.е тази ивица да може да се сваля при нужда и след това отново да се монтира – нещо като класическия окачен таван но без обърнатия Т-профил на който лягат паната.
  Мерси.

 10. иво каза:

  Привет. Апартамента е старо строителство,тухлен. Целия по стените е екипиран „експериментално“ с гипсокартон лепен на топки(качествено),като въздушната междина -разстоянието е 2,3 см. Как бихте ме посъветвали да монтирам UD профилите. Мерси предварително.

  1. Stanimir Ivanov каза:

   Здравей,
   UD профил към суха мазилка (гипсокартон на лепене ) се монтира с обикновенни 25мм рапидни винтове през около 10 см. Трябва да се внимава обаче винтовете да не се пренавиват т.е. да не превъртат в гипсокартона .Ако нямате опит ще ви е по-лесно с акумулаторен винтоверт на ниски обороти . И една тънкост…монтажа става още по-стабилен , ако рапидите се навиват под 40-60 % ъгъл(под наклон) спрямо стената , не перпендикулярно на нея.
   Добър въпрос между другото !… Пренавитите рапиди при монтаж на профил само към гипсокартон са доста често срещана грешка , която се допуска дори и от „професионалисти“. А е важно !!

   1. иво каза:

    Мерси но тези „25мм. рапидни винтове през около 10 см“ явно ,ще са достатъчни за здрава конструкция,но се опасявам се от напукване на стените,където и сега го има на места. Ще издържи ли картона конструкцията? Има ли смисъл с дюбели в тухлата и по дълги видий през гипсокартона?

    1. Stanimir Ivanov каза:

     Ако навиеш винтовете , както трябва вероятността фугата на окачения таван , към лепен гипсокартон да се спука е много по-малка от колкото , ако е към измазана тухлена стена . Естествено гипсокартона трябва да е залепен порядъчно , а не с с по няколко топки на лист .
     “ Има ли смисъл с дюбели в тухлата и по дълги видий през гипсокартона?“
     🙂 Не само , че няма смисъл не е и желателно да не го правиш .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Google+ Plus Like On Facebook Subscribe on YouTube Email to us

Популярни публикации

Окачен таван от гипсокартон с двойна скара-Как точно да пресметнем материалите?
Ремонти в Бургас и цени за окачени тавани Как да си направим сами окачен таван от гипсокартон.1-ва част
Окачени тавани за баня с пана Монтаж на растерен окачен в баня . Част2 – необходими материали
Окачени тавани за баня Растерни Монтаж на растерен окачен таван в баня . Част 1
Опънати тавани Бургас ОПЪНАТИ ТАВАНИ – взаимодействие с изкуствено осветление

Фейсбук

Google+

Кратко CV

 Екипът на "гипсокартонПро" е с огромен опит в изграждането на системи за сухо строителство.Монтираме окачени тавани , гипсокартон , сухи подове , леки преградни стени , предстенни обшивки и други по малко използвани системи на "Кнауф" почти две десетилетия.От няколко години предлагаме , изработка и монтаж на опънати тавани с платна на различни производители от Франция , Русия и Китай.

Партньори:

ГИПСОКАРТОН,монтаж,цениlogo 90x49 (2) copy

контакти:

Варна :  0889 886 037

София : 0878 995 888 

Бургас : 0889 886 037